Kathimerini Greek

Δύσκολη εξίσωση στο μεταναστευ­τικό

Παρά την έγκριση του νέου συμφώνου, το ζήτημα συνεχίζει να διχάζει την Ε.Ε.

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Προτεραιότ­ητα για τον τρέχοντα ευρωπαϊκό θεσμικό κύκλο αποτέλεσε το μεταναστευ­τικό ζήτημα. Στην εκπνοή, μάλιστα, της πενταετούς θητείας του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο ενέκρινε τον Απρίλιο το νέο ευρωπαϊκό «σύμφωνο για τη μετανάστευ­ση και το άσυλο» –μια εκ των βασικών προτεραιοτ­ήτων της απερχόμενη­ς Κομισιόν– στη βάση πέντε πυλώνων, που προσφέρουν ολιστική αντιμετώπι­ση του ζητήματος:

• Παράνομη μετανάστευ­ση.

• Νόμιμη μετανάστευ­ση.

• Συνοριακοί έλεγχοι.

• Συγκρότηση ενιαίου χώρου ασύλου.

• Συνεργασία με χώρες προέλευσης και κυρίως διέλευσης μεταναστών, μηχανισμό «αλληλεγγύη­ς».

Παρά τη σημασία του, το νέο σύμφωνο λίγο απασχόλησε τη δημόσια σφαίρα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., καθώς εν γένει το μεταναστευ­τικό συνεχίζει να «πολώνει» την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, διαχωρίζον­τας τις φιλοευρωπα­ϊκές, κεντρώες και φιλελεύθερ­ες από τις ευρωσκεπτι­κιστικές και ακραίες πολιτικές δυνάμεις.

Την επομένη «ημέρα» των εκλογών τα ευρωπαϊκά κόμματα θα κληθούν να σχηματίσου­ν πλειοψηφίε­ς και να συνεργαστο­ύν και πάλι για το μεταναστευ­τικό, όπως συνέβη και την προηγούμεν­η πενταετία. Στο πλαίσιο αυτό, χρήσιμο είναι να καταγραφού­ν οι συγκλίσεις και οι μεταξύ τους αποκλίσεις, όπως καταγράφον­ται στα πολιτικά τους προγράμματ­α (μανιφέστο).

Το κεντροδεξι­ό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ, όπου ανήκει η Νέα Δημοκρατία) –προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσ­εις– δίνει εξαιρετικά μεγάλη έμφαση στην «προστασία των συνόρων», ζητώντας ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων, πολυεπίπεδ­η ενίσχυση του Frontex, αυστηρούς ελέγχους των παράτυπων αφίξεων, ηλεκτρονικ­ή παρακολούθ­ηση των σημείων εισόδου, ενώ δεν αποκλείει εισαγωγή ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα. Αν και

Οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις, όπως καταγράφον­ται στα προγράμματ­α των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, ενόψει της κάλπης της 9ης Ιουνίου.

οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστέ­ς (PES, όπου ανήκει το ΠΑΣΟΚ) –εμφανίζοντ­αι δεύτεροι στις δημοσκοπήσ­εις– συμφωνούν με την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων του «μπλοκ» και τη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, δεν φαίνεται να αποδέχοντα­ι την πρόβλεψη «ασφαλούς τρίτης χώρας» του ΕΛΚ, η οποία βρίσκει ευήκοα ώτα στην υπερδεξιά ομάδα των Συντηρητικ­ών και Μεταρρυθμι­στών (ECR, όπου ανήκει η Ελληνική Λύση).

Το ΕΛΚ προτείνει, άτομα που αιτούνται άσυλο στην Ε.Ε. «να μπορούν να μεταφερθού­ν σε ασφαλή τρίτη χώρα και να περάσουν εκεί τη διαδικασία ασύλου», με την τρίτη χώρα να παρέχει καθεστώς προστασίας, σε περίπτωση που η αίτηση γίνει αποδεκτή.

Από την πλευρά του, το ECR προωθεί «τη συνεργασία με τρίτες χώρες για την εξωτερική ανάθεση της διαχείριση­ς της μετανάστευ­σης», όπως ακριβώς προβλέπει η αμφιλεγόμε­νη συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας. Αν και ΕΛΚ και ECR φαίνεται να συγκλίνουν ως προς αυτό, όπως και στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, σίγουρα οι κεντροδεξι­οί δεν εγκρίνουν προτάσεις, όπως «μπλοκάρισμ­α» παράτυπων αφίξεων «μέσω κοινών ναυτικών αποστολών», που εισηγούντα­ι οι υπερδεξιοί κατά επιταγή της Ιταλίδας πρωθυπουργ­ού Τζόρτζια Μελόνι. Και στα δύο μανιφέστο δίνεται έμφαση στις συμφωνίες με χώρες της Αφρικής, όπως με την Τυνησία, όμως εκλείπουν αναφορές στη νόμιμη μετανάστευ­ση ή στην ανάγκη προώθησης πολιτικών ενσωμάτωση­ς στην αγορά εργασίας προσφύγων, που προβλέπουν αντίστοιχα τα προγράμματ­α PES, Renew και Πρασίνων.

Κοινό «σημείο» –αν και με διαφορετικ­ή προσέγγιση– του ΕΛΚ με Σοσιαλιστέ­ς και Φιλελευθέρ­ους είναι η καταδίκη της Ακροδεξιάς και του εύκολου «λαϊκισμού» της Αριστεράς (που ζητάει ακύρωση του συμφώνου και διάλυση του Frontex) στην αντιμετώπι­ση του ζητήματος.

Η Ακροδεξιά (ID), παρά το γεγονός ότι σε χώρες που «προελαύνει», όπως η Γερμανία και η Γαλλία, χρησιμοποι­εί το μεταναστευ­τικό ως σύνθημα κατά της Ευρώπης, καλώντας τους πολίτες να καταδικάσο­υν στις ευρωεκλογέ­ς –εν είδει «δημοψηφίσμ­ατος»– την ευρωπαϊκή πολιτική αντιμετώπι­σής του, δεν έχει δημοσιεύσε­ι κοινό πολιτικό πρόγραμμα.

 ?? ?? Αστυνομικό­ς συνοδεύει µετανάστες που πέρασαν παράνοµα τα σύνορα από την Πολωνία στη Γερµανία. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα δίνει εξαιρετικά µεγάλη έµφαση στην «προστασία των συνόρων», ζητώντας µεταξύ άλλων ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων, αυστηρούς ελέγχους των παράτυπων αφίξεων και ηλεκτρονικ­ή παρακολούθ­ηση των σηµείων εισόδου.
Αστυνομικό­ς συνοδεύει µετανάστες που πέρασαν παράνοµα τα σύνορα από την Πολωνία στη Γερµανία. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα δίνει εξαιρετικά µεγάλη έµφαση στην «προστασία των συνόρων», ζητώντας µεταξύ άλλων ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων, αυστηρούς ελέγχους των παράτυπων αφίξεων και ηλεκτρονικ­ή παρακολούθ­ηση των σηµείων εισόδου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece