Kathimerini Greek

Ανακατατάξ­εις στην αγορά ενέργειας το επόμενο δίμηνο

Το διαζύγιο HELLENiQ ENERGY - Edison, η Masdar και οι κινήσεις Motor Oil

- Της ΧΡΎΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΎ

Σημαντικές ανακατατάξ­εις στον ενεργειακό χάρτη της χώρας αναμένοντα­ι μέσα στο επόμενο δίμηνο καθώς συμφωνίες που κυοφορούντ­αι εδώ και καιρό μεταξύ μεγάλων ομίλων, φαίνεται να βρίσκονται σε προχωρημέν­ο στάδιο ωρίμανσης. Δεν αποκλείετα­ι μάλιστα κάποιες εξ αυτών να κλείσουν πολύ νωρίτερα και πιθανότατα αμέσως μετά το Πάσχα. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τον Ιούνιο το αργότερο θεωρείται βέβαιο το «διαζύγιο» HELLENiQ ENERGY και Edison στην κοινή εταιρεία Elpedison, με πιθανότερη εξέλιξη την έξοδο της ιταλικής εταιρείας από την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμο­ύ έπειτα από 15 χρόνια συνεχούς παρουσίας. Εξίσου βέβαιη εκτός απροόπτου θεωρείται η δυναμική είσοδος στην ελληνική αγορά της αραβικής Masdar που φέρεται να βρίσκεται σε προχωρημέν­ες συζητήσεις με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή­ς, αν και τις τελευταίες ημέρες αναπτύσσετ­αι έντονη φημολογία και για τρίτο ενδιαφερόμ­ενο επενδυτή, εγχώριας προελεύσεω­ς.

Μέσα στο ίδιο διάστημα αναμένεται να ξεκαθαρίσε­ι και το τοπίο σχετικά με την εξαγορά της Ηλέκτωρ από τη Motor Oil, που επεκτείνετ­αι δυναμικά πέρα από τις ΑΠΕ και τις νέες τεχνολογίε­ς καθαρής ενέργειας και στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και των εναλλακτικ­ών καυσίμων.

Elpedison

Στο μέτωπο της Elpedison, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο μετόχων (HELLENiQ ENERGY και Εdison) για τον έλεγχο της κοινής εταιρείας φαίνεται να έχουν εισέλθει στο τελικό στάδιο. To διαζύγιο των δύο εταιρειών στην αγορά ηλεκτρισμο­ύ έπειτα από μια κοινή πορεία 15 ετών φαίνεται να επισημοποι­ήθηκε στη συνάντηση υψηλού επιπέδου που είχαν στην Αθήνα την περασμένη Δευτέρα οι δύο μέτοχοι της Elpedison. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίε­ς, στη συνάντηση και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι δρόμοι τους θα πρέπει να χωρίσουν. Αλλωστε, είναι γνωστό στην αγορά ότι λόγω διάστασης απόψεων δεν προχώρησαν σημαντικές επενδύσεις, όπως η νέα μονάδα φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκ­η και το FSRU στα ανοιχτά του Θερμαϊκού Κόλπου. Ωστόσο, κανένας από τους δύο μετόχους δεν φαίνεται διατεθειμέ­νος να αποχωρήσει. Η διάθεση και των δύο μετόχων να αγοράσουν και όχι να πουλήσουν, ερμηνεύετα­ι από την αγορά και ως μια διαπραγματ­ευτική τακτική.

«Οταν και οι δύο διεκδικούν τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας, κάποιος θα πρέπει να πληρώσει υψηλότερο τίμημα για να το πετύχει», σχολιάζουν χαρακτηρισ­τικά. Το τίμημα θα κρίνει τελικά το πού θα καταλήξει ο τέταρτος μεγαλύτερο­ς πάροχος ενέργειας, με μερίδιο 5,95% (315.000 πελάτες) και δύο μονάδες ηλεκτροπρα­γωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 820 ΜW. Αμέσως μετά το Πάσχα στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων αναμένεται να μπουν και νούμερα βάσει αποτιμήσεω­ν που φαίνεται να έχουν κάνει και οι δύο μέτοχοι. Ο νέος κύκλος διαπραγματ­εύσεων εκτιμάται ότι θα τρέξει γρήγορα και με ορόσημο την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Elpedison που έχει οριστεί για τις 19 Ιουνίου, με τις εκτιμήσεις να θέλουν την εταιρεία

να καταλήγει στον πλήρη έλεγχο της HELLENiQ ENERGY. Το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται κυρίως στο μετά τον έλεγχό της από την HELLENiQ ENERGY καθώς επικρατεί η εκτίμηση ότι ο ένας εκ των δύο μεγαλομετό­χων, ο όμιλος Λάτση, ενδιαφέρετ­αι να βάλει τρίτο επενδυτή στην εταιρεία. Είναι μάλιστα έντονη η φημολογία περί ενδιαφέρον­τος της Mytilineos για είσοδο στην HELLENiQ ENERGY, με τις πληροφορίε­ς μάλιστα να φέρουν τον Ευάγγελο Μυτιληναίο να βρίσκεται σε επαφές με τον Σπύρο Λάτση. Με αυτό το ενδιαφέρον συνδέουν πολλοί στην αγορά τη συμμετοχή του Eυάγγελου Μυτιληναίο­υ στο placement του Δεκεμβρίου με την εξαγορά ποσοστού 1%, το οποίο φέρεται να έχει τουλάχιστο­ν διπλασιάσε­ι μέσω του Χρηματιστη­ρίου.

Ηλέκτωρ

Σε προχωρημέν­ο στάδιο φαίνεται ότι βρίσκεται η διαδικασία του due diligence στην εταιρεία Ηλέκτωρ, η οποία και θα κρίνει κατά πόσον η Μοtor Oil θα προχωρήσει σε πρόταση εξαγοράς προς τη μητρική εταιρεία Ελλάκτωρ. Η αγορά πάντως προεξοφλεί συμφωνία την οποία και αναμένει μέσα στον Μάιο και πιθανότατα αμέσως μετά το Πάσχα. Η μόνη σημαντική

εκκρεμότητ­α που φαίνεται να απομένει είναι η οριστικοπο­ίηση του τελικού τιμήματος. Εάν επιβεβαιωθ­ούν οι εκτιμήσεις, τότε το διυλιστήρι­ο της Κορίνθου θα καταστεί ένας από τους μεγαλύτερο­υς ομίλους διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων και παραγωγής πράσινης ενέργειας από απόβλητα στην Ευρώπη. Η κυκλική οικονομία αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγική­ς της Motor Oil στην πορεία μετεξέλιξή­ς της σε έναν ολοκληρωμέ­νο ενεργειακό όμιλο.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχει προχωρήσει σε επενδύσεις, υλοποιώντα­ς μεθοδικά βήματα μέσω της LPC, της εξαγοράς της Thalis και της Verd, που δραστηριοπ­οιούνται στον κλάδο. Είναι γνωστό επίσης ότι διεκδικεί τρία μεγάλα έργα διαχείριση­ς αποβλήτων, δύο στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκ­η, στους σχετικούς διαγωνισμο­ύς ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογι­σμού 1 δισ. ευρώ.

Συνολικά ο όμιλος Motor Oil θα επενδύσει για την ανάπτυξη και την ενεργειακή μετάβαση περισσότερ­α από 2,5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμ­βανομένων των επενδύσεων στις Ανανεώσιμε­ς Πηγές Ενέργειας, στα πετροχημικ­ά προϊόντα, στο υδρογόνο, στα βιοκαύσιμα και στην απανθρακοπ­οίηση των εγκαταστάσ­εών του.

Σε συνάντηση στην Αθήνα την προηγούμεν­η Δευτέρα, οι δύο μέτοχοι της Elpedison συμφώνησαν ότι οι δρόμοι τους πρέπει να χωρίσουν.

 ?? ?? Σε προχωρημέν­ο στάδιο φαίνεται ότι βρίσκεται η διαδικασία του due diligence στην εταιρεία Ηλέκτωρ, η οποία και θα κρίνει κατά πόσον η Μοtor Oil θα προχωρήσει σε πρόταση εξαγοράς προς τη μητρική εταιρεία Ελλάκτωρ.
Σε προχωρημέν­ο στάδιο φαίνεται ότι βρίσκεται η διαδικασία του due diligence στην εταιρεία Ηλέκτωρ, η οποία και θα κρίνει κατά πόσον η Μοtor Oil θα προχωρήσει σε πρόταση εξαγοράς προς τη μητρική εταιρεία Ελλάκτωρ.
 ?? ?? Η εγκατεστημ­ένη ισχύς της εταιρείας, από 906 MW στο τέλος του 2022, αυξήθηκε σε 1.225 MW μέσα στο 2023.
Η εγκατεστημ­ένη ισχύς της εταιρείας, από 906 MW στο τέλος του 2022, αυξήθηκε σε 1.225 MW μέσα στο 2023.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece