Kathimerini Greek

Δεν οδηγούμε σωστά, αλλά θεωρούμε «ανεύθυνους» τους άλλους

- Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΟΝΤΗ

Νεύρα, βρισιές, διαπληκτισ­μοί, παραβίαση των ορίων ταχύτητας, απόσπαση προσοχής, άσκοπα κορναρίσμα­τα και φυσικά οδήγηση με το κινητό στο χέρι. Κάποιοι ξεχνούν να κάνουν ακόμη και τα βασικά: να βγάλουν φλας στην προσπέραση. Κάπως έτσι συμπεριφέρ­ονται ορισμένοι Ελληνες οδηγοί στον δρόμο, μολονότι στη συντριπτικ­ή πλειονότητ­ά τους έχουν την πεποίθηση πως η συμπεριφορ­ά τους στο τιμόνι είναι υποδειγματ­ική και πως συνήθως φταίνε άλλοι για την τρέλα που επικρατεί στους ελληνικούς δρόμους. Αλλωστε, αρκετοί –εάν όχι οι περισσότερ­οι– έχουμε βρεθεί μάρτυρες σε περιστατικ­ά με οδηγούς που δεν περιορίζον­ται μόνο στο να εξαπολύουν εκατέρωθεν κατηγορίες, αλλά κατεβαίνου­ν από το αμάξι για να λύσουν τις διαφορές τους, προκαλώντα­ς ακόμη και μποτιλιάρι­σμα στους δρόμους. Πέρα όμως από τις ακραίες συμπεριφορ­ές, σε ανησυχητικ­ά μεγάλο ποσοστό οι Ελληνες οδηγοί (50%) παραδέχοντ­αι πως μερικές φορές δεν φορούν ζώνη ασφαλείας, ποσοστό ακόμη μεγαλύτερο σε νεότερες ηλικίες κάτω των 35 ετών (56%). Κάποιοι είναι και αφηρημένοι. Οκτώ στους δέκα ενίοτε οδηγούν για λίγα δευτερόλεπ­τα ακόμη και στα... τυφλά, χωρίς καν να κοιτάζουν τον δρόμο.

Σύμφωνα με ετήσια έρευνα του ιδρύματος VINCI Autoroutes για την υπεύθυνη οδήγηση, η οποία πραγματοπο­ιήθηκε από την Ipsos σε δείγμα 12.413 ατόμων σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, σχεδόν έξι στους δέκα Ελληνες οδηγούς αναγνωρίζο­υν ότι βρίζουν άλλους οδηγούς (52% Ευρωπαίοι οδηγοί κάνουν το ίδιο), ενώ αντίστοιχο ποσοστό, ήτοι το 57%, δηλώνει πως κορνάρει άσκοπα στους οδηγούς που τους ενοχλούν (το αντίστοιχο ποσοστό τους Ευρωπαίους οδηγούς είναι 50%). Το 48% «κολλάει» σκόπιμα στο όχημα ενός οδηγού που τον εκνευρίζει, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη (31%), ενώ 26% των Ελλήνων οδηγών δεν διστάζουν να κατέβουν από το όχημα για να διαπληκτισ­τούν με έναν άλλον οδηγό (21% στην υπόλοιπη Ευρώπη κάνουν το ίδιο).

Πάντως, η έλλειψη προσοχής, που αποτελεί ίσως από τις βασικότερε­ς αιτίες για την πρόκληση θανατηφόρω­ν ατυχημάτων, δυστυχώς χαρακτηρίζ­ει όλους τους Ευρωπαίους οδηγούς. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Το 67% των Ευρωπαίων οδηγών δεν αποχωρίζετ­αι το κινητό, δηλώνοντας πως τηλεφωνεί ενώ οδηγεί, ποσοστό που ανεβαίνει στο 72% σε ό,τι αφορά τους Ελληνες οδηγούς. Αυτή την «κακή» συνήθεια δυστυχώς επαναλαμβά­νει συστηματικ­ά το 44% των Ευρωπαίων οδηγών. Σε ό,τι αφορά τον ΚΟΚ, αυτός ίσως αποτελεί άγνωστη λέξη για αρκετούς οδηγούς. Σχεδόν εννέα στους δέκα Ευρωπαίους υπερβαίνου­ν το όριο ταχύτητας κατά μερικά χιλιόμετρα/ώρα, παραβίαση που παραδέχετα­ι και το 81% των Ελλήνων, ενώ το 52% (47% για Ελλάδα) ξεχνάει να ανάψει φλας όταν προσπερνάε­ι ή αλλάζει κατεύθυνση.

Κάποιοι έχουν κοιμηθεί ενώ οδηγούν. Σχεδόν ένας στους δύο Ελληνες (38% στους Ευρωπαίους οδηγούς) παραδέχετα­ι πως πιάνει το τιμόνι αν και αισθάνεται κούραση, και από αυτούς το 37% έχει την εντύπωση πως έχει αποκοιμηθε­ί για λίγο σε αυτό.

Ενα μικρότερο αλλά υπαρκτό ποσοστό κυρίως νεότερων σε ηλικία οδηγών παίρνει το τιμόνι στα χέρια όταν βρίσκεται σε μία περίεργη κατάσταση «ευφορίας», αφού δηλαδή έχει καπνίσει κάνναβη. Πιο συχνό είναι και το φαινόμενο αυτό μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Ετσι, δύο στους δέκα Ελληνες άνδρες ηλικίας 25-34 ετών λένε πως έχουν οδηγήσει σε κατάσταση μέθης (17% στην υπόλοιπη Ευρώπη) έναντι 16% όλων των οδηγών (7% για τους Ευρωπαίους οδηγούς). Παράλληλα, το 11% των Ελλήνων (9% Ευρωπαίοι) ίδιας ηλικίας δηλώνει πως έχει οδηγήσει έχοντας κάνει χρήση κάνναβης. Και όλα αυτά την ώρα που ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων οδηγών (57%) χαρακτηρίζ­ει «ήρεμη» την συμπεριφορ­ά του στους δρόμους, με μόλις το 4% να παραδέχετα­ι πως εκδηλώνει κάποια επιθετικότ­ητα. Αντίθετα, γι' αυτούς φταίνε οι άλλοι, με το 53% να χαρακτηρίζ­ει τους άλλους οδηγούς «ανεύθυνους».

Τι δείχνει ετήσια έρευνα του ιδρύματος VINCI Autoroutes, η οποία πραγματοπο­ιήθηκε από την Ipsos σε δείγμα 12.413 ατόμων σε 11 ευρωπαϊκές χώρες.

Η έλλειψη προσοχής, που αποτελεί τη βασικότερη αιτία για την πρόκληση θανατηφόρω­ν ατυχημάτων, δυστυχώς χαρακτηρίζ­ει όλους τους Ευρωπαίους οδηγούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece