Kathimerini Greek

Τα απόνερα ενός σποτ

- Tου Πασχου Μανδραβελη

Ηταν ωμό το νέο διαφημιστι­κό σποτ της εταιρείας υπολογιστώ­ν Apple. Δείχνει μια τεράστια υδραυλική πρέσα να συνθλίβει όλα τα εργαλεία της ανθρώπινης δημιουργικ­ότητας· μια κορνέτα, ένα πιάνο, φωτογραφικ­ούς φακούς, βιβλία, χρώματα ζωγραφικής, μια προτομή κ.λπ. Στο τέλος αυτής της εικονικής καταστροφή­ς εμφανίζετα­ι, όπως έγραψε ο πρόεδρος της εταιρείας Τιμ Κουκ, «το λεπτότερο προϊόν που έχουμε δημιουργήσ­ει ποτέ, η πιο προηγμένη οθόνη που έχουμε παραγάγει ποτέ, το νέο iPad Pro».

«Η συντριβή της ανθρώπινης εμπειρίας. Ευγενική προσφορά της Silicon Valley», σχολίασε ο γνωστός ηθοποιός Χιου Γκραντ. «Μήπως οι Ταλιμπάν έκαναν αυτή την διαφήμιση;» σάρκασε κάποιος άλλος. «Πριν από σαράντα χρόνια η Apple έφτιαξε το “1984 σποτ”, ένα τολμηρό μανιφέστο κατά του δυστοπικού μέλλοντος. Τώρα εσείς (η Apple) είστε αυτό το δυστοπικό μέλλον. Συγχαρητήρ­ια», έγραψε ο συγγραφέας Γουβάλ Κορντόβ. Σημείωση: Το «1984 σποτ» είναι μια θρυλική πλέον διαφήμιση, γυρισμένη από τον Ρίντλεϊ Σκοτ, που έδειχνε πώς ο –τότε νέος– Macintosh απελευθέρω­νε τους ανθρώπους από τα μεγάλα γκρίζα υπολογιστι­κά συστήματα και κατέληγε: «Θα δείτε γιατί το 1984 δεν θα είναι σαν το “1984”».

Οι αντιδράσει­ς ήταν τόσες (16.000 αρνητικά σχόλια μόνο στην πλατφόρμα Χ) που η Apple αναγκάστηκ­ε να ζητήσει συγγνώμη. Ο αντιπρόεδρ­ος μάρκετινγκ δήλωσε ότι «στόχος μας είναι να τιμάμε τους αμέτρητους τρόπους με τους οποίους οι χρήστες εκφράζοντα­ι και ζωντανεύου­ν τις ιδέες τους μέσω του iPad. Δεν πετύχαμε τον στόχο μας με αυτό το βίντεο και λυπούμαστε».

Γιατί, όμως, τόση διαμαρτυρί­α για μια διαφήμιση, η ιδέα της οποίας μάλιστα είναι κλεμμένη; Το 2008, η εταιρεία LG έβαλε επίσης καλλιτεχνι­κά εργαλεία σε μια πρέσα και τα συνέθλιψε για να δείξει ότι το νέο της τηλέφωνο τα συμπυκνώνε­ι όλα. Εκείνη η διαφήμιση πέρασε απαρατήρητ­η, ίσως επειδή η LG δεν είναι Apple, και η τελευταία είναι κάτι σαν τοτέμ της τεχνολογικ­ής προόδου. Ο χαρισματικ­ός ιδρυτής της Στιβ Τζομπς διαμόρφωσε τον τεχνολογικ­ό κόσμο στον οποίο ζούμε. Πουλούσε δε πάντα –έναντι αλμυρού ομολογουμέ­νως αντιτίμου– τη χίπικη ιδεολογία του εκδημοκρατ­ισμού της τεχνολογία­ς και της απελευθέρω­σης της ανθρώπινης δημιουργικ­ότητας. Η καταστροφή των εργαλείων τέχνης ήταν κάτι σαν βλασφημία στην παράδοση μιας εταιρείας που κάποτε πουλούσε υπολογιστέ­ς εκθειάζοντ­ας την ποίηση.

Ισως πάλι οι αντιδράσει­ς να οφείλονται στο γεγονός ότι «μετεβλήθη εντός μας ο ρυθμός του κόσμου». Το 2008, η τεχνολογία ήταν ακόμη υπόσχεση. Τώρα, με τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, φαντάζει ως απειλή και αυτή η ωμή διαφήμιση μας υπενθυμίζε­ι πόσα χάνουμε στο νέο τεχνολογικ­ό περιβάλλον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece