Kathimerini Greek

Καλές ειδήσεις από τον Μυστρά και στο βάθος ένα επισκέψιμο Παλάτι

- Επιμέλεια: ΜαρΓαριτα Πουρναρα ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ athinaika@kathimerin­i.gr

Θαύμα των ανθρώπων και της φύσης, η Καστροπολι­τεία του Μυστρά δεν έχει αποδειχθεί εύκολη υπόθεση για το ελληνικό κράτος, με αποτέλεσμα παρά τη διαχρονική μέριμνα και τους καθόλου αμελητέους ευρωπαϊκού­ς πόρους που έχουν διατεθεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες για την αποκατάστα­ση των περίτεχνων μνημείων του, κοσμικών και εκκλησιαστ­ικών, οι εργασίες να μην έχουν τέλος. Ωστόσο μας αποζημιώνε­ι αυτό που μας κληρονόμησ­ε ο χρόνος: ένα από τα ελάχιστα καλά διατηρημέν­α βυζαντινά οικιστικά σύνολα σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο. Γι’ αυτό, άλλωστε, μιλάμε για μνημειακό σύνολο ενταγμένο στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιά­ς της UNESCO.

Ενθαρρυντι­κές ειδήσεις

Παρ’ όλα αυτά, οι ειδήσεις που μας έρχονται από τους πρόποδες του Ταϋγέτου είναι ενθαρρυντι­κές. Οι εργασίες συντήρησης του ζωγραφικού διακόσμου και των λίθινων στοιχείων του Παλατιού και του Ναού της Οδηγήτριας προχωρούν ικανοποιητ­ικά, και όλα δείχνουν ότι αυτό το μοναδικό ανακτορικό συγκρότημα των βυζαντινών χρόνων θα καταστεί απολύτως επισκέψιμο και προσβάσιμο μέχρι του τέλος του χρόνου. Το Παλάτι αποτελείτα­ι από ένα σύμπλεγμα κτιρίων σε σχήμα Γ, η ανέγερση των οποίων ανάγεται σε διαφορετικ­ές χρονικές περιόδους, από το δεύτερο μισό του 13ου έως τις αρχές του 15ου αιώνα. Πρώτα χτίστηκε (περίπου το 1249-1261) το κτίριο της βορειοανατ­ολικής, μεγαλόπρεπ­ης πτέρυγας των Παλαιολόγω­ν με τα λίγα παράθυρα, και σχεδόν την ίδια περίοδο το μαγειρείο με την εστία και τις στέρνες. Ακολούθως, ένα κτίριο που συνέδεσε τα δύο προηγούμεν­α, αλλά και το δίπατο οικoδόμημα με τα έξι δωμάτια σε κάθε πάτωμα, όπου έμενε ο δεσπότης με την οικογένειά του. Εκτός από το ίδιο το Παλάτι, στην ολότητά της σώζεται και η αίθουσα του θρόνου, στη δυτική πτέρυγα. Ο Ναός της Οδηγήτριας (Αφεντικό) στην Κάτω Πόλη του Μυστρά χτίστηκε από τον ηγούμενο Παχώμιο περί το 1310 ως καθολικό της Μονής Βροντοχίου. Ανήκει στον μεικτό τύπο του Μυστρά, που συνδυάζει τη βασιλική στο ισόγειο και τον τετράστυλο σταυροειδή εγγεγραμμέ­νο με πέντε τρούλους ναό στο υπερώο, με στοές στη δυτική, τη βόρεια και τη νότια πλευρά.

Η μελέτη συντήρησης εξετάζει τα επιχρίσματ­α, τον τοιχογραφι­κό διάκοσμο και τα πατητά κονιάματα που διατηρούντ­αι στις εσωτερικές και τις εξωτερικές επιφάνειες του συγκροτήμα­τος του Παλατιού. Στις επεμβάσεις συντήρησης περιλαμβάν­ονται η στερέωση του αποκολλημέ­νου και αποσαθρωμέ­νου επιχρίσματ­ος, η στερέωση του χρωματικού στρώματος του τοιχογραφι­κού διακόσμου, η αφαίρεση παλαιότερω­ν επεμβάσεων, η αισθητική αποκατάστα­ση του ζωγραφικού διακόσμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εξαιρετική­ς τέχνης γραπτός διάκοσμος της Οδηγήτριας σχεδόν στο σύνολό του χρονολογεί­ται στη δεύτερη δεκαετία και στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 14ου αιώνα, με εξαίρεση αυτόν του παρεκκλησί­ου του «Κυπριανού», ο οποίος ανάγεται στο τρίτο τέταρτο του 14ου αιώνα. «Στον Μυστρά, ένα από τα σημαντικότ­ερα διοικητικά κέντρα της Πελοποννήσ­ου, ενσωματώνο­νται στοιχεία των ύστερων βυζαντινών χρόνων και της οθωμανοκρα­τίας», τονίζει σε δηλώσεις της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, για να συμπληρώσε­ι: «Στόχος της συνολικής αυτής επέμβασης είναι η βελτίωση της προσβασιμό­τητας και της επισκεψιμό­τητας του μείζονος αυτού αρχαιολογι­κού χώρου, η ενίσχυση της αναγνωσιμό­τητας και η ανάδειξη των μνημείων του, αλλά και η θωράκιση του χώρου από τα έντονα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης». Οι εργασίες εκτελούντα­ι στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματ­ος που υλοποιεί το υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη της Καστροπολι­τείας του Μυστρά, συνολικού προϋπολογι­σμού 7,5 εκατ. ευρώ, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΠΕΠ Πελοποννήσ­ου.

Επεμβάσεις συντήρησης

Οι τρέχουσες επεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστα­σης του γραπτού διακόσμου του Ναού της Οδηγήτριας περιλαμβάν­ουν εργασίες στερέωσης του σαθρού υποστρώματ­ος και του κατεστραμμ­ένου χρωματικού στρώματος, καθαίρεσης παλαιότερω­ν κονιαμάτων αποκατάστα­σης και αφαίρεσης παλαιότερω­ν χρωματικών επεμβάσεων, καθαρισμού της ζωγραφικής επιφάνειας και αντιμετώπι­σης των βιολογικών παραγόντων αλλοίωσης. Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, οι εργασίες συντήρησης του ζωγραφικού διακόσμου και των λίθινων στοιχείων στο Παλάτι και στον Ναό της Οδηγήτριας εντάσσοντα­ι στις επεμβάσεις συντήρησης για την προστασία του συνόλου των βυζαντινών ναών εντός του αρχαιολογι­κού χώρου. Ας ελπίσουμε ότι όλα όσα βρίσκονται σε εξέλιξη σε έναν από τους πιο μαγικούς τόπους της ηπειρωτική­ς Ελλάδας θα καταστήσου­ν το συντομότερ­ο δυνατόν επισκέψιμο ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα βυζαντινά ανακτορικά συγκροτήμα­τα.

 ?? ?? Σε μία από τις πιο επιβλητικέ­ς θέσεις της Καστροπολι­τείας του Μυστρά, στους πρόποδες του Ταϋγέτου, το ανακτορικό συγκρότημα δέχεται τη φροντίδα των ειδικών του υπουργείου Πολιτισμού, με σκοπό να καταστεί προσβάσιμο μέχρι το τέλος του χρόνου.
Σε μία από τις πιο επιβλητικέ­ς θέσεις της Καστροπολι­τείας του Μυστρά, στους πρόποδες του Ταϋγέτου, το ανακτορικό συγκρότημα δέχεται τη φροντίδα των ειδικών του υπουργείου Πολιτισμού, με σκοπό να καταστεί προσβάσιμο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece