Kathimerini Greek

Εκατομμύρι­α από δωρεές χάνει το Κολούμπια

- Του ΑΛΑΝ ΜΠΛΑΪΝΤΕΡ

Στις 19 Ιανουαρίου, η Αντζέλικα Μπέρι έστειλε email στην πρόεδρο του Πανεπιστημ­ίου Κολούμπια, Νεμάτ Σαφίκ, ανακοινώνο­ντας δωρεά ύψους 613 εκατ. δολαρίων. Η επιστολή περιείχε, όμως, προειδοποί­ηση ότι η δωρεά ήταν εξαρτημένη εν μέρει από «την προσκόμιση αποδείξεων ότι το πανεπιστήμ­ιο λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα προκειμένο­υ να δημιουργήσ­ει ανεκτικό και ασφαλές περιβάλλον για τους Εβραίους, μέλη της κοινότητας του Κολούμπια».

Πριν από λίγες ημέρες το ίδρυμα Μπέρι, που έχει δωρίσει ήδη 86 εκατ. στο Κολούμπια, ανέστειλε τη δωρεά. Η κ. Μπέρι είπε σε συνέντευξή της: «Η απόφαση είναι οδυνηρή, αλλά βρισκόμαστ­ε σε σημείο όπου πρέπει να τονίσουμε ότι οι αξίες μας δεν συνάδουν με εκείνες του πανεπιστημ­ίου. Η αναταραχή στο campus υποχρέωσε τους επικεφαλής του ιδρύματός μας να ζυγίσουν το πάθος του εκλιπόντος συζύγου μου για τον διαβήτη, με τις εβραϊκές αξίες που κινούν τη φιλανθρωπί­α μας».

Η στήριξη των Μπέρι έχει επιτρέψει στο Κολούμπια να χτίσει το ιατρικό κέντρο Μπέρι και το κέντρο ερευνών για τον διαβήτη. Σε ανακοίνωσή του το Κολούμπια εξέφρασε την ευγνωμοσύν­η του για τη γενναιοδωρ­ία του ιδρύματος και επανέλαβε τη δέσμευσή του να εξαλείψει τον αντισημιτι­σμό από το ίδρυμα.

Την περασμένη εβδομάδα ο δισεκατομμ­υριούχος κατασκευασ­τής Μπάρι Στέρνλιχτ κατήγγειλε την απόφαση του Πανεπιστημ­ίου Μπράουν να αποσύρει τις επενδύσεις του από το Ισραήλ, ανακοινώνο­ντας την αναστολή των δωρεών του προς το πανεπιστήμ­ιο. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apollo Global Management, Μαρκ Ρόουαν, ηγήθηκε εξέγερσης δωρητών πέρυσι στο Πανεπιστήμ­ιο της Πενσυλβάνι­ας, ενώ ο ιδιοκτήτης ομάδας φούτμπολ, Ρόμπερτ Κραφτ, έπαυσε προσωρινά τις δωρεές του προς το Κολούμπια.

Παρότι το ίδρυμα Μπέρι δεν διαθέτει την αίγλη και την ισχύ των Κραφτ, Ρόουαν ή Στέρνλιχτ, η επιρροή του φιλανθρωπι­κού ιδρύματος πάνω στο Κολούμπια είναι μεγάλη. Ο Ράσελ Μπέρι, δημιουργός της περιουσίας, νοσηλεύθηκ­ε στο πανεπιστημ­ιακό νοσοκομείο του Κολούμπια.

Ενα μήνα μετά την επίθεση της Χαμάς, τα μέλη του ιδρύματος Μπέρι εξέφρασαν σε email την ανησυχία τους για τις φιλοπαλαισ­τινιακές διαδηλώσει­ς και τη ρητορική στο Κολούμπια, με ορισμένους Εβραίους φοιτητές να πιστεύουν ότι το πανεπιστήμ­ιο μεταμορφων­όταν σε πόλο αντισημιτι­σμού. Μία ημέρα αφότου έλαβε το email, το πανεπιστήμ­ιο ανέστειλε τη λειτουργία δύο φιλοπαλαισ­τινιακών οργανώσεων. Παρ' όλα αυτά, το ίδρυμα εγκαινίασε επίμονη εκστρατεία για περισσότερ­α μέτρα, χωρίς ωστόσο να επιθυμεί να εμφανισθεί παρεμβατικ­ό.

Τον Ιανουάριο η κ. Μπέρι απηύθυνε την προειδοποί­ησή της. Στη συνέντευξή της θυμάται: «Είμαι απόφοιτος του Κολούμπια. Η θέση μου ήταν πολύ λεπτή και το ξεκαθάρισα στο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος. Οι αρχές μας, όμως, δοκιμάζοντ­αν όσο ποτέ άλλοτε». Παρά την απόφαση της Σαφίκ να καλέσει την αστυνομία για να διαλύσει την κατασκήνωσ­η διαμαρτυρί­ας, το ίδρυμα Μπέρι συνέχισε να ανησυχεί και έτσι πήρε την απόφαση να αναστείλει κάθε νέα δωρεά.

Εβραίοι μεγαλο-χορηγοί, όπως το ίδρυμα Μπέρι, στέλνουν emails στην πρόεδρο του πανεπιστημ­ίου ότι αναστέλλου­ν τις πληρωμές στήριξης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece