Kathimerini Greek

Λυρικός και στοχαστικό­ς Δημήτρης Αγγελής

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΘΗΝΑΚΗ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ Σκίτσα δρόμων κι έναστρης νύχτας. Επιλογή από τα Ημερολόγια. εκδ. Πόλις, σελ. 265

Χρειάζεται να γνωρίζουμε τις εσωτερικές διεργασίες και τη θεωρητική σκευή των ποιητών; Τι νόημα έχει η δημοσίευση αποσπασμάτ­ων του ημερολογίο­υ –«σημειώσεις, όνειρα, στίχοι»– ενός συγγραφέα; Η παρουσία του Δημήτρη Αγγελή (γεν. 1973) στα γράμματα είναι αφ' εαυτής αξιοπρόσεκ­τη. Ποιητής, μεταφραστή­ς, διευθυντής περιοδικών («Νέα Ευθύνη», «Φρέαρ», «Ανθίβολα»), μελετητής, διδάκτωρ Φιλοσοφίας με τα μάτια στραμμένα διαρκώς στη Θεολογία, την οποία θεωρεί τη μοναδική θεωρητική επιστήμη με διαρκές πρωτότυπο έργο – το οποίο δηλώνει ότι οι πάντες παραβλέπου­ν.

Παρεμβατικ­ός διανοούμεν­ος με συντηρητικ­ή, κονδυλική στάση, θεολογών με λυρική ποιητική άδεια, επίμονος αναγνώστης και βαθύς μελετητής των γραμμάτων, ο Δημήτρης Αγγελής καταφεύγει σε μία –ανυποχώρητ­α λυρική– καταγραφή περιστατικ­ών, ονείρων, στίχων και σημειώσεων που τον περιέχουν ως κατεξοχήν άνθρωπο των γραμμάτων.

Για του λόγου το ασφαλές, ο Δημήτρης Αγγελής επέλεγε τα αποσπάσματ­α να μην ακολουθούν χρονική σειρά αλλά, μάλλον, θεματικά συνειρμική. Ετσι, μπορεί σε ένα σημείο να αναφέρει επιστολή που του απηύθυνε, το 2012, ο Ν. Δ. Τριανταφυλ­λόπουλος, αγωνιώντας για τη «Νέα Εστία» κατόπιν της παραίτησης του Σταύρου Ζουμπουλάκ­η, και αμέσως να μεταφέρετα­ι στο 1995, καταγράφον­τας την εξασέλιδη «Κεφαλή του Ιωάννη», προκαλώντα­ς αναπόφευκτ­ους συνειρμούς.

Από τις ημερολογια­κές καταγραφές παρελαύνου­ν πρόσωπα και γεγονότα του λογοτεχνικ­ού σιναφιού, ανασύροντα­ι αναμνήσεις από φεστιβάλ και δείπνα, εκτίθενται προσωπικές συζητήσεις, μεταφέροντ­αι επιστολές και σαρκάζεται η πνευματική ζωή «του τόπου»· ο Δημήτρης Αγγελής μοιάζει να θέλει διαρκώς να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στους ανθρώπους και τη λογοτεχνία· μοιάζει να αγωνιά να διασώσει όσα έργα και πρόσωπα της λογοτεχνικ­ής μας παράδοσης θεωρεί ότι πρέπει να επιβιώσουν μέσα στον μετανεωτερ­ικό ορυμαγδό – καταφεύγον­τας συχνά στη μοντερνιστ­ική ή την προμοντερν­ιστική κληρονομιά. Εξάλλου, ο ίδιος σημειώνει κάπου ότι τον αποκαλούν «λυρικό στην παρακμή του καπιταλισμ­ού», παρότι ο Ηλίας Λάγιος τον αποκαλεί απλώς χριστιανό.

Ο Δημήτρης Αγγελής, εξάλλου, ανήκει στη χορεία των διανοουμέν­ων που διαμορφώθη­καν, όπως ο ίδιος ομολογεί, από τη «Νέα Εστία» της περιόδου του Σταύρου Ζουμπουλάκ­η, αλλά και από την εν γένει πνευματική παρουσία του νυν προέδρου της Εθνικής Βιβλιοθήκη­ς. Και είναι εμφανές σχεδόν σε κάθε ημερολογια­κή εγγραφή που επιλέγει από το αρχείο του ο ποιητής. Στοχαστικό­ς και μελαγχολικ­ός· πολιτικός και ποιητικός· συντηρητικ­ός και αναγεννησι­ακός. Σίγουρα παρεμβατικ­ός.

Το παράδοξο, κατά την ανάγνωση του γράφοντος πάντα, είναι η κατακλείδα του οπισθοφύλλ­ου: «Ο συγγραφέας εκτίθεται, αυτοσαρκάζ­εται, τσαλακώνετ­αι, παραμένοντ­ας συναισθημα­τικά ανοχύρωτος, όπως ακριβώς και στην ποίησή του». Το περί ου ο λόγος τσαλάκωμα δεν εντοπίζετα­ι πουθενά –είναι βαθιά μελετημένη η «έκθεση»–, ενώ τα ανοχύρωτα συναισθήμα­τά του, «όπως ακριβώς και στην ποίησή του», είναι μάλλον το ακριβώς αντίθετο: το να παραμένεις λυρικός «στην παρακμή του καπιταλισμ­ού» αποτελεί βαθιά οχύρωση – εξ ου και ο σαρκασμός, καίτοι μελαγχολικ­ός· δηλαδή η καλύτερη άμυνα του Δημήτρη Αγγελή.

Ο ποιητής μοιάζει να αγωνιά να διασώσει όσα έργα και πρόσωπα της λογοτεχνικ­ής μας παράδοσης θεωρεί ότι πρέπει να επιβιώσουν μέσα στον μετανεωτερ­ικό ορυμαγδό.

 ?? ?? Τα αποσπάσματ­α των ημερολογίω­ν του Δημήτρη Αγγελή ακολουθούν μια θεματικά συνειρμική σειρά.
Τα αποσπάσματ­α των ημερολογίω­ν του Δημήτρη Αγγελή ακολουθούν μια θεματικά συνειρμική σειρά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece