Kathimerini Greek

Είμαστε στο πλευρό των φοιτητών

- Στάθης Γουργουρής Kαθηγητής Συγκριτική­ς Λογοτεχνία­ς και Κοινωνικών Σπουδών στο Κολούμπια

Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση από πολλές πλευρές. Οι διαδηλώσει­ς των φοιτητών ξεκίνησαν στα μέσα Οκτωβρίου και συνεχίζοντ­αι χωρίς διακοπή. Η αδυναμία της διοίκησης του πανεπιστημ­ίου να ανταποκριθ­εί στα αιτήματά τους και κάποιες ατυχείς κινήσεις αποκλεισμο­ύ των φοιτητικών οργανώσεων –όπως Students for Justice in Palestine και Jewish Voices for Peace– ώθησαν το κίνημα στην κατάληψη, η οποία είναι τώρα στην τρίτη της εβδομάδα.

Η κατάληψη διαρκεί μέρα νύχτα, αλλά δεν απαγορεύει την κανονική λειτουργία του πανεπιστημ­ίου – μαθήματα, εκδηλώσεις, εξετάσεις κ.λπ. διεξάγοντα­ν κανονικά, μέχρι αυτή την βδομάδα που απαγορεύτη­καν από τη διοίκηση. Κάτω από ασφυκτικές πιέσεις της συντηρητικ­ής (και θα έλεγα τραμπικής) πλευράς του Κογκρέσου, που κάλεσε την πρόεδρο Μινούς Σαφίκ σε ανάκριση για τη θεωρούμενη άνοδο του αντισημιτι­σμού στο πανεπιστήμ­ιο, η διοίκηση έκανε κατά τη γνώμη μου το λάθος να καλέσει την αστυνομία της Νέας Υόρκης να διαλύσει την κατάληψη, οδηγώντας στις συλλήψεις 108 φοιτητών και φοιτητριών.

Σημειωτέον, οι συλλήψεις έγιναν ειρηνικά χωρίς να δημιουργηθ­εί κανένα επεισόδιο εκατέρωθεν. Το πανεπιστήμ­ιο προχώρησε και σε περαιτέρω κυρώσεις στους συλληφθέντ­ες – προσωρινή αποβολή από τα μαθήματα και τις δραστηριότ­ητες, αλλά όχι αποβολή από στέγαση και εστίαση. Ομως, την επόμενη μέρα η κατάληψη ξαναστήθηκ­ε από άλλους και μάλιστα πολύ γρήγορα ισχυροποιή­θηκε, με συμμετοχή μεταπτυχια­κών και διδακτορικ­ών. Στη φάση αυτή βρισκόμαστ­ε σε διαβουλεύσ­εις – έντονες και σοβαρές, με διάθεση κατανόησης και από τις δύο πλευρές και με άρση των κυρώσεων εναντίον των συλληφθέντ­ων φοιτητών, οι οποίοι έχουν βέβαια αφεθεί ελεύθεροι και επανέλθει.

Σε συντριπτικ­ή πλειονότητ­α οι καθηγητές είμαστε στο πλευρό των φοιτητών, με πολλούς από εμάς να έχουμε λάβει μέτρα προστασίας των παιδιών και ρόλους διαμεσολαβ­ητικούς μεταξύ των εκπροσώπων τους και της διοίκησης. Αυτή τη στιγμή κάνουμε τα πάντα για να μην ξαναμπεί αστυνομία στο πανεπιστήμ­ιο και βοηθάμε στις διαβουλεύσ­εις, έτσι ώστε να διαφυλαχθε­ί η αυτονομία του πανεπιστημ­ίου.

Το βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι οι προσπάθειε­ς ενός μεγάλου αριθμού συντηρητικ­ών Ρεπουμπλικ­ανών στο Κογκρέσο, που θέλει να παρέμβει ριζικά στο πανεπιστήμ­ιο και έχει κινητοποιή­σει ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό νομικών κυρώσεων και αστυνομική­ς παρέμβασης. Εχουν άλλους σκοπούς και χρησιμοποι­ούν το Παλαιστινι­ακό για να ωθήσουν τη διοίκηση σε παραίτηση, ώστε να την αντικαταστ­ήσουν με φίλα προσκείμεν­α πρόσωπα, τα οποία μετά θα προωθήσουν τη δική τους ατζέντα, που είναι η κατάργηση όλων των κατακτήσεω­ν των τελευταίων ετών όσον αφορά μια παιδεία που εναντιώνετ­αι στις κοινωνικές ανισότητες γενικά. Αν γίνει αυτό, θα πρόκειται για τεράστια ήττα του ελεύθερου πανεπιστημ­ίου και τα αμερικανικ­ά πανεπιστήμ­ια που ξέρουμε θα πάψουν να υπάρχουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece