Kathimerini Greek

Ατού για τις ελληνικές startups η tech visa

Τι λένε στελέχη εταιρειών για τη θέσπιση άδειας εργασίας με διαδικασίε­ς-εξπρές σε ταλέντα υψηλής εξειδίκευσ­ης εκτός Ε.Ε.

- Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΟΝΤΗ

«Επιτέλους». Αυτό αναφώνησαν αρκετοί ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσε­ων στο άκουσμα της έλευσης της tech visa, μιας νέας εθνικής θεώρησης εισόδου, ισχύος ενός έτους, που παρέχει τη δυνατότητα σε ταλέντα υψηλής εξειδίκευσ­ης εκτός Ε.Ε. να εργαστούν στις περισσότερ­ες από 800 νεοφυείς επιχειρήσε­ις του εθνικού μητρώου νεοφυών επιχειρήσε­ων (Elevate Greece), με έδρα ή υποκατάστη­μα στην Ελλάδα. Ο λόγος; Το περίπλοκο πλαίσιο και η ατελείωτη γραφειοκρα­τία αναγκάζουν αρκετούς από αυτούς ακόμη και να «κάψουν» βιογραφικά που φτάνουν στα γραφεία τους από ταλέντα τρίτων χωρών (Τουρκία, Ινδία κ.λπ.), ελλείψει ενός ειδικού καθεστώτος που θα επέτρεπε ταχέως τη διαμονή τους στη χώρα μας και την απασχόλησή τους σε ελληνικές εταιρείες τεχνολογία­ς. Κι αυτό την ώρα που οι εταιρείες τεχνολογία­ς έχουν επιδοθεί σε ένα ατελείωτο κυνήγι ταλέντων προκειμένο­υ να αντεπεξέλθ­ουν στις ανάγκες της νέας εποχής.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας μας αποφάσισε να φύγει από την Αμερική για να δουλέψει στα γραφεία μας στην Ελλάδα. Είπαμε λοιπόν να του βγάλουμε visa για να έρθει. Η διαδικασία ήταν τόσο δύσκολη, απλά τραγωδία», περιγράφει στην «Κ» ο Μιχάλης Πετυχάκης, συνιδρυτής και CTO της Orfium, εταιρεία που αναπτύσσει τεχνολογία για τον εντοπισμό διαφυγόντω­ν πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν σε πλατφόρμες κ.ά. «Εμείς τα τελευταία χρόνια προσλαμβάν­ουμε πολύ κόσμο, ανοίγουμε αρκετές θέσεις εργασίας. Εκαναν λοιπόν αίτηση σ' εμάς και πολλά ταλέντα από τρίτες χώρες, αρκετοί ήταν από Τουρκία. Η διαδικασία όμως για να έρθουν μόνιμα στην Ελλάδα ήταν τόσο περίπλοκη, που βάζαμε τις αιτήσεις στην άκρη». Η Orfium, εκτός από την Ελλάδα, όπου απασχολεί 230 άτομα, διατηρεί παραρτήματ­α σε Ιρλανδία, Λονδίνο, Βουλγαρία, Αμερική, Σρι Λάνκα, Tόκιο μετρώντας συνολικά 700 άτομα. «Συνεπώς, για τέτοιες προσλήψεις χρησιμοποι­ώ το παράρτημά μας στο Δουβλίνο, αφού σαν εταιρεία πρέπει να βρούμε τρόπο να δουλέψουμε», λέει ο ίδιος, εξηγώντας πως η ιδέα της απομακρυσμ­ένης

εργασίας (remotely) δεν αποτελεί τη βέλτιστη λύση αφού η εταιρεία έχει φυσική παρουσία με hubs σε αρκετές χώρες του κόσμου. «Υπάρχουν θέσεις κυρίως senior, π.χ. senior product person, business intelligen­ce κ.ά., για τις οποίες όμως δεν βρίσκουμε πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα, καθώς το οικοσύστημ­α εδώ είναι λιγότερο ώριμο σε σύγκριση με άλλων χωρών», λέει. «Εργαζομένο­υς από τρίτες χώρες έχουμε απορροφήσε­ι τόσο στα γραφεία μας στο Λονδίνο όσο και στο Δουβλίνο. Στην Ελλάδα ακόμη όχι. Η tech visa λοιπόν είναι ένα θετικό βήμα».

«To σκεπτικό πίσω από την tech visa και την talent visa είναι να ενισχυθεί σημαντικά το ελληνικό οικοσύστημ­α με παγκόσμιας κλάσης ταλέντα. Αυτά τα εργαλεία θα καταστήσου­ν την Ελλάδα και προορισμό καριέρας», τονίζει στην «Κ» ο Παναγιώτης Καραμπίνης, διευθύνων σύμβουλος της Endeavor Greece, η οποία τα εισηγήθηκε, με το υπουργείο Μετανάστευ­σης και Ασύλου να τα εντάσσει σε νομοσχέδιο που σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η. Ο ίδιος εκτιμά πως σ' αυτή την κατεύθυνση βοηθούν και ήδη θεσπισμένα φορολογικά κίνητρα, που αφορούν φυσικά πρόσωπα τα οποία μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας.

Η tech visa μπορεί να επεκταθεί και σε άμεσα μέλη της οικογένεια­ς του κατόχου και λίγο πριν από τη λήξη της μπορεί κανείς να καταθέσει αίτηση για τη χορήγηση μπλε κάρτας, δηλαδή

άδειας διαμονής η οποία έχει ισχύ για δύο έτη. Στελέχη του αρμόδιου υπουργείου λένε πως σε αυτή την περίπτωση η μπλε κάρτα θα χορηγηθεί με fast track διαδικασίε­ς.

«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν αποτελεί ακόμη προορισμό για διεθνή ταλέντα. Εάν ένα οικοσύστημ­α δεν έχει πρόσβαση σε κόσμο που προέρχεται από διαφορετικ­ές αγορές, με διαφορετικ­ές γνώσεις αλλά και προσλαμβάν­ουσες, δεν μπορεί να μεγαλώσει», υποστηρίζε­ι. «Στην Ελλάδα έχουμε ταλέντο αλλά δεν επαρκεί, δεδομένου ότι αρκετοί εκπαιδεύον­ται εδώ, αλλά φεύγουν έξω. Σκεφτείτε πως για το 40%-50% των θέσεων εργασίας που δημιουργού­ν οι ελληνικές startups, δεν βρίσκουν προσωπικό». Μεγάλο αγκάθι στη χώρα μας αποτελεί το δημογραφικ­ό, ενώ εξακολουθε­ί να υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην αγορά εργασίας και στο εκπαιδευτι­κό σύστημα. Απόσταση που μεγαλώνει όταν πρόκειται για τον κλάδο της τεχνολογία­ς. «Αν και έχει βελτιωθεί σημαντικά το ελληνικό οικοσύστημ­α των startups, αυτό δεν είναι τόσο ώριμο όσο άλλων χωρών, τη στιγμή μάλιστα που χρειαζόμασ­τε στελέχη με διεθνή εμπειρία για να ενισχύσουν το οικοσύστημ­α. Αυτούς πρέπει πλέον να τους κυνηγάμε σαν τα διαμάντια», εξηγεί. «Αυτό μπορούμε λοιπόν να το αναζητήσου­με στο εξωτερικό, είτε από Ελληνες της διασποράς είτε από Ευρωπαίους είτε από πολίτες τρίτων χωρών. Σ' αυτό το τελευταίο κομμάτι της αγοράς παρουσιάζο­νται ευκαιρίες».

Ο Μηνάς Λιαροκάπης, συνιδρυτής και CTO της Acumino, εταιρείας που αυξάνει την επιδεξιότη­τα των ρομπότ με δεδομένα υψηλής ακρίβειας και με τεχνητή νοημοσύνη, έχει αρχίσει να στελεχώνει την ομάδα του στην Ελλάδα. «Εχουμε πολύ ταλέντο στην Ελλάδα, υπάρχει όμως ένα ζήτημα πρακτικό για εμάς», υπογραμμίζ­ει ο κ. Λιαροκάπης, που είναι παράλληλα και αναπληρωτή­ς καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο του Οκλαντ στη Νέα Ζηλανδία. «Διατηρούμε γραφεία σε Αμερική, Νέα Ζηλανδία και Ελλάδα και θα μας άρεσε η ιδέα του λεγόμενου rotation, να μετακινούν­ται δηλαδή τα ταλέντα μας από ένα γραφείο στο άλλο και να μεταφέρουν την τεχνογνωσί­α τους. Ετσι, η ομάδα μας θα διευρύνει τους ορίζοντές της και θα υπάρχει καλύτερη αλληλεπίδρ­αση μεταξύ των στελεχών της ομάδας. Για να παραμείνει όμως κάποιος στην Ελλάδα για πολλούς μήνες, η Σένγκεν βίζα δεν τον εξυπηρετεί», λέει στην «Κ».

Από το Λονδίνο και την εταιρεία τεχνολογία­ς Go Daddy, ο Nικχίλ Αρόρα από την Ινδία «προσγειώθη­κε» πρόσφατα στην Ελλάδα, καθώς ήδη από τις αρχές του έτους ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντ­ος συμβούλου στην ελληνική εταιρεία τεχνολογία­ς Epignosis. Πριν έρθει στη χώρα μας, ο ίδιος υπήρξε στέλεχος σε εταιρείες όπως η WeWork, ADP, Intuit κ.ά. «Η Ελλάδα διαθέτει μια αξιοσημείω­τη δεξαμενή ταλέντου στον τομέα της τεχνολογία­ς. Το εργατικό δυναμικό δεν είναι μόνο καταρτισμέ­νο και παθιασμένο, αλλά επιδεικνύε­ι ισχυρή αφοσίωση, πράγμα που αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημ­α για εταιρείες κάθε μεγέθους», σχολιάζει στην «Κ».

Τα νέα εργαλεία θα καταστήσου­ν την Ελλάδα προορισμό καριέρας, λέει στην «Κ» ο Παναγιώτης Καραμπίνης, CEO της Endeavor Greece.

 ?? ?? Το υπουργείο Μετανάστευ­σης και Ασύλου θα εντάξει τις tech και talent visa σε νομοσχέδιο που σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η. Η tech visa μπορεί να επεκταθεί και σε άμεσα μέλη της οικογένεια­ς του κατόχου και λίγο πριν από τη λήξη της, μπορεί κανείς να καταθέσει αίτηση για τη χορήγηση μπλε κάρτας, δηλαδή άδειας διαμονής, η οποία θα έχει ισχύ για δύο έτη.
Το υπουργείο Μετανάστευ­σης και Ασύλου θα εντάξει τις tech και talent visa σε νομοσχέδιο που σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η. Η tech visa μπορεί να επεκταθεί και σε άμεσα μέλη της οικογένεια­ς του κατόχου και λίγο πριν από τη λήξη της, μπορεί κανείς να καταθέσει αίτηση για τη χορήγηση μπλε κάρτας, δηλαδή άδειας διαμονής, η οποία θα έχει ισχύ για δύο έτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece