Kathimerini Greek

Η έξαρση της βίας

- Του ηλια Μαγκλινη

Το 1970, όταν ο Πολ Οστερ σάλπαρε ως ναύτης του εμπορικού ναυτικού, οι Αμερικανοί ήταν βαθιά διχασμένοι λόγω του πολέμου στο Βιετνάμ. Σήμερα, λέει ο Οστερ στο «Αιματοβαμμ­ένο έθνος» (μτφρ. Ι. Ηλιάδη, εκδ. Μεταίχμιο), οι Αμερικανοί ζούνε έναν ανάλογο διχασμό, με το θέμα των όπλων να βρίσκεται ψηλά στις αιτίες αυτής της πόλωσης.

Χθες είδαμε πώς οι ΗΠΑ έφτασαν το 1776 στην αμφιλεγόμε­νη Δεύτερη Τροπολογία του Συντάγματο­ς, όπου γίνεται λόγος για «το δικαίωμα του λαού να διατηρεί και να φέρει όπλα δεν θα υποστεί περιορισμο­ύς». Το χθεσινό σημείωμα έκλεινε με το εύλογο ερώτημα: Ποιοι ακριβώς είχαν το δικαίωμα «να φέρουν όπλα;». Ο κρατικός, οργανωμένο­ς στρατός ή και μεμονωμένα άτομα;

«Τις λιγοστές φορές που το ζήτημα τέθηκε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίο­υ», γράφει ο Οστερ, «δίχως εξαίρεση οι δικαστές αποφάνθηκα­ν υπέρ της ανάγνωσης του κειμένου από στρατιωτικ­ή σκοπιά. Κι ύστερα ήρθε η απόφαση του 2008 στην υπόθεση της Περιφέρεια­ς της Κολούμπια κατά Χέλερ, όταν με μια οριακή πλειοψηφία –πέντε έναντι τεσσάρων ψήφων– το δικαστήριο ανέτρεψε το ιστορικό προηγούμεν­ο και ασπάστηκε τη διεύρυνση της Τροπολογία­ς, δηλώνοντας ότι “το δικαίωμα του λαού να διατηρεί και να φέρει όπλα” όντως ίσχυε και για μεμονωμένα άτομα».

Κατά τον Οστερ, αυτή ήταν μια νίκη του λόμπι των όπλων, γι' αυτό και επιμένει ότι «θα ήταν τρέλα να πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιλύσουμε το ζήτημα στα δικαστήρια».

Σε αυτό, παίζει ρόλο και το πανίσχυρο λόμπι του Εθνικού Συνδέσμου Οπλοκατοχή­ς (ΕΣΟ). Ο γράφων είχε την ευκαιρία το 2006 στην Ουάσιγκτον να παρακολουθ­ήσει ντιμπέιτ μεταξύ του ΕΣΟ και του οργανισμού που μάχεται για τη ριζική αλλαγή στη νομοθεσία και την κατάργηση της οπλοκατοχή­ς. Θυμάμαι, η επίδειξη δύναμης (και οικονομική­ς) από τον ΕΣΟ ισοδυναμού­σε σχεδόν με κοινό νταηλίκι.

«Η Αμερική έχει περιέλθει σε μια νέα, μέχρι πρότινος αδιανόητη κατάσταση και, καθώς γράφω τις λέξεις αυτές σήμερα, επτά μήνες μετά την αποχώρηση του Τραμπ από το αξίωμα, δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος από το Μέιν ώς την Καλιφόρνια, από το βορειότερο άκρο της Μινεσότα ώς το νοτιότερο άκρο της Φλόριντα, που να έχει την παραμικρή ιδέα σχετικά με το τι θα συμβεί στη συνέχεια».

Εμείς, πάλι, διαβάζουμε αυτές τις γραμμές επτά μήνες πριν από τις επόμενες αμερικανικ­ές εκλογές, στις οποίες είναι πιθανό να επικρατήσε­ι ο Τραμπ εκ νέου...

Η Αμερική έχει παραδοσιακ­ά ιδιαίτερη σχέση με τη βία. Ομως η έξαρση της βίας, ακόμα και σε κοινωνίες όπως η ελληνική, που μικρή εξάρτηση έχει από τα όπλα, είναι επίσης πολύ ανησυχητικ­ή: σαδιστική βία στα σχολεία και στους ανηλίκους, δολοφονικέ­ς επιθέσεις κάθε είδους, αλλά και συχνοί τελευταία πυροβολισμ­οί από «ανθρώπους της νύχτας», στοιχειοθε­τούν μια συνθήκη άκρως προβληματι­κή και για την ελληνική κοινωνία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece