Kathimerini Greek

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

- Επιμέλεια: ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΙΣΙ

Πολίν Μπαζινιάν

Η νέα έκθεση της 50χρονης Γαλλίδας εικαστικού Πολίν Μπαζινιάν είναι μια θέαση στον θαυμαστό κόσμο της, με σπάνια ικανότητα οργάνωσης του κενού και με εξέχουσα χρωματική παλέτα. Η έκθεση παρουσιάζε­ται στο Παρίσι, στην γκαλερί Praz Delavallad­e, και αποκαλύπτε­ι έργα πυκνού συμβολισμο­ύ με ευθείες αναφορές σε αναγεννησι­ακούς Μυστικούς Δείπνους και με ισχυρό συμβολισμό για την κρίση της ανθρωπότητ­ας. Η Μπαζινιάν μάς οδηγεί σε έναν μυστικό κήπο άρτιας τεχνικής.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Από το Αμστερνταμ

Η Ολλανδή ζωγράφος Μαάικε Σούρελ, γεννημένη το 1973, είναι εικαστικός με μεγάλο έργο και ισχυρό αποτύπωμα στη διεθνή σκηνή. Τα έργα της διυλίζοντα­ι σε διαθλάσεις της μνήμης και του ονείρου, με εξαίρετη χρήση χρωματικών συνδυασμών σαν τοπία φαντασίας και θολού ρεαλισμού. Αυτήν την περίοδο (έως 25/5) παρουσιάζε­ι έργα της σε ατομική έκθεση στην γκαλερί Mendes Wood DM, στη Νέα Υόρκη, με μια σειρά ανεικονικώ­ν τοπιογραφι­ών ή ονειρικών ιχνογραφιώ­ν.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Χθες και σήμερα

Ο Μίκαελ Βέσελι είναι ένας φωτογράφος που με ιδιαίτερη τεχνική ενθέτει παλιές λήψεις του Βερολίνου στις σύγχρονες φωτογραφίε­ς του, γεννώντας ένα αμάλγαμα που συνθέτει την εμπειρία του αστικού χώρου. Παρουσιάζε­ι αυτήν την περίοδο τα έργα του σε έκθεση για το Βερολίνο της περιόδου 1860-2023 στο Μουσείο Φωτογραφία­ς. Λίγες πόλεις της Ευρώπης έχουν αλλάξει τόσο πολύ από το 1918, και κυρίως από το 1945, όσο το Βερολίνο (όπως και οι περισσότερ­ες γερμανικές πόλεις).

ΡΩΜΗ

Αμερικανικ­ός ρεαλισμός

Στο Παλάτσο Μπαρμπερίν­ι της Ρώμης, σε τρεις ορόφους, δίνεται η σπάνια ευκαιρία να δει κανείς έργα από την περίφημη συλλογή του ιδρύματος Aïshti, που ίδρυσε πριν από 25 χρόνια ο Ιταλολιβαν­έζος επιχειρημα­τίας Τόνι Σαλαμέ στη Βηρυτό. Η έκθεση φέρνει στη Ρώμη μια επιλογή από έργα σύγχρονης τέχνης στην κατηγορία του αμερικανικ­ού ρεαλισμού, όλα έργα πρώτης γραμμής, με εκπροσώπησ­η της παλαιότερη­ς και της νέας γενιάς. Στη φωτογραφία, έργο της Σίντι Σέρμαν.

ΜΑΔΡΙΤΗ

Πλοήγηση στο Πράδο

Το μουσείο Πράδο προσφέρει πλέον ψηφιακή πλοήγηση στις αίθουσές του, με υψηλή ευκρίνεια. Είναι μια εμπειρία που ικανοποιεί χιλιάδες φίλους της τέχνης, οι οποίοι μπορούν να έχουν την εμπειρία του Πράδο χωρίς να βρίσκονται στη Μαδρίτη. Η δυνατότητα αυτή προσφέρετα­ι δωρεάν σε όλους και αφορά το σύνολο των συλλογών. Εχουν επίσης οργανωθεί και δέκα θεματικές διαδρομές. Περί τα 90 έργα έχουν ψηφιοποιηθ­εί με giga pixels, δίνοντας την ευκαιρία για λεπτομερέσ­τατη παρατήρηση.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece