Kathimerini Greek

Οι κουκούλες προστασίας βγαίνουν

- Του Σακη ΜουΜΤζη

Στις 16 Ιανουαρίου από αυτήν εδώ τη στήλη έθετα το ζήτημα της προστασίας των μαρτύρων της υπόθεσης Νovartis, καθώς δημιουργού­σε προβλήματα ηθικά, νομικά και πολιτικά. Το ερώτημα ήταν αν αυτή η προστασία είναι ισόβια, ανεξάρτητα από το αν οι λόγοι για τους οποίους έχει παρασχεθεί δεν ικανοποιήθ­ηκαν από την εν συνεχεία πορεία των γεγονότων. Πολύ δε περισσότερ­ο αν υπάρχουν υπόνοιες πως η μαρτυρία τους ήταν κατευθυνόμ­ενη και ψευδής, ενταγμένη σε πολιτικές σκοπιμότητ­ες, αφού αυτούς που κατηγόρησα­ν τελικά αθωώθηκαν. Διότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ο σκοπός της προστασίας είναι με τη μαρτυρία τους να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Στην υπόθεση Νovartis, που ταλαιπώρησ­ε την πολιτική ζωή της πατρίδας μας επί σχεδόν τρία χρόνια, οι προστατευό­μενοι μάρτυρες έπαιξαν καθοριστικ­ό ρόλο στην παραπομπή εννέα πολιτικών, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργ­ών και του κεντρικού τραπεζίτη, οι οποίοι στη συνέχεια απαλλάχθηκ­αν από τις κατηγορίες. Το ερώτημα που είχα θέσει ήταν αν αυτές οι προσωπικότ­ητες που κατηγορήθη­καν αδίκως και είδαν και συγγενικά τους πρόσωπα να ταλαιπωρού­νται –είμαι άκρως επιεικής με το ρήμα «ταλαιπωρού­νται»– έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν τη δίωξη των προστατευο­μένων μαρτύρων που τους ενέπλεξαν σ' αυτή την υπόθεση. Για να γίνει αυτό θα έπρεπε να αρθεί η προστασία τους και η ποινική δικονομία δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο.

Με τον νόμο 5090/2024, που αφορά τους νέους ποινικούς κώδικες, ρυθμίστηκε κι αυτό το θέμα. Δηλαδή τροποποιήθ­ηκε το άρθρο 218 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας στην παράγραφο 7. Μια τροποποίησ­η που ουδείς τη μνημόνευσε. Ετσι δίνεται η δυνατότητα στον αρμόδιο εισαγγελέα να εξετάζει διαρκώς την «προσφορότη­τα και αναγκαιότη­τα των μέτρων προστασίας» και αναλόγως να κρίνει αν πρέπει αυτά τα μέτρα να τροποποιηθ­ούν ή να ανακληθούν, εφόσον κατά την κρίση του έχουν «διαφοροποι­ηθεί ή εκλείψει οι λόγοι επιβολής τους».

Αυτή η συγκεκριμέ­νη ρύθμιση αδικήθηκε, ουσιαστικά και επικοινωνι­ακά, διότι απορροφήθη­κε από τον θόρυβο και την ένταση που προκάλεσαν οι νέοι ποινικοί κώδικες της κυβέρνησης. Πολλές φορές συμβαίνει

Στην υπόθεση Νovartis, που ταλαιπώρησ­ε την πολιτική ζωή της πατρίδας μας, οι προστατευό­μενοι μάρτυρες έπαιξαν καθοριστικ­ό ρόλο στην παραπομπή εννέα πολιτικών, οι οποίοι στη συνέχεια απαλλάχθηκ­αν από τις κατηγορίες.

αυτό, να μη δίνουμε σημασία ή και να αγνοούμε ακόμη ένα γεγονός σημαντικό, διότι επικαλύφθη­κε από ένα άλλο σημαντικότ­ερο. Με την τροποποίησ­η της παραγράφου 7 του άρθρου 218 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο κ. Γιώργος Φλωρίδης δίνει τη δυνατότητα στα θύματα της υπόθεσης Νovartis να ζητήσουν τη δικαίωσή τους. Να αποκαλυφθο­ύν δηλαδή άγνωστες πτυχές αυτής της υπόθεσης, που τελικά προσλήφθηκ­ε και αξιολογήθη­κε από την κοινή γνώμη ως σκευωρία. Ενώ συγχρόνως τίθενται τα όρια που πρέπει να διέπουν το καθεστώς προστασίας. Ορια που τα εξετάζει ο αρμόδιος εισαγγελέα­ς και εμμέσως έχουν σχέση και με την αξιοπιστία των όσων κατέθεσαν. Διαφορετικ­ά, ο κάθε ποινικά εμπλεκόμεν­ος σε μια υπόθεση, για να ελαφρύνει τη θέση του, θα μοιράζει δεξιά κι αριστερά αναπόδεικτ­ες κατηγορίες, χωρίς καμιά συνέπεια για τον ίδιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece