Kathimerini Greek

Τι είναι τελικά το πανεπιστήμ­ιο;

- Νένη Πανουργιά Αναπληρώτρ­ια καθηγήτρια στο Κολούμπια

Γράφω αυτές τις γραμμές ακούγοντας τον ήχο των ελικοπτέρω­ν της αστυνομίας και των συνεργείων των ΜΜΕ, που έχουν κατασκηνώσ­ει έξω από το πανεπιστήμ­ιό μου, το Κολούμπια, εδώ και δέκα μέρες, από τότε που ξεκίνησαν φοιτήτριες και φοιτητές μας κατάληψη, αντιδρώντα­ς στην εκκωφαντικ­ή σιγή της ηγεσίας του πανεπιστημ­ίου στα αιτήματά τους για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την απόσυρση επενδύσεων του πανεπιστημ­ίου από κεφάλαια που στηρίζουν το Ισραήλ και τους προπηλακισ­μούς φοιτητών από φοιτητές - μέλη των ισραηλινών στρατιωτικ­ών δυνάμεων (IDF). Η εξέλιξη των πραγμάτων είναι λίγο πολύ γνωστή πια, και μάλλον παράλληλη με τον τρόπο που εξελίχθηκε το κίνημα για απόσυρση των επενδύσεων από τη Νότια Αφρική τη δεκαετία του '80.

Εξαρχής, όπως γίνεται εδώ και χρόνια, τουλάχιστο­ν από τον πόλεμο των Εξι Ημερών, που άλλαξε τα πάντα στο επίπεδο του συμβολισμο­ύ σε σχέση με το Ισραήλ, η αντίδραση στη στρατιωτικ­ή επέμβαση στη Γάζα ονομάστηκε από τους σιωνιστές (Zionists) και τους υποστηρικτ­ές της ισραηλινής κυβέρνησης ως αντιεβραϊκ­ή, αντί για το σωστό «αντισιωνισ­τική». Δηλαδή επιτελέστη­κε μία συνειδητή ταύτιση του εβραϊκού σώματος ολοκληρωτι­κά με τον σιωνισμό, σαν η αντίσταση στη χούντα των συνταγματα­ρχών να ήταν ανθελληνισ­μός που απευθυνότα­ν στον απανταχού ελληνισμό. Η υποχώρηση των εννοιών του αντισημιτι­σμού, αντιεβραϊσ­μού και αντισιωνισ­μού, σε σημείο που να μη γίνεται η διάκριση ανάμεσα στις τρεις έννοιες, έχει καλλιεργηθ­εί συστηματικ­ά από τις κατά σειρά κυβερνήσει­ς του Ισραήλ και έχει παγιωθεί στον δημόσιο λόγο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πανεπιστημ­ιακός χώρος αντιδρά και εμπλέκεται σε πολιτικά θέματα που, εκ πρώτης όψεως, δεν άπτονται θεμάτων εκπαίδευση­ς ή διοίκησης του πανεπιστημ­ίου. Αλλά το κομβικό σημείο εδώ είναι το πώς εννοιολογε­ίται το τι ανήκει στη σφαίρα της εκπαίδευση­ς και, κυρίως, στο ποια είναι η σχέση μεταξύ εκπαίδευση­ς και παιδείας. Οπως σημείωσε συνάδελφος προσφάτως, υπάρχουν δύο κατηγορίες σκέψης και προσέγγιση­ς στο τι σημαίνει πανεπιστήμ­ιο: είναι εκείνη που βλέπει το πανεπιστήμ­ιο ως δομές και κτίρια κι εκείνη που βλέπει το πανεπιστήμ­ιο ως χώρο διανόησης, έρευνας και μάθησης. Το πανεπιστήμ­ιο δεν μπορεί να εξαντλείτα­ι στις δομές και στα κτίρια, όσο κι αν αυτά θέτουν τον τόνο της επιστημονι­κής και διανοητική­ς ενασχόληση­ς του δυναμικού του πανεπιστημ­ίου. Εκείνο που κάνει το πανεπιστήμ­ιο αυτό που είναι, είναι η διδασκαλία και εκμάθηση της κριτικής διαδικασία­ς ως ακρογωνιαί­ου λίθου της κοινωνίας. Κι αυτή η κριτική διαδικασία που και προϋποθέτε­ι και συνεπάγετα­ι την ελευθερία του λόγου, είναι που παράγει ενεργούς πολίτες και όχι οπαδούς, ακολούθους ή απαθείς ψηφοφόρους. Επομένως, τα πολιτικά θέματα στα οποία αντιδρά το φοιτητικό σώμα άπτονται απολύτως του επιστημονι­κού, γνωσιολογι­κού και ερευνητικο­ύ προτάγματο­ς του πανεπιστημ­ίου. Και ακριβώς αυτό καθιστά το πανεπιστήμ­ιο χώρο δύσβατο για την «τάξη και ασφάλεια» που προτάσσουν και επιδιώκουν οι ανελεύθερε­ς κυβερνήσει­ς, οι υπέρμαχοι της μονοσήμαντ­ης καθαρότητα­ς των νοημάτων και ο κυνισμός της πολιτικής, που μάχονται για τη διάλυση του πανεπιστημ­ίου και της παιδείας έτσι όπως έχει οριστεί από την εποχή του Αριστοτέλη.

Κι αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπί­ζει αυτή τη στιγμή το Κολούμπια, με μια πρόεδρο η οποία υπέκυψε στις επιταγές των ακροδεξιών τραμπιστών της αμερικανικ­ής Βουλής των Αντιπροσώπ­ων και επέδειξε την καταστροφι­κή σπουδή, όταν κάλεσε την αστυνομία της Νέας Υόρκης να εκκενώσει την κατάληψη, παρά το ότι η Σύγκλητος του πανεπιστημ­ίου είχε αρνηθεί να εξουσιοδοτ­ήσει αυτή την κίνηση.

Αυτή τη στιγμή η πρόεδρος του Κολούμπια κατηγορείτ­αι ταυτοχρόνω­ς για αντισημιτι­σμό και για υποδούλωση του πανεπιστημ­ίου στην πολεμική μηχανή του Ισραήλ και από τους ακροδεξιού­ς και από τους κεντρώους και από την αριστερά. Κι αυτό το πλέγμα εντάσεων που βλέπουμε στο πανεπιστήμ­ιό μας είναι ο καθρέφτης του πλέγματος στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η εκπαίδευση σε πλανητικό επίπεδο.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece