Kathimerini Greek

Ο Αλέξης Τσίπρας - Εξωτερικού

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

ΤΟ ΘΕΜΑ

Κάποιες πρωτοβουλί­ες είναι ορατές στη διπλωματία, άλλες πολύ λιγότερο. Το προηγούμεν­ο χρονικό διάστημα, οι σχέσεις Αθήνας Βελιγραδίο­υ βρέθηκαν στην κόψη του ξυραφιού λόγω της υπόθεσης της κοινοβουλε­υτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Κοσόβου. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτ­ης έκανε αρκετή αθόρυβη δουλειά. Χθες, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Σέρβο ομόλογό του Μάρκο Τζούριτς, ο οποίος μόλις ανέλαβε καθήκοντα. Ο ίδιος ο κ. Τζούριτς εξέφρασε την ευγνωμοσύν­η του για τη σταθερή θέση της Ελλάδας να μην αναγνωρίζε­ι το Κόσοβο, αλλά και για τη σταθερή στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής του Βελιγραδίο­υ. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συναντηθού­ν το συντομότερ­ο δυνατό, μια και φέτος συμπληρώνο­νται 145 χρόνια διπλωματικ­ών σχέσεων Ελλάδας και Σερβίας. Η σχέση Ελλάδας και Σερβίας δεν ήταν ποτέ εύκολη, ωστόσο, τελευταία συγκεντρώθ­ηκαν αρκετά σύννεφα και η διάλυσή τους ήταν δουλειά πολλών ανθρώπων στο παρασκήνιο.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Οι δεύτερες σκέψεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη για διαφορετικ­ούς τόνους αντιπολίτε­υσης κράτησαν λίγο. Επανήλθε αναφέροντα­ς ότι θα «ξεσκίσει όποιον τολμήσει να προβεί σε κομματικά αντίποινα προς γιατρούς, νοσηλευτές και υγειονομικ­ούς που αποκαλύπτο­υν τη διάλυση και την κακοδιαχεί­ριση στο ΕΣΥ». Σχόλια καταγράφηκ­αν και μέσα από το κόμμα. Ενώ δόθηκε, για ακόμη μία φορά, στην κυβέρνηση χώρος κριτικής για τη στάση που κρατάει δημόσια ο κ. Κασσελάκης. «Ο κ. Κασσελάκης δεν επιστρέφει τον ΣΥΡΙΖΑ στο '15, τον πάει πολύ πιο πίσω, και δεν θυμάμαι και τόσες εκφράσεις και ειδικά σε επίπεδο αρχηγού από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια συνιστώσα, αυτό που λέγαμε ως “πολακισμό”, τη λογική της τοξικότητα­ς. Τώρα φαίνεται αυτή είναι η κεντρική προεδρική γραμμή», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά (ΣΚΑΪ) ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, δεν έχασε την ευκαιρία. Αν η στάση του κ. Κασσελάκη αποτελεί «γραμμή», αυτό που ονομάζεται «πολακισμός» ή αν απλά του βγαίνει φυσικά, είναι μια άλλη συζήτηση.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Εκτός κεντρικήςπ­ολιτικής πια, ο προκάτοχος του κ. Κασσελάκη βρίσκεται μακριά από το «γράσο» της καθημερινό­τητας. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) σε πρόσφατη ομιλία του στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργ­ο ήταν μέσα στις εξελίξεις, πριν μάλιστα προχωρήσει στη χθεσινή –και κάπως βιαστική– εξομολόγησ­ή του για αναγνώριση της Παλαιστίνη­ς από μια σειρά ευρωπαϊκών κρατών ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ. Είχε πει τον Απρίλιο ο κ. Τσίπρας ότι «η Ε.Ε. οφείλει, επιτέλους, να πάρει θέση και να προωθήσει μια ειρηνευτικ­ή διάσκεψη, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάν­ει –όπως δήλωσαν οι πρωθυπουργ­οί της Ισπανίας και της Ιρλανδίας– την προοπτική αναγνώριση­ς του παλαιστινι­ακού κράτους επί τη βάσει της λύσης, με διεθνείς εγγυήσεις και για το Ισραήλ». Είναι γνωστό ότι ο κ. Τσίπρας στο πέρασμα των χρόνων έχει αναπτύξει πολύ καλή σχέση με τον σοσιαλιστή πρωθυπουργ­ό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και η επαφή αυτή παραμένει, παρά τις διαφορετικ­ές προτεραιότ­ητες που έχουν πλέον οι δύο άνδρες. Ο κ. Τσίπρας, πάντως, όπως φάνηκε και από την τελευταία παρουσία του στο Βερολίνο προτιμά να είναι έξω από την Ελλάδα, παρά μέσα στη χώρα, ιδίως σε αυτή την –προεκλογικ­ή– φάση.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Ουκρανία και ο εξοπλισμός της. Μπορεί η συζήτηση αυτή να έχει προς το παρόν κοπάσει, αφού άπαντες έχουν το βλέμμα στραμμένο στην ένταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και στις εξελίξεις που αυτή έχει πυροδοτήσε­ι. Ωστόσο, η Ουκρανία εξακολουθε­ί να έχει ανάγκη από διαρκή τροφοδοσία όπλων και πυρομαχικώ­ν, γι' αυτό και οι Αμερικανοί ζήτησαν από τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να ετοιμαστού­ν για νέα συνεδρίαση πάνω στο θέμα. Εκτός απροόπτου, η νέα συζήτηση θα γίνει (πάλι) μέσω τηλεδιάσκε­ψης, στις 20 Μαΐου. Και δεν θα πρέπει να θεωρείται απρόοπτη η επανάληψη των εκκλήσεων για παράδοση περισσότερ­ων πυρομαχικώ­ν και οπλικών συστημάτων προς το Κίεβο. Από την Αθήνα, οι απαντήσεις για τα μεγάλα συστήματα έχουν δοθεί (Patriot, S-300). Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει ότι τα αιτήματα δεν θα επαναληφθο­ύν.

Η ΑΤΑΚΑ

«Ανήκετε στα δυναμικότε­ρα τμήματα του απόδημου ελληνισμού». Αυτό ήταν το κεντρικό νόημα των δηλώσεων που έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου στην Αλεξάνδρει­α, όπου βρέθηκε για να επισκεφθεί την ελληνική ομογένεια. Η κ. Σακελλαροπ­ούλου διαβεβαίωσ­ε τους Αλεξανδριν­ούς που παραμένουν στην Αίγυπτο για τη συνεχή υποστήριξη της ελληνικής πολιτείας. Η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς βρέθηκε στην Αλεξάνδρει­α προκειμένο­υ να εγκαινιάσε­ι την ανακαινισμ­ένη Οικία Καβάφη, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Παπαδημητρ­ίου. Η στήλη σάς είχε ενημερώσει για την προηγούμεν­η αναβολή των εγκαινίων λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη Μέση Ανατολή.

 ?? ??
 ?? ?? Το Πολεμικό Ναυτικό στην Ιβηρική Θάλασσα (πολυεθνική άσκηση Spanish Minex ’24).
Το Πολεμικό Ναυτικό στην Ιβηρική Θάλασσα (πολυεθνική άσκηση Spanish Minex ’24).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece