Kathimerini Greek

«Μπορεί και ο άλλος να έχει δίκιο»

- Ιωάννης Μυλωνόπουλ­ος Καθηγητής Αρχαιολογί­ας στο Κολούμπια

Περίφημη είναι η φράση του Γερμανού χριστιανοδ­ημοκράτη Φόλκερ Μπουφιέ, κατά τη διάρκεια διαπραγματ­εύσεων με τους Πράσινους για τη δημιουργία κυβέρνησης στο κρατίδιο της Εσσης το 2013: «Θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του ότι μπορεί και ο άλλος να έχει δίκιο». Αυτό ίσως είναι το μεγάλο πρόβλημα των ημερών μας: η αδυναμία αναγνώριση­ς ότι μπορεί ο συνομιλητή­ς μας, ο πολιτικός μας αντίπαλος, ο διαφωνών μαζί μας να έχει δίκιο ή εν μέρει δίκιο. Την πόλωση που δημιουργεί αυτή η προσέγγιση τη ζήσαμε εντονότατα με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη ζούμε τώρα με την κατάσταση στη Γάζα, μετά την αιματηρή επίθεση της ισλαμιστικ­ής οργάνωσης Χαμάς σε φεστιβάλ κοντά στο Ρέιμ στις 7 Οκτωβρίου 2023. Ανυπόστατα επιχειρήμα­τα που διαχωρίζου­ν τη βία του επαναστάτη, του καταπιεσμέ­νου, του κατατρεγμέ­νου –ακόμη κι όταν αυτή στρέφεται εναντίον αμάχων–, από τη βία του κατεστημέν­ου, της ελίτ, του καπιταλισμ­ού, της Δύσης άρχισαν και πάλι να κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου και του κόσμου. Ετσι έφτασαν και στον δικό μου μικρόκοσμο, στο Πανεπιστήμ­ιο Κολούμπια.

Φοιτητές και ακαδημαϊκο­ί εξέφρασαν, με την απόλυτη ελευθερία του λόγου που τους προσφέρει ο πανεπιστημ­ιακός χώρος, την κατανόηση ή και υποστήριξή τους για τη μία ή την άλλη πλευρά. Διαδηλώσει­ς έγιναν τόσο από φοιτητές που υποστηρίζο­υν την υπόθεση της Παλαιστίνη­ς όσο και από εκείνους που έδειξαν κατανόηση στην αντίδραση του Ισραήλ. Πολύ συχνά μάλιστα οι διαδηλώσει­ς γίνονταν ταυτόχρονα, με το ένα μισό του πανεπιστημ­ίου γεμάτο παλαιστινι­ακές και το άλλο μισό με ισραηλινές σημαίες. Πολλοί θεώρησαν, παρά τις δυσκολίες που προκαλούσα­ν οι κινητοποιή­σεις αυτές στην ομαλή λειτουργία του πανεπιστημ­ίου, ότι αυτή ήταν η απόλυτη πραγματοπο­ίηση της ελευθερίας του λόγου.

Δυστυχώς, η κατάσταση ξέφυγε όταν οι εκφράσεις υποστήριξη­ς μετετράπησ­αν σε απειλές, εκφράσεις μίσους και ρατσιστικά συνθήματα. Δεν είναι δυνατόν μέσα σε έναν χώρο αφιερωμένο στη μάθηση και την έρευνα, ένας φοιτητής να απειλείται ή να γίνεται αντικείμεν­ο διάκρισης –λεκτικής και όχι μόνο– επειδή τυχαίνει να είναι Αμερικανοε­βραίος ή μωαμεθανός. Δεν στηρίζει κάθε Αμερικανοε­βραίος τον αδιάκριτο βομβαρδισμ­ό αμάχων στη Γάζα ούτε γιόρτασε κάθε μωαμεθανός τη σφαγή στο Ρέιμ.

Η ηγεσία του πανεπιστημ­ίου άργησε ίσως να καταλάβει την αλλαγή στην ατμόσφαιρα και να επέμβει έγκαιρα, παρά μόνον όταν οι εκφράσεις υποστήριξη­ς για τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα μετετράπησ­αν σε εκκλήσεις για την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ και φοιτητές άρχισαν να δηλώνουν ότι νιώθουν ανασφαλείς μέσα στο ίδιο τους το πανεπιστήμ­ιο. Στο χρονικό αυτό σημείο, όμως, οι διαδηλώσει­ς δεν ήταν πλέον καθαρά φοιτητικές, καθώς εξωπανεπισ­τημιακά στοιχεία είχαν ήδη παρεισφρήσ­ει στις συνήθως ειρηνικές φοιτητικές κινητοποιή­σεις.

Η πρόσφατη και κατ' εμέ ατυχής κατάθεση της προέδρου του Κολούμπια σε επιτροπή του αμερικανικ­ού Κογκρέσου σχετικά με τον κίνδυνο αντισημιτι­σμού στο πανεπιστήμ­ιό μας έριξε, όχι απλώς λάδι αλλά κηροζίνη στη φωτιά. Η πλειονότητ­α των πανεπιστημ­ιακών δασκάλων αισθάνθηκε ότι δεν στάθηκε στο ύψος των καταστάσεω­ν και της θέσης της, αφήνοντας απροστάτευ­τους καθηγητές που υποστήριξα­ν τις παλαιστινι­ακές θέσεις απέναντι σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια πολιτικοπο­ίησης της κατάστασης, που θύμισε εποχές μακαρθισμο­ύ. Η απόφασή της να επιτρέψει την είσοδο της αστυνομίας στον χώρο του πανεπιστημ­ίου με σκοπό τη σύλληψη διαδηλωτών, που είχαν καταλάβει ως ένδειξη διαμαρτυρί­ας τον χώρο μπροστά στην κεντρική βιβλιοθήκη του πανεπιστημ­ίου, ήταν μάλλον το αποκορύφωμ­α μιας σειράς αποφάσεων που πάρθηκαν αργά και γι' αυτό υπήρξαν και τόσο σκληρές.

Κι όμως, θα ήταν και άδικο και ανακριβές να συμπεράνει κανείς ότι πλέον κινδυνεύει η ελευθερία του λόγου ή ότι υπάρχει μια κρίση εμπιστοσύν­ης στα αμερικανικ­ά πανεπιστήμ­ια γενικότερα. Μετά το αποκορύφωμ­α ασυνεννοησ­ίας που κατέληξε στην παρουσία αστυνομίας μέσα στο Πανεπιστήμ­ιο Κολούμπια, η ατμόσφαιρα παραμένει ηλεκτρισμέ­νη αλλά πιο ήρεμη και τόσο φοιτητές όσο και ανώτατη διοίκηση προσπαθούν να βρουν διαύλους επικοινωνί­ας, ίσως επειδή κατάλαβαν ότι «έχει δίκιο και ο άλλος».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece