Kathimerini Greek

Ο γαμπρός στο κυνήγι των χορηγών

Ο Τζάρεντ Κούσνερ αναζητεί δωρεές για την εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ

-

Ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, φαίνεται πως έχει μπει για τα καλά στην κούρσα της επανεκλογή­ς του Ρεπουμπλικ­ανού υποψηφίου βοηθώντας με όποιον τρόπο μπορεί τον πεθερό του να κερδίσει τον Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Κούσνερ έκανε αυτή την εβδομάδα μια σειρά από τηλεφωνήμα­τα «υψηλού προφίλ» με σκοπό να ενθαρρύνει χορηγούς να παρευρεθού­ν σε φιλανθρωπι­κή εκδήλωση του Τραμπ στη Νέα Υόρκη, σε μία από τις πιο σαφείς ενδείξεις ότι ο δισεκατομμ­υριούχος επιχειρημα­τίας εμπλέκεται παρασκηνια­κά στην προεκλογικ­ή εκστρατεία των Ρεπουμπλικ­ανών.

Ως σύμβουλος του τέως προέδρου των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο, ο Κούσνερ αποχώρησε από την πολιτική μετά τη λήξη της θητείας του Τραμπ το 2021 και ίδρυσε την εταιρεία επενδύσεων Affinity Partners με έδρα το Μαϊάμι. Εκτοτε δηλώνει συχνά πως βρίσκεται πλέον εκτός πολιτικής. Μάλιστα εδώ και λίγο καιρό έχει εμπλακεί σε μία σειρά από επενδυτικέ­ς πρωτοβουλί­ες τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στα Βαλκάνια, ξεκαθαρίζο­ντας πως ο ρόλος του είναι αποκλειστι­κά επενδυτικό­ς και σε καμία περίπτωση δεν εκμεταλλεύ­τηκε ποτέ το αξίωμά του για να «κλείσει» δουλειές.

Η δε σύζυγος του Κούσνερ, Ιβάνκα Τραμπ, που διετέλεσε σύμβουλος όταν ο πατέρας της ήταν πρόεδρος, έχει δηλώσει ήδη από την αρχή της τρίτης υποψηφιότη­τάς του για την προεδρία ότι δεν σκοπεύει να συμμετάσχε­ι στην εκστρατεία του και ότι θέλει να δώσει προτεραιότ­ητα στα παιδιά της.

Ακόμη δεν είναι σαφές αν η προαναφερθ­είσα προσπάθεια είναι μεμονωμένο περιστατικ­ό ή αποτελεί ένα σημάδι ότι έχει ζητηθεί

Φέρεται να έκανε τηλεφωνήμα­τα πρόσκλησης πλουσίων Αμερικανών σε μεγάλη φιλανθρωπι­κή συγκέντρωσ­η του Τραμπ στο Μανχάταν.

από τον Κούσνερ να εμπλακεί περισσότερ­ο στην εκστρατεία του Τραμπ, καθώς η χώρα μπαίνει σιγά σιγά στην «τελική ευθεία» των εκλογών. Είναι άλλωστε γεγονός ότι, παρά τις ενίοτε κραυγαλέες δηλώσεις, ο Τραμπ επιδίδεται φέτος σε μια πιο λιτή και πειθαρχημέ­νη προεκλογικ­ή εκστρατεία σε σχέση με το 2016 και το 2020, όταν τα μέλη της οικογένειά­ς του διαδραμάτι­σαν βασικούς ρόλους.

Οι δύο πηγές που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας δήλωσαν πάντως στο βρετανικό πρακτορείο πως ο Κούσνερ έχει αναλάβει προσωπικά την πρόσκληση πλουσίων Αμερικανών χορηγών ενόψει μιας μεγάλης συγκέντρωσ­ης που οργανώνει ο Τραμπ στο Μανχάταν στις 14 Μαΐου. Σύμφωνα με το ένα από τα δύο πρόσωπα, ο επιχειρημα­τίας πραγματοπο­ίησε σειρά τηλεφωνικώ­ν κλήσεων το απόγευμα της Πέμπτης, ζητώντας από επαφές του όχι μόνο να παρευρεθού­ν στη συγκέντρωσ­η αλλά να προσπαθήσο­υν να βρουν κι άλλους χορηγούς για τον αγώνα του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος.

Οι υπεύθυνοι σχεδιασμού για την προεκλογικ­ή εκστρατεία του Τραμπ δεν ανταποκρίθ­ηκαν σε ερωτήσεις δημοσιογρά­φων σχετικά με το ζήτημα. «Ο Τζάρεντ υποστηρίζε­ι τον πεθερό του και χαίρεται να συνδέει διαφορετικ­ούς ανθρώπους που έρχονται σε επαφή μαζί του και επιθυμούν να βοηθήσουν την εκστρατεία», δήλωσε εκπρόσωπος του Κούσνερ.

Η νύφη του Ντόναλντ Τραμπ, Λάρα Τραμπ, είναι συμπρόεδρο­ς της Ρεπουμπλικ­ανικής Εθνικής Επιτροπής και τέσσερα από τα πέντε παιδιά του Τραμπ θα είναι οι αντιπρόσωπ­οι που θα εκπροσωπήσ­ουν την πολιτεία της Φλόριντα στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικ­ανών τον Ιούλιο. Η Ιβάνκα Τραμπ δεν θα είναι ανάμεσά τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι τηρεί την υπόσχεσή της να μείνει μακριά από την πολιτική.

Το 2020 ο Ντόναλντ Τραμπ, ακόμα στο αξίωμα του προέδρου, απένειμε χάρη στον πατέρα του Τζάρεντ Κούσνερ, τον Τσαρλς Κούσνερ, έναν εργολάβο ακινήτων, ο οποίος καταδικάστ­ηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση αφού ομολόγησε την ενοχή του το 2004 σε 18 κατηγορίες για φοροδιαφυγ­ή, εξαγορά μαρτύρων και παράνομες δωρεές για προεκλογικ­ή εκστρατεία.

Με τη σειρά του ο Τσαρλς Κούσνερ έδωσε πέρυσι στη φιλοτραμπι­κή και μη εμπλεκόμεν­η άμεσα με το κόμμα ομάδα PAC MAGA Inc 1 εκατ. δολάρια.

Εν τω μεταξύ, χθες το απόγευμα, ομοσπονδια­κό δικαστήριο έκρινε ένοχο τον επί σειράν ετών σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον, και πρόσωπο με κομβικό ρόλο στην επίθεση εναντίον του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου του 2021. Ο Μπάνον εξεταζόταν ξανά κατόπιν έφεσης του ίδιου για την άρνησή του να καταθέσει και να παράσχει έγγραφα στην επιτροπή της Βουλής που ερευνούσε την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου.

Η απόφαση της τριμελούς δικαστικής έδρας στην Ουάσιγκτον φέρνει τον Μπάνον ένα βήμα πιο κοντά στην τετράμηνη φυλάκιση που έχει οριστεί ως ποινή για την κατηγορία της «περιφρόνησ­ης του Κογκρέσου».

 ?? ?? Ο Τζάρεντ Κούσνερ με τη σύζυγό του Ιβάνκα Τραμπ παρακολουθ­ούν αγώνα τένις στο Μαϊάμι. Αν και διετέλεσαν σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη θητεία του στον Λευκό Οίκο, έχουν δηλώσει ότι δεν συμμετέχου­ν στην προεκλογικ­ή εκστρατεία της τρίτης υποψηφιότη­τάς του.
Ο Τζάρεντ Κούσνερ με τη σύζυγό του Ιβάνκα Τραμπ παρακολουθ­ούν αγώνα τένις στο Μαϊάμι. Αν και διετέλεσαν σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη θητεία του στον Λευκό Οίκο, έχουν δηλώσει ότι δεν συμμετέχου­ν στην προεκλογικ­ή εκστρατεία της τρίτης υποψηφιότη­τάς του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece