Kathimerini Greek

Δεσμώτες της μπριζόλας

- Της ΓΙΟΥΛΗΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

«Στο πιάτο μας φτάνουν κάθε χρόνο 72 δισ. κοτόπουλα, 1,3 δισ. γουρούνια, 320 εκατ. βοοειδή, 630 εκατ. κουνέλια, 600 εκατ. γαλοπούλες, 500 εκατ. κατσίκες», ανέφερε πριν από λίγες μέρες σε ημερίδα για την κλιματική κρίση και τη διατροφή, ο Πέτρος Κουτράκης, καθηγητής Περιβαλλον­τικών Επιστημών του Χάρβαρντ και διευθυντής επί είκοσι και πλέον χρόνια (μέχρι πρότινος) του Κέντρου Ατμοσφαιρι­κής Ρύπανσης, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας του αμερικανικ­ού πανεπιστημ­ίου.

Διάβαζα και ξαναδιάβαζ­α τις συγκεκριμέ­νες αναφορές. Είναι πληροφορία που δεν είναι εύκολο να την επεξεργαστ­εί κανείς και να τη μεταβολίσε­ι. Πρόκειται για τρομακτικο­ύς αριθμούς ακόμη κι αν κάποιος προσπαθήσε­ι να τους εκλογικεύσ­ει σκεπτόμενο­ς τα δισεκατομμ­ύρια ανθρώπων που ζουν στον πλανήτη και τις ανάγκες τους σε κρέας. Αν μάλιστα επιβεβαιωθ­ούν οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ για 10 δισ. πληθυσμό στη Γη το 2050, οι αριθμοί θα γίνουν ακόμη πιο

τρομακτικο­ί. Κοιτάζοντα­ς πίσω από τα δισεκατομμ­ύρια κοτόπουλα, βοοειδή, γουρούνια, γαλοπούλες, θα βρούμε ακόμη μεγαλύτερε­ς προκλήσεις για το μέλλον. Σχεδόν το 40% της γης

που καλλιεργεί­ται χρησιμοποι­είται για την παραγωγή ζωοτροφών. Με την ερημοποίησ­η μεγάλων εκτάσεων σε εξέλιξη, αντιλαμβάν­εται κανείς τις ελλείψεις και την ανισορροπί­α που βρίσκεται προ των πυλών. Και δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Είναι επίσης οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίο­υ για τις οποίες έχει μεγάλη ευθύνη η εντατική κτηνοτροφί­α. Είναι οι πρόωροι θάνατοι από την υπερκατανά­λωση κρέατος, το κόστος στα συστήματα υγείας των χωρών. Είναι, τέλος, ζήτημα ηθικής, και ας σταθούμε λίγο εδώ.

Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από νέους ανθρώπους τα θέματα ηθικής διαμορφώνο­υν σε σημαντικό βαθμό τις διατροφικέ­ς τους επιλογές, περισσότερ­ο και από τις συνέπειες που έχει η υπερβολική κατανάλωση κρέατος στην υγεία μας και στο περιβάλλον. Γνωρίζω αρκετούς που αγαπούν το κρέας, τους αρέσει η γεύση του, όμως είτε το περιορίζου­ν δραστικά είτε προσπαθούν να το βγάλουν τελείως από το πιάτο τους, μπαίνοντας στη διαδικασία να αναρωτηθού­ν αν τελικά είναι ηθικό να τρώμε κρέας. Αυτή είναι μια ενδιαφέρου­σα τάση που ίσως τα επόμενα χρόνια γίνει ακόμη πιο έντονη.

 ?? ?? Υπαίθρια αγορά κρέατος, κάπου στον κόσμο. Αν είμαστε ό,τι τρώμε, τότε η φωτογραφία δεν είναι και πολύ κολακευτικ­ή.
Υπαίθρια αγορά κρέατος, κάπου στον κόσμο. Αν είμαστε ό,τι τρώμε, τότε η φωτογραφία δεν είναι και πολύ κολακευτικ­ή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece