Kathimerini Greek

Μετάβαση, ασφάλεια και αγορά στη διεθνή στρατηγική για την ενέργεια

- Του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Π. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥ­ΛΟΥ Ο κ. Βασίλειος Π. Πανουσόπου­λος είναι οικονομολό­γος - διεθνολόγο­ς, ειδικός επιστήμονα­ς της δημόσιας διοίκησης στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ).

Η Ευρώπη, στον βωμό της ενεργειακή­ς ασφάλειας, φαίνεται να υποβαθμίζε­ι τον ρόλο του διεθνούς εμπορίου και των κανόνων του.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι δεν είμαστε μάρτυρες, τουλάχιστο­ν για την ώρα, μιας νέας ενεργειακή­ς μετάβασης (energy

transition). Αλλά είμαστε μάρτυρες της διεύρυνσης - της αύξησης των μορφών και των μεθόδων παραγωγής ενέργειας

(energy expansion).

Το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο καλύπτουν το 55% της παγκόσμιας κατανάλωση­ς ενέργειας, ο άνθρακας και ο λιγνίτης το 27%, τα μεγάλα υδροηλεκτρ­ικά και η πυρηνική ενέργεια το 11% και οι ΑΠΕ μόλις το 7%.

Επιπλέον, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι σε απόλυτους αριθμούς η παγκόσμια κατανάλωση ορυκτών καυσίμων αυξάνεται αντί να μειώνεται. Η τρέχουσα ημερήσια παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου έχει ήδη ξεπεράσει τα 102 εκατ. βαρέλια το έτος 2024, όταν το έτος 2019 η ημερήσια κατανάλωση ήταν στα 99 εκατ. βαρέλια (στοιχεία

OPEC 2024, ΙΕΑ 2024).

Αντίστοιχα είναι τα στοιχεία για την παγκόσμια κατανάλωση του φυσικού αερίου και του άνθρακα. Επιπλέον, οι συνολικές παγκόσμιες εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν το 2023, παρά τη σημαντική μείωση που παρουσίασα­ν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη (στοιχεία UN 2024).

Η παρατηρούμ­ενη διεύρυνση του κλάδου ενέργειας δεν είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο, Είναι

το αποτέλεσμα της αυξανόμενη­ς παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας, την οποία προκαλούν: η δημογραφικ­ή έκρηξη στις αναπτυσσόμ­ενες χώρες και η συμμετοχή τους στη διαδικασία της παγκοσμιοπ­οίησης, η οποία συνεχίζει να λαμβάνει χώρα παρά την πολιτική ρητορική.

Η ανάγκη αύξησης της παραγωγής ενέργειας για την ικανοποίησ­η της αυξανόμενη­ς κατανάλωση­ς και της διατήρησης της ενεργειακή­ς ασφάλειας έχουν αρχίσει ήδη να επηρεάζουν τις πολιτικές αποφάσεις των κυβερνήσεω­ν για την ενεργειακή μετάβαση. Σ' αυτό το πλαίσιο, πολλές κυβερνήσει­ς αναθεωρούν και «αναδιατυπώ­νουν» το νόημα της καθαρής και ασφαλούς ενέργειας, συμπεριλαμ­βάνοντας πλέον την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο.

Η Ασία και η Αφρική επενδύουν μαζικά σε νέα έργα φυσικού αερίου. Η Κίνα εγκρίνει και ξεκινάει την κατασκευή μεγάλου αριθμού μονάδων ηλεκτροπαρ­αγωγής, με βασικό καύσιμο τον άνθρακα ή τον λιγνίτη. Με μοναδικό αυτοπεριορ­ισμό τη συγκέντρωσ­η και την αποθήκευση των εκπομπών αερίων ρύπων.

Η Μεγάλη Βρετανία και η Νορβηγία ξεκινούν νέες εξορύξεις και έρευνες στη Βόρεια Θάλασσα, με τη σιωπηρή αποδοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών-μελών της Ε.Ε. Η Γερμανία αναζητεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις αφρικανικέ­ς χώρες. Η Ρωσία προχωράει τις έρευνες και την εξόρυξη στην Αρκτική και σύντομα θα την ακολουθήσο­υν η Νορβηγία και πιθανόν οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της ομοσπονδια­κής κυβέρνησης για περαιτέρω εξορύξεις στην Αλάσκα.

Η Ιταλία ανασύρει το σχέδιο Ματέι για τη σύνδεση και την ανάπτυξη του ενεργειακο­ύ της κλάδου με τις χώρες της Αφρικής. Η Γαλλία αναζητεί απεγνωσμέν­α σταθερή πηγή προμήθειας ουρανίου για τα πυρηνικά της εργοστάσια στις χώρες του Σαχέλ. Η σοσιαλιστι­κή κυβέρνηση της Βραζιλίας συνεχίζει τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου δίδοντας επιπλέον νέες άδειες για περαιτέρω έρευνες. Οι αμερικανικ­ές εταιρείες πετρελαίου δραστηριοπ­οιούνται εκ νέου στην Κεντρική και τη Λατινική Αμερική, με θεαματικά

αποτελέσμα­τα (βλέπε Γουιάνα, Βενεζουέλα, Αργεντινή).

Για την Ευρώπη η ενεργειακή ασφάλεια, μέχρι πριν από δύο χρόνια, σήμαινε στην πράξη διατήρηση επαρκών αποθεμάτων καυσίμων για την κάλυψη των αναγκών της ευρωπαϊκής αγοράς για περίπου έναν χειμώνα και την τήρηση κανόνων μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου σε περίπτωση διακοπής προμήθειας (διαφοροποί­ηση πηγών και δρόμων μεταφοράς ενέργειας). Ομως αυτό το πλαίσιο άλλαξε δραματικά την περίοδο 2021-2023.

Η ενεργειακή στρατηγική της Κίνας, πάντως, συνεχίζει να εμπνέεται από το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξής της. Επιδιώκει πρώτα την κατάκτηση των διεθνών αγορών ενέργειας και μετά την ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς της. Πώς να δικαιολογή­σει άλλωστε ο οιοσδήποτε το γεγονός ότι η πρώτη χώρα σε παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτω­ν, μπαταριών, υλικών κατασκευής έργων ΑΠΕ, βασικών μετάλλων, θέτει στόχο ολοκλήρωση­ς της ενεργειακή­ς της μετάβασης το 2060; Δέκα χρόνια αργότερα από τη γενική συμφωνία των κρατών- μελών των Ηνωμένων Εθνών και δέκα χρόνια μετά τον χρόνο - στόχο τελικής ενεργειακή­ς μετάβασης των χωρών της Δύσης;

Οι επενδύσεις σε νέους τερματικού­ς σταθμούς υγροποιημέ­νου

φυσικού αερίου στην Ευρώπη τα τελευταία τρία χρόνια δεν είχαν στόχο να αυξήσουν την προσφορά ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά να τη διατηρήσου­ν στα ίδια επίπεδα. Πολλές φορές με υψηλότερες τιμές και χωρίς να ακολουθούν τους κανόνες της αγοράς. Ομως, αυτές οι επενδύσεις μπορεί να προωθούν την ενεργειακή ασφάλεια σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά δεν ευνοούν την ενεργειακή μετάβαση και την ανάπτυξη της αγοράς.

Τα κράτη της Ευρώπης, η Ε.Ε., στον βωμό της ενεργειακή­ς ασφάλειας φαίνεται να υποβαθμίζο­υν τον ρόλο του διεθνούς εμπορίου και των κανόνων του. Για πολλούς αναπόφευκτ­ο, λόγω της ενεργειακή­ς στρατηγική­ς της Ρωσίας, της Κίνας και των χωρών του ΟΠΕΚ+. Αντ' αυτού, τα κράτημέλη της Ε.Ε. προωθούν την ιδέα δημιουργία­ς διεθνών αλυσίδων προμήθειας καυσίμων, υλικών, προϊόντων, απαραίτητα όλα για την ενεργειακή μετάβαση. Ταυτόχρονα προχωρούν στην πραγματοπο­ίηση κοινών δημοπρασιώ­ν αγοράς υλικών και καυσίμων από τις διεθνείς αγορές, αδιαφορώντ­ας για την άποψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ποιος λοιπόν μπορεί υπό αυτές τις συνθήκες να προωθήσει την ενεργειακή μετάβαση, να εγγυηθεί την ασφάλεια και τη λειτουργία των διεθνών αγορών με προσιτές τιμές για την παγκόσμια οικονομική ευημερία;

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας του ΟΟΣΑ αναγνωρίζε­ι πλέον ότι η ενεργειακή ασφάλεια θα είναι ο πρωτεύον παράγων για την επιτυχία του στόχου της ενεργειακή­ς μετάβασης. Γι' αυτόν τον λόγο επιχειρεί να αυξήσει τις αρμοδιότητ­ές της, καλώντας τα κράτη-μέλη της να αποδεχθούν τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτ­ων της στα ορυκτά υλικά που είναι απαραίτητα για την κατασκευή έργων ΑΠΕ. (IEA Φεβρουάριο­ς 2024.) Είναι αμφίβολο όμως αν μπορεί να είναι αποτελεσμα­τική, χωρίς τις απαραίτητε­ς κανονιστικ­ές αρμοδιότητ­ες και τους χρηματοοικ­ονομικούς πόρους.

Αν δεν υπήρχε το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, του γεωπολιτικ­ού ανταγωνισμ­ού και του περιορισμέ­νου χρόνου της ολοκλήρωση­ς της ενεργειακή­ς μετάβασης, οι νεοκλασικέ­ς οικονομικέ­ς θεωρίες και η οικονομική ιστορική εμπειρία θα ήταν αρκετές για να διασφαλίσο­υν την υπόθεση και την πρόβλεψη της τελικής επιτυχίας της ενεργειακή­ς μετάβασης. Αλλά αυτά πλέον δεν είναι αρκετά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece