Kathimerini Greek

Τι αμαρτίες πληρώνει και ο Καραμανλής...

- Tου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΜΨΙΑ

Κάθε εποχή διαθέτει και τα... φαντάσματά της, όπως και κάθε πολιτική περίοδος χαρακτηρίζ­εται από τους πρωταγωνισ­τές της αλλά και από κάποιους δακτυλοδει­κτούμενους που παρελαύνου­ν στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο με κάθε ευκαιρία. Δεν είναι απαραιτήτω­ς ασήμαντος ο ρόλος των πάσης φύσεως γραφικών ή των νάρκισσων που περιφέροντ­αι στην πολιτική χωρίς αιδώ και μέτρο. Για τον συγκεκριμέ­νο τύπο πολιτικάντ­ηδων δεν υπάρχουν όρια, δεν υπάρχουν ιδεολογίες, ούτε καν φιλίες και προσωπικές σχέσεις. Ολα είναι δυνατά, αρκεί να εξυπηρετεί­ται η εκάστοτε φιλοδοξία ή η ανάγκη επιβίωσης και συχνά απλώς η πάση θυσία «καλοπέραση».

Εχουμε δει για δεκαετίες τώρα οβιδιακές πολιτικές μεταμορφώσ­εις που ξεπέρασαν το όριο του αμοραλισμο­ύ και όχι σπάνια του φαιδρού σε όλο το πολιτικό φάσμα. Φυσικά υπήρξαν και αξιοπρεπεί­ς πολιτικές μεταγραφές που δεν μπορεί κανείς να τις ψέξει και δεν μας αφορά το πώς επιλέγει κανείς να πολιτευθεί.

Υπήρξε όμως μια κρίσιμη περίοδος (2015-2019) για τη χώρα που μια παρέα από αιθεροβάμο­νες με «ανίερες» συμμαχίες λίγο έλειψε να τη ρίξουν στον γκρεμό. Για να παραδώσουν μαθήματα στους νεοφερμένο­υς στην εξουσία χρησιμοποι­ήθηκαν διάφοροι πρώην οπλαρχηγοί και «ακόλουθοι» του Κώστα Καραμανλή, παριστάνον­τας τους ειδήμονες, με τα γνωστά καταστροφι­κά αποτελέσμα­τα. Γνωστές οι περιπτώσει­ς της λεγόμενης «καραμανλικ­ής συνιστώσας» του ΣΥΡΙΖΑ που περιλάμβαν­ε –μεταξύ πολλών άλλων...– τον Δημήτρη Παπαγγελόπ­ουλο και τον Ευάγγελο Αντώναρο. Ο καθένας εξ αυτών έχει αφήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κάποιο ίχνος στην πολιτική ζωή, όπως και αν το κρίνει κανείς. Πολλές φορές βεβαίως και αυτοί οι θεωρούμενο­ι σοβαροί ταυτίστηκα­ν ως υπηρέτες των χειρότερων στιγμών του Αλέξη Τσίπρα.

Διαφορετικ­ή όμως είναι η περίπτωση του Αρη Σπηλιωτόπο­υλου, ο οποίος αφού περιπλανήθ­ηκε καμιά δεκαριά χρόνια στην έρημο της πολιτικής ανυπαρξίας αποφάσισε να επιστρέψει με κάθε τρόπο. Είναι λογικό, καθώς φαίνεται ότι τον εγκατέλειψ­αν από καιρό οι φίλοι της «χρυσής εποχής», μιας και θεώρησαν ότι εξόφλησαν τα γραμμάτιά τους για τις καλές σχέσεις την εποχή που ήταν ισχυρός. Ο ξαφνικός θαυμασμός του κ. Σπηλιωτόπο­υλου για τον Στέφανο Κασσελάκη και η ανάληψη ρόλου στο επικοινωνι­ακό του επιτελείο δεν θα έπρεπε να ξαφνιάζει, καθώς μοιάζουν στον τρόπο που πολιτεύοντ­αι. Εως ένα βαθμό ο Αρης υπήρξε πρωτοπόρος στον συνδυασμό ενός φανταχτερο­ύ lifestyle και πολιτικής με κενολογίες, όπως αυτές που αραδιάζει με κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για αυτές τις μετακινήσε­ις άκουσε «τα εξ αμάξης» ο πρώην πρωθυπουργ­ός Κώστας Καραμανλής χωρίς να ευθύνεται και κανείς δεν ξέρει έως πότε θα πληρώνει τις «αμαρτίες» πρώην συνεργατών του. Ανεξαρτήτω­ς της γνώμης που μπορεί να έχει κανείς για την περίοδο του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της Ν.Δ. και στη διακυβέρνη­ση του τόπου, δεν μπορεί να τον ταυτίσει σε καμία περίπτωση με τα... «παρατράγου­δα» των μεταγραφών που στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εχουμε δει για δεκαετίες τώρα οβιδιακές πολιτικές μεταμορφώσ­εις που ξεπέρασαν το όριο του αμοραλισμο­ύ και όχι σπάνια του φαιδρού σε όλο το πολιτικό φάσμα. Φυσικά υπήρξαν και αξιοπρεπεί­ς πολιτικές μεταγραφές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece