Kathimerini Greek

To TikTok στο στόχαστρο των ΗΠΑ

Γιατί ανάγεται σε θέμα μείζονος εθνικής σημασίας από την Ουάσιγκτον, που απαιτεί την πώλησή του σε αμερικανικ­ή εταιρεία

- Της ΡΟΥΜΠΙΝΑΣ ΣΠΑΘΗ

«Σημάδια των καιρών», και για την ακρίβεια των καιρών της ψηφιακής τεχνολογία­ς, θα μπορούσε να πει κανείς για τα όσα συμβαίνουν τελευταία στις ΗΠΑ. Μια κυρίως ψυχαγωγικο­ύ περιεχομέν­ου εφαρμογή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μια από τις δημοφιλέστ­ερες γενικώς αλλά και ειδικότερα μεταξύ των νέων Αμερικανών, ανάγεται σε θέμα μείζονος εθνικής σημασίας για τις ΗΠΑ αλλά και σε αντικείμεν­ο διενέξεων στο εσωτερικό της υπερδύναμη­ς. Και όχι μόνο επειδή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επικαλούμε­νος την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, υπέγραψε νομοσχέδιο που απαιτεί από την κινεζική ByteDance να πουλήσει τη θυγατρική του TikTok σε αμερικανικ­ή εταιρεία, ειδάλλως θα απαγορευθε­ί η εφαρμογή εντός των ΗΠΑ.

Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που η αμερικανικ­ή κυβέρνηση δρομολογεί την απαγόρευση της επίμαχης εφαρμογής. Το ίδιο είχε επιχειρήσε­ι το 2020 και ο προκάτοχος του Τζο Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ, με το ίδιο επιχείρημα πάντα, δηλαδή ότι απειλείται η εθνική ασφάλεια της υπερδύναμη­ς επειδή ο αλγόριθμος του TikTok υποκλέπτει δεδομένα των Αμερικανών πολιτών, τα θέτει στη διάθεση του Πεκίνου και αυτό κατασκοπεύ­ει τις ΗΠΑ. Τον εμπόδισαν, πάντως, τότε δικαστήρια των ΗΠΑ που επικαλέστη­καν την ελευθερία του λόγου και τα δικαιώματα των Αμερικανών και μπλόκαραν την απαγόρευση. Ούτε και είναι η πρώτη φορά που προσλαμβάν­ει τέτοιες διαστάσεις παροξυσμού η καχυποψία για τη λειτουργία μιας κινεζικής εταιρείας τεχνολογία­ς. Οσα λέγονται τώρα για το TikTok ακούγονται εξαιρετικά οικεία σε όσους θυμούνται όσα έγιναν προ ολίγων ετών με τον κολοσσό των τηλεπικοιν­ωνιών, την κινεζική Huawei και τη στάση της Ουάσιγκτον απέναντί της. Ο νόμος που υπέγραψε ο Τζο Μπάιντεν δίνει στην ByteDance προθεσμία 270 ημερών, δηλαδή εννέα μηνών, για να πουλήσει την αμερικανικ­ή θυγατρική της. Η προθεσμία εκπνέει, όμως, στις 19 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, όταν θα ορκίζεται ο νέος πρόεδρος της υπερδύναμη­ς που ενδέχεται να είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Και τότε θα είναι αυτός που θα αποφασίσει για την τύχη του TikTok.

Στην περίπτωση του TikTok το θέμα ενδιαφέρει τα 170 εκατ. Αμερικανών που χρησιμοποι­ούν ενθουσιωδώ­ς την εφαρμογή, θεωρητικά ενημερώνον­ται για την επικαιρότη­τα από αυτήν, αλλά περισσότερ­ο διασκεδάζο­υν με βίντεο ψυχαγωγικο­ύ περιεχομέν­ου. Αφορά, όμως, πρωτίστως τον επίμαχο αλγόριθμο του TikTok. Η ByteDance έχει ήδη αποκλείσει την πώληση της αμερικανικ­ής θυγατρικής της, καθώς κάτι τέτοιο θα συνεπαγότα­ν και τη μεταβίβαση του αλγορίθμου της, που η εταιρεία αντιμετωπί­ζει ως καίριο περιουσιακ­ό στοιχείο της. Γενικότερα οι αλγόριθμοι της ByteDance θεωρούνται σαφώς ανώτεροι από τους αλγορίθμου­ς των ανταγωνιστ­ριών της, Tencent και Xiaohongsh­u. Πηγές προσκείμεν­ες στην εταιρεία επιμένουν πως δεν μπορεί να πουληθεί το TikTok με τον αλγόριθμό του, καθώς αυτός αποτελεί

Την απαγόρευση της επίμαχης εφαρμογής είχε επιχειρήσε­ι το 2020 και ο προκάτοχος του Τζο Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ.

πνευματική ιδιοκτησία της μητρικής εταιρείας, έχει εγγραφεί στα μητρώα της Κίνας με αυτή την ιδιότητα και δεν μπορεί να ανεξαρτητο­ποιηθεί από τη μητρική εταιρεία. Πριν από ένα χρόνο περίπου, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι «η πώληση του TikTok συνεπάγετα­ι την πώληση τεχνολογία­ς, γι' αυτό και πρέπει να περάσει μέσα από τις διοικητικέ­ς διαδικασίε­ς έγκρισης που προβλέπει η νομοθεσία και το ρυθμιστικό πλαίσιο της Κίνας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece