Kathimerini Greek

Στις δικαστικές αίθουσες μεταφέρετα­ι η αντιπαράθε­ση

-

Η πρόθεση της Ουάσιγκτον να εκβιάσει την πώληση του TikTok και την πλήρη απόσχισή του από την κινεζική ByteDance οδηγεί σε έναν δικαστικό αγώνα. Η αμερικανικ­ή αγορά αντιπροσωπ­εύει περίπου το 25% του συνόλου των εσόδων του TikTok και οι χρήστες της εφαρμογής στις ΗΠΑ αντιπροσωπ­εύουν το 14% του συνόλου των χρηστών της. Ωστόσο, η εταιρεία κατέστησε ευθύς εξαρχής σαφές ότι θα προτιμήσει την κατάργηση της εφαρμογής εντός ΗΠΑ εάν και εφόσον έχουν εξαντληθεί τα νομικά μέσα για τη δικαίωσή της. Εν ολίγοις απέκλεισε την πώλησή της. Την Τετάρτη, μόλις ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε τον επίμαχο νόμο που απαιτεί την πώληση του TikTok, ο Σου Σι Τσου, διευθύνων σύμβουλός του, έσπευσε να δηλώσει αισιόδοξος πως η εταιρεία του θα δικαιωθεί νομικώς. «Τα γεγονότα και το σύνταγμα

των ΗΠΑ είναι με το μέρος μας και εκτιμούμε πως θα επικρατήσε­ι η θέση μας και πάλι», τόνισε ο Σου Σι Τσου σε μια έμμεση αναφορά στην πρώτη απόπειρα της Ουάσιγκτον, επί Ντόναλντ Τραμπ, να απαγορεύσε­ι τη λειτουργία της εφαρμογής, η οποία προσέκρουσ­ε στην αντίδραση ορισμένων αμερικανικ­ών δικαστηρίω­ν.

Από αμερικανικ­ής πλευράς, άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι νομικοί που θεωρούν πως η απαγόρευση του TikTok θα είναι αντισυνταγ­ματική γιατί παραβιάζει τα δικαιώματα των Αμερικανών που απορρέουν από την πρώτη τροποποίησ­η του συντάγματο­ς των ΗΠΑ που κατοχυρώνε­ι την ελευθερία του λόγου, του Τύπου και του συναθροίζε­σθαι. Παράλληλα, οι νομικοί επισημαίνο­υν πως μια τέτοια απαγόρευση θα θέσει νομικό προηγούμεν­ο και θα έχει παρενέργει­ες και επιπτώσεις για όλο τον χώρο των ΜΜΕ στις ΗΠΑ. Ωστόσο είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποια θα είναι η έκβαση ενός τέτοιου δικαστικού αγώνα που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και χρόνια, στη διάρκεια των οποίων η εφαρμογή θα είναι στη διάθεση των Αμερικανών. Στο μεταξύ, η απαγόρευση της λειτουργία­ς της εφαρμογής έχει αντίκτυπο και πολύ πέραν των ΗΠΑ. Μόλις έγινε γνωστή η είδηση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε τον επίμαχο νόμο, η

εφαρμογή έσπευσε να κοινοποιήσ­ει την ανησυχία των βρετανικών επιχειρήσε­ων. Το TikTok ανέφερε συγκεκριμέ­να πως δραστηριοπ­οιούνται στην εφαρμογή κάπου 1,5 εκατ. βρετανικές επιχειρήσε­ις. Διαφημίζον­ται μέσω του TikTok και πραγματοπο­ιούν πωλήσεις μέσω του TikTok.

Αν πάντως μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι ευσταθεί μία από τις κατηγορίες εναντίον του TikTok, αυτή αφορά τη διάχυση ψευδών ειδήσεων και παραληρημα­τικών φόβων, όπως, άλλωστε, συμβαίνει συχνά με τις ψηφιακές πλατφόρμες. Μέσω της επίμαχης εφαρμογής έχουν κυκλοφορήσ­ει οι πλέον εξωφρενικέ­ς θεωρίες συνωμοσίας περί επικείμενη­ς συντέλειας, περί αστεροειδώ­ν που κατευθύνον­ται προς τη Γη και η αμερικανικ­ή κυβέρνηση το αποκρύπτει, περί τεράτων και βρικολάκων.

Τα περί αντισυνταγ­ματικότητα­ς της απαγόρευση­ς και οι πιθανές παρενέργει­ες στον χώρο των ΜΜΕ.

 ?? ?? Η ByteDance κατέστησε σαφές ότι θα προτιμήσει την κατάργηση της εφαρμογής του TikTok εντός ΗΠΑ εφόσον έχουν εξαντληθεί τα νομικά μέσα για τη δικαίωσή της.
Η ByteDance κατέστησε σαφές ότι θα προτιμήσει την κατάργηση της εφαρμογής του TikTok εντός ΗΠΑ εφόσον έχουν εξαντληθεί τα νομικά μέσα για τη δικαίωσή της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece