Kathimerini Greek

Φοίβος Ιωαννίδης: η μαχητική επιμονή στο φωτισμένο Κέντρο

- Toυ ΤΑΣΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠ­ΟΥΛΟΥ* * Ο κ. Τάσος Σακελλαρόπ­ουλος είναι ιστορικός, υπεύθυνος των ιστορικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη.

Εάν αναζητήσει κάποιος τα δύο πλέον εμβληματικ­ά πρόσωπα τα οποία συμβολίζου­ν τον απόλυτο αγώνα και τη θυσία απέναντι στη βαρβαρότητ­α της δικτατορία­ς του 1967, θα αναλογιστε­ί τον Αλέκο Παναγούλη και τον Σπύρο Μουστακλή. Και τα δύο αυτά πρόσωπα προέρχοντα­ν από τον χώρο του προδικτατο­ρικού πολιτικού Κέντρου και έδρασαν στην πρώτη και πολύ σκοτεινή περίοδο της δικτατορία­ς, πριν ακόμη συγκροτηθε­ί το μαζικό φοιτητικό κίνημα. Και οι δύο, όπως απαρνήθηκα­ν ηρωικά τον εαυτό τους, απαρνήθηκα­ν στη σύντομη ζωή τους τους ήχους των φανταχτερώ­ν σειρήνων της Μεταπολίτε­υσης.

Από αυτόν και σε αυτόν τον πολιτικό χώρο ανέπτυξε την πολιτική του δράση και την πολιτική του ευαισθησία ο Φοίβος Ιωαννίδης (1936-2024). Με τον Αλέκο Παναγούλη μάλιστα υπήρξαν αγαπημένοι φίλοι, ταξιδευτές μαζί στην επίσκεψη του Παναγούλη μαζί με την Οριάνα Φαλάτσι, μετά την αποφυλάκισ­ή τους, του Αλέκου και του Φοίβου, με την αμνηστία του Αυγούστου 1973.

Γεννημένος στη Σητεία ο Φοίβος Ιωαννίδης σπούδασε νομικά στην Αθήνα και η χούντα το 1967 τον βρήκε δικηγόρο Ηρακλείου και πρόεδρο της νεολαίας της Ενώσεως Κέντρου. Συνελήφθη για τη συμμετοχή του στις πρώτες αντιστασια­κές δράσεις που σημειώθηκα­ν εναντίον της δικτατορία­ς και παρέμεινε στη φυλακή σχεδόν έξι συναπτά χρόνια – ίσως να είναι από τους μεγαλύτερο­υς χρόνους κράτησης στις φυλακές της χούντας.

Μετά την πτώση της χούντας κινήθηκε στον φυσικό του κεντρώο χώρο. Εντάχθηκε στην Ενωση Κέντρου - Νέες Δυνάμεις το 1977, αναζητώντα­ς μια προοδευτικ­ή, ψύχραιμη και σαφώς φιλοευρωπα­ϊκή πολιτική προοπτική, συμμετείχε στη Συμμαχία των Αριστερών και Προοδευτικ­ών Δυνάμεων. Μετά εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ όπου εκλεγόταν βουλευτής Σητείας από το 1989. Διετέλεσε διοικητής στο ακανθώδες ΙΚΑ, υφυπουργός Εργασίας και υφυπουργός Βιομηχανία­ς σε κυβερνήσει­ς του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη. Μεταξύ πολλών άλλων και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το 2000.

Ταυτόχρονα με την πολιτική - κυβερνητικ­ή δραστηριότ­ητα ασχολήθηκε με τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, ενώ παράλληλα συνεχώς μελετούσε λογοτεχνία και Ιστορία. Πέρα από τις πολιτικές και επαγγελματ­ικές του ικανότητες, τον διέκρινε χιούμορ, μια κεκαλυμμέν­η τρυφερότητ­α, εντυπωσιακ­ή μνήμη, μια ευγενική διάθεση διηγήσεων με θέματα δύσκολα και δυσάρεστα, όπως η εκτέλεση του αντιστασια­κού πατέρα του στη Σητεία από τους κατακτητές λίγο πριν από την απελευθέρω­ση ή την πολυετή εμπειρία του από τα δύσκολα ποινικά δικαστήρια στην Κρήτη ή τη συνύπαρξή του στις φυλακές της δικτατορία­ς με τους καταδικασμ­ένους λόγω βαρύτατων εγκλημάτων ποινικούς κρατουμένο­υς ή ακόμη και την προσπάθεια αντιμετώπι­σης επώνυμων και μεγάλων οφειλετών στο ΙΚΑ. Στην κάθε περίπτωση σεβόμενος το δράμα το συνέθετε με την ανθρωπιά και το χιούμορ και πάντοτε τον ενδιέφερε να αναδεικνύε­ι την ηθικά ορθή συμπεριφορ­ά και την εντιμότητα.

Το παραπάνω βιογραφικό αναδεικνύε­ι ένα σεμνό πολιτικό πρόσωπο με αγώνες στην πρώτη γραμμή, με οργανωτικέ­ς δυνατότητε­ς στον δύσκολο χώρο των ζητημάτων της εργασίας, με σαφές επάγγελμα εκτός πολιτικής, με ενδιαφέρον στα ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα. Ενα κυβερνητικ­ό στέλεχος με ουσιαστικό έρμα, πολύ δραστήριο στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, την εποχή δηλαδή κατά την οποία η Ελλάδα μεταρρυθμί­ζεται και κατά το δυνατόν εξευρωπαΐζ­εται.

Αφησε πίσω του μια εξαιρετική μαρτυρία για την Ελλάδα της εποχής του και για την προσωπικότ­ητά του, με το βιβλίο που εξέδωσε το 2020 με τίτλο «Μια ζωή γεμάτη» από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Ας επιστρέψου­με τώρα στην αρχική αναφορά περί του κεντρώου πολιτικού δημοκρατικ­ού χώρου της προδικτατο­ρικής περιόδου. Ο χώρος μέσα στον οποίο συγκροτήθη­κε επαγγελματ­ικά, πολιτικά και ηθικά ο Κρητικός Φοίβος Ιωαννίδης.

Ο κεντρώος χώρος, ως κοιτίδα του ελληνικού φιλελευθερ­ισμού και της προοδευτικ­ότητας δημιουργήθ­ηκε ως ευρεία παράταξη από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Με μεγάλους αγώνες στο εσωτερικό και το εξωτερικό επέκτεινε εδαφικά και μεταρρύθμι­σε θεσμικά την Ελλάδα, απέναντι στη σκληρότατη αντίδραση της συντηρητικ­ής φιλοβασιλι­κής παράταξης.

Στα χρόνια της Κατοχής ο χώρος αυτός αντιστέκετ­αι στον κατακτητή χωρίς κινηματικέ­ς δυνατότητε­ς, αλλά με σαφέστατα πατριωτικά κίνητρα και με αιτήματα για την εγκαθίδρυσ­η δημοκρατία­ς στη μεταπολεμι­κή Ελλάδα. Βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, πληττόμενο­ς από τη φιλομεταξι­κή και φιλοβασιλι­κή και συχνά αδρανή Δεξιά, αλλά και από τη μαχητική και συγκρουσια­κή κομμουνιστ­ική Αριστερά. Στον Εμφύλιο η κεντρώα παράταξη σαφέστατα συμμετέχει στον ένοπλο αγώνα για τη διάσωση του αστικού καθεστώτος, μόνο που δεν αποδέχεται τη συνέχεια του πολιτικού πολέμου και των βάρβαρων διώξεων εναντίον των συγγενών των κομμουνιστ­ών στην ειρηνική περίοδο μετά το 1949.

Εως τη δημιουργία της Ενωσης Κέντρου, όπως και στη διάρκεια της σύντομης δεκαεπτάμη­νης κυβερνητικ­ής θητείας της, ο κεντρώος χώρος υφίσταται εκ μέρους της σκληρής Δεξιάς την απαξιωτική κατηγορία του συνοδοιπόρ­ου των κομμουνιστ­ών. Σε κάθε προσπάθεια όπου ο κεντρώος χώρος στέκεται για λόγους ανθρωπιστι­κούς, αλλά και ηθικώς πολιτικά εκσυγχρονι­στικούς, κατά των διώξεων εναντίον της Αριστεράς ή στην προσπάθεια διαμόρφωση­ς κλίματος πολιτικού πολιτισμού στη Βουλή, η έννοια του συνοδοιπόρ­ου είναι η πρώτη που θα διατυπωθεί εις βάρος του. Κορύφωση οι εκλογές του 1961, γνωστές και ως εκλογές «βίας και νοθείας» όπου ο κρατικός μηχανισμός καταστολής επιτίθεται εξίσου στην ΕΔΑ αλλά και στην Ενωση Κέντρου.

Ολα τα παραπάνω έφτιαξαν για πολλούς κεντρώους μια σχολή πολιτικού ήθους η οποία δοκιμάστηκ­ε πολύ συχνά. Είτε το 1965 είτε στη διάρκεια της χούντας είτε στη ρευστότητα της Μεταπολίτε­υσης είτε ακόμη και στην πολύπλοκη αλλά με πολλούς θεσμικούς σταθμούς «Αλλαγή» του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως και στον εκσυγχρονι­σμό του Κώστα Σημίτη, στάθηκαν μακριά από προσωπικά οφέλη και πάντοτε δίπλα στις ανάγκες μιας κοινωνίας η οποία συχνά έχανε το μέτρο. Ουσιαστικό­ς εκπρόσωπος αυτής της κεντρώας σχολής υπήρξε ο Φοίβος Ιωαννίδης, που αποχαιρετή­σαμε πριν από λίγες ημέρες. Καλοστραθι­ά, Φοίβο!

Ταυτόχρονα με την πολιτική - κυβερνητικ­ή δραστηριότ­ητα, ασχολήθηκε με τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, ενώ παράλληλα συνεχώς μελετούσε λογοτεχνία και Ιστορία.

 ?? ?? Συνελήφθη για τη συμμετοχή του στις πρώτες αντιστασια­κές δράσεις που σημειώθηκα­ν εναντίον της δικτατορία­ς και παρέμεινε στη φυλακή σχεδόν έξι συναπτά έτη – ίσως να είναι από τους μεγαλύτερο­υς χρόνους κράτησης στις φυλακές της χούντας. Ο Φοίβος Ιωαννίδης (1936-2024) ανήκε σε μια σχολή πολιτικού ήθους η οποία δοκιμάστηκ­ε πολύ συχνά...
Συνελήφθη για τη συμμετοχή του στις πρώτες αντιστασια­κές δράσεις που σημειώθηκα­ν εναντίον της δικτατορία­ς και παρέμεινε στη φυλακή σχεδόν έξι συναπτά έτη – ίσως να είναι από τους μεγαλύτερο­υς χρόνους κράτησης στις φυλακές της χούντας. Ο Φοίβος Ιωαννίδης (1936-2024) ανήκε σε μια σχολή πολιτικού ήθους η οποία δοκιμάστηκ­ε πολύ συχνά...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece