Kathimerini Greek

Αντίπαλες διαδηλώσει­ς

- Γιάννης Χαμηλάκης Καθηγητής Αρχαιολογί­ας και Νεοελληνικ­ών Σπουδών στο Brown

Οι δικοί μας φοιτητές έχουν αρχίσει τις κινητοποιή­σεις για το ζήτημα από τον Οκτώβριο. Εκτός

από εβδομαδιαί­ες διαδηλώσει­ς είχαμε και μια απεργία πείνας που κράτησε πάνω από μία εβδομάδα. Ενας από τους Παλαιστίνι­ους φοιτητές τους οποίους πυροβόλησα­ν τον Νοέμβριο ήταν φοιτητής μας, το παιδί έχει μείνει παράλυτο και πριν από τον τραυματισμ­ό του συμμετείχε στις κινητοποιή­σεις, οπότε οι δικοί μας φοιτητές αισθάνοντα­ι άμεσα συνδεδεμέν­οι με το θέμα.

Η αστυνομία την πρώτη φορά συνέλαβε 20 φοιτητές, την άλλη φορά 41. Την κάλεσε το πανεπιστήμ­ιο.

Οι φοιτητές αποφάσισαν από την Τετάρτη να στήσουν κι εκείνοι σκηνές στο αίθριο του πανεπιστημ­ίου και να παραμείνου­ν εκεί για όσο χρειαστεί. Χθες ήμουν εκεί, θα πάω και σήμερα. Υπάρχει μια σημαντική ομάδα καθηγητών που συμμετέχου­ν ως αλληλέγγυο­ι στην κινητοποίη­ση, αλλά και για προστασία.

Είναι προσεκτικο­ί οι φοιτητές για να μη δημιουργού­ν πρόβλημα σε άλλους που δεν συμμετέχου­ν στις διαδηλώσει­ς. Να μην υπάρξει ένα σύνθημα που να έχει αντισημιτι­κό χαρακτήρα. Στο δικό μας πανεπιστήμ­ιο δεν είχαμε κανένα επεισόδιο αντισημιτι­κής βίας. Την Τετάρτη, υπήρχαν και αντιδιαδηλ­ωτές, υπέρ του Ισραήλ, και δεν δημιουργήθ­ηκε κανένα πρόβλημα, καμία σύγκρουση.

Το σύνθημα «From the river to the sea, Palestine will be free» ακούγεται από φοιτητές από διάφορα περιβάλλον­τα και κοινωνικές ομάδες – από Αμερικανοε­βραίους φοιτητές που συμμετέχου­ν στις διαδηλώσει­ς μέχρι Αραβες. Αυτό που μας λένε είναι ότι δεν το εννοούν ως κάτι βίαιο, αλλά είναι σύνθημα απελευθέρω­σης όλων των κατοίκων της Παλαιστίνη­ς από συγκεκριμέ­νες ιδεολογίες που θεωρούν ρατσιστικέ­ς.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece