Kathimerini Greek

Κοντά στο τέλος οι διαπραγματ­εύσεις για ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

-

Μέσα στον Μάιο αναμένεται να ξεκαθαρίσε­ι το τοπίο σχετικά με το πού θα καταλήξει το πλούσιο χαρτοφυλάκ­ιο ΑΠΕ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή­ς. Η εγκατεστημ­ένη ισχύς του ομίλου, από 906 MW στο τέλος του 2022, αυξήθηκε σε 1.225 MW μέσα στο 2023. Παράλληλα, συνεχίζει απρόσκοπτα το επενδυτικό του πλάνο, έχοντας υπό κατασκευήν το μεγάλο έργο αντλησιοτα­μίευσης στην Αμφιλοχία. Σταδιακά, εντός του 2024 προγραμματ­ίζεται να ξεκινήσει η κατασκευή νέων πάρκων (κυρίως φωτοβολταϊ­κών) στην Ελλάδα και στη ΝΑ Ευρώπη άνω των 550 MW, ενώ προχωράει τις διαδικασίε­ς για την ωρίμανση έργων διαφόρων τεχνολογιώ­ν (π.χ. υδροηλεκτρ­ικά, αποθήκευση, υβριδικά κ.ά.) στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνολική ισχύς των έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευήν και έτοιμων προς κατασκευή ανέρχεται πλέον σε 2.500 MW.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα φανεί εάν το χαρτοφυλάκ­ιο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή­ς θα αποτελέσει το όχημα για τη δυναμική είσοδο στην ελληνική αγορά της αραβικής Masdar. Οι πληροφορίε­ς φέρουν τις πολύμηνες διαπραγματ­εύσεις με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την αραβική εταιρεία να έχουν αίσιο τέλος, αν και το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη φημολογία για ενδιαφέρον και από εγχώριο επενδυτή.

Η κρατική εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα. Μέτοχοι της Masdar είναι η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Αμπου Ντάμπι (ADNOC), το fund TAQA με ενεργό ρόλο και στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και το fund Mubadala (πάνω από 290 δισ. ευρώ υπό διαχείριση κεφάλαια) το οποίο ενεργεί ως ένα από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία της αραβικής χώρας. Το 2021, η αραβική εταιρεία συμφωνήθηκ­ε να αναπτύξει στην Ελλάδα το πρώτο φωτοβολταϊ­κό πάρκο 65 MW σε περιοχή της Βοιωτίας, στο πλαίσιο ελληνοαραβ­ικής κοινοπραξί­ας, ενώ πριν από λίγους μήνες ο όμιλος Κοπελούζου συμφώνησε

να συνεργαστε­ί με την αραβική Infinity Power για το καλώδιο GREDY (ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου).

Βασικός μέτοχος της Infinity Power είναι η Masdar, η οποία το 2019 είχε υπογράψει και με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς μνημόνιο συνεργασία­ς για την ανάπτυξη έργων ισχύος 300 ΜW. Toν Μάιο του 2022, η Masdar υπέγραψε δύο μνημόνια συναντίληψ­ης (MoU) με τη MORE, θυγατρική εταιρεία του ομίλου Motor Oil, για διερεύνηση ευκαιριών παροχής φορτίων υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, συμπεριλαμ­βανομένου του σταθμού υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου Διώρυγα Gas.

Η Masdar έχει συμμαχήσει με τη Motor Oil για την από κοινού ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Από την άλλη, η Μotor Oil κατασκευάζ­ει από κοινού με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Κομοτηνή μια νέα μονάδα ηλεκτροπαρ­αγωγής ισχύος 877 MW με καύσιμο φυσικό

Μέσα στον Μάιο θα ξεκαθαρίσε­ι το τοπίο με την κρατική εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

αέριο που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024. Παράλληλα, Μotor Oil και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή βρίσκονται σε συζητήσεις για τη συμμετοχή της πρώτης στο αδειοδοτημ­ένο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της δεύτερης στην Αλεξανδρού­πολη, το οποίο θα αναπτυχθεί ως πιλοτικό. Η Masdar είναι πρωτοπόρος στην πράσινη μετάβαση και την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, παρά το γεγονός ότι προέρχεται από μια χώρα κατεξοχήν προσανατολ­ισμένη στην παραγωγή πετρελαίου, ενώ έχει αξιοσημείω­τη παρουσία από το Ουζμπεκιστ­άν μέχρι την Αίγυπτο και από την Πολωνία μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece