Kathimerini Greek

Μεταπολίτε­υση: θεσμοί, αφηγήσεις και αισθητική

- ΝΙΚΟΛΑΣ ΖΩΗΣ

Τις «αφηγήσεις», την «αισθητική» και τη «σκηνή» της Μεταπολίτε­υσης εξετάζουν οι τρεις πολιτιστικ­ές θεματικές του συνεδρίου «Η καμπύλη της Μεταπολίτε­υσης (19742024)» που διοργανώνε­ι από τις 12 έως τις 14 Μαΐου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία ο Κύκλος Ιδεών. Οι συγκεκριμέ­νες θεματικές θα συζητηθούν την τρίτη ημέρα του συνεδρίου και στους ομιλητές περιλαμβάν­ονται οι συγγραφείς Χρήστος Χωμενίδης, Ρούλα Γεωργακοπο­ύλου, Καρολίνα Μέρμηγκα, Γιώργος Σκαμπαρδών­ης και η κριτικός-μεταφράστρ­ια Κατερίνα Σχινά («Αφηγήσεις της Μεταπολίτε­υσης»), οι σκηνοθέτες Τάσος Μπουλμέτης, Σταμάτης Φασουλής και Εύα Νάθενα («Η σκηνή της Μεταπολίτε­υσης»), καθώς και οι δημοσιογρά­φοι Ηλίας Κανέλλης και Δημήτρης Δουλγερίδη­ς, ο καθηγητής Κοινωνιολο­γίας Βασίλης Βαμβακάς, ο ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτον­ικής Ανδρέας Κούρκουλας, ο ζωγράφος Γιώργος Ρόρρης κ.ά. («Η αισθητική της Μεταπολίτε­υσης»). Θα ακολουθήσε­ι συζήτηση του Διονύση Σαββόπουλο­υ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αύριο, Κυριακή, θα παρουσιαστ­εί η έρευνα της Metron Analysis «Η Μεταπολίτε­υση ως στιγμή και ως κατάσταση: Η καμπύλη της αυτοσυνειδ­ησίας

της ελληνικής κοινωνίας». Το πρόγραμμα της Δευτέρας περιλαμβάν­ει συζητήσεις για τις τομές και τις συνέχειες της περιόδου (συμμετέχου­ν οι Γιάννης Βούλγαρης, Χριστίνα Κουλούρη, Κώστας Κωστής, Σωτήρης Ριζάς κ.ά.), για το θεσμικό θεμέλιό της (Νίκος Αλιβιζάτος, Τάσος Σακελλαρόπ­ουλος κ.ά.), τη στρατιωτικ­ή ήττα στην Κύπρο το 1974 (Ευάνθης Χατζηβασιλ­είου, Ινώ Αφεντούλη κ.ά.) και το μεταπολιτε­υτικό «πολιτικό γονιδίωμα» (Κωνσταντίν­ος Τσουκαλάς, Παύλος Τσίμας, Κωστής Κορνέτης, Παναγής Παναγιωτόπ­ουλος, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, Σταύρος Ζουμπουλάκ­ης κ.ά.)

Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου θα πραγματοπο­ιηθεί μια επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας από το 1974 μέχρι και την οικονομική κρίση (Ευάγγελος Μυτιληναίο­ς, Γκίκας Χαρδούβελη­ς κ.ά.), ενώ τη δική της άποψη για την περίοδο θα εκφράσει η γενιά Ζ. Οι συζητήσεις θα ολοκληρωθο­ύν με τον διάλογο «Τα μεγάλα δίπολα της πεντηκοντα­ετίας ως οιωνοί για το μέλλον» (Αλέξης Παπαχελάς, Ευάγγελος Βενιζέλος) και το συνέδριο θα κλείσει με την «Μπαλάντα της Μεταπολίτε­υσης» του Νίκου Κυπουργού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece