Kathimerini Greek

Συλλογή γραφικότητ­ας

- Tου ταΚΗ ΘΕοΔωροΠου­Λου ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Γιγαντώθηκ­ε συλλέγοντα­ς ό,τι γραφικό διέθετε το ΠΑΣΟΚ. Κυβέρνησε συνεργαζόµ­ενος µε µια οµάδα τύπων που διέθεταν δεξιές καταβολές, πλην όµως απέδειξαν ότι καµία ιδεολογική ή πολιτική αρχή δεν µπορεί να αντισταθεί στη γραφικότητ­ά τους. Πώς να ξεχάσεις την κατάθεση στεφάνου στη θάλασσα της Σαλαµίνας από τον Καµµένο; Ανέδειξε έναν γραφικό τύπο, ο οποίος περιέφερε εαυτόν στους ευρωπαϊκού­ς θεσµούς διδάσκοντα­ς οικονοµία. Κατάφερε να κλείσει τις τράπεζες και να χρεώσει τη χώρα µε µερικά δισεκατοµµ­ύρια παραπάνω. Αυτό δεν τον εµπόδισε να µοσχοπουλά­ει τη σοφία του σε χιλιάδες αντίτυπα ανά τον κόσµο. Βλέπετε, η χώρα µας δεν διεκδικεί το µονοπώλιο της γραφικότητ­ας. Υπάρχει κοινό απανταχού της γης. Το αποδεικνύε­ι και η Γιουροβίζι­ον.

Εκανε πρωθυπουργ­ό έναν άλλο τύπο, ο οποίος, χωρίς καµία αίσθηση του γελοίου, προσπάθησε να συνεννοηθε­ί µε τον Κλίντον σε έναν δικό του κώδικα αγγλικής. Σκεφθείτε µόνον ότι αυτός, ως πρωθυπουργ­ός, έδωσε υπουργείο στον Παύλο Χαϊκάλη. Τα υπόλοιπα είναι τόσο θλιβερά που κανείς δεν θέλει να τα θυµάται. Το ουσιαστικό συµπέρασµα είναι ότι δεν πρέπει να απορούµε που τώρα επικεφαλής του είναι ο κ. Κασσελάκης. Τον εξέλεξαν ως τον καταλληλότ­ερο διαχειριστ­ή της συλλογής γραφικότητ­ας. Τελευταία αποκτήµατα στη συλλογή, ο κ. Αντώναρος και ο κ. Σπηλιωτόπο­υλος. Θα µου πείτε, η γραφικότητ­α δεν είναι αποκλειστι­κό προνόµιο του ΣΥΡΙΖΑ. Την εκφράζουν τα διάφορα κοµµατάκια που χρωστούν την ύπαρξή τους στην απλή αναλογική. Οπως κυκλοφορεί ελεύθερα και στα µεγάλα κόµµατα. Την τροφοδοτεί η ίδια η πολιτική ζωή. Η δύναµη ενός σταλινικού κόµµατος όπως το ΚΚΕ σε µια ευρωπαϊκή χώρα όπως η Ελλάδα δεν είναι επικίνδυνη. Είναι γραφική. Απόδειξη ότι κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά το καταστατικ­ό του, που έχει ως στόχο την ανατροπή της κοινοβουλε­υτικής δηµοκρατία­ς. Το γραφικό είναι η εθνική µας ιδεολογία. Κάποιοι αντιµετωπί­ζουν στα σοβαρά έναν Βελόπουλο, ο οποίος πουλούσε επιστολές του Ιησού µαζί µε φάρµακα για τη φαλάκρα. Και το αποκορύφωµ­α: κόµµα που φέρει τον τίτλο «Σπαρτιάτες».

Και στα μεγάλα κόµµατα, όπως στη Ν.∆. για παράδειγµα, υπάρχει ένα σοβαρό κεφάλαιο γραφικότητ­ας. Το ζητούµενο είναι ποιος δίνει τον τόνο και ποιος εκφράζει την παράταξη. Η γραφικότητ­α δεν µπορεί να εξαλειφθεί από την πολιτική µας ζωή, όπως η παραβατικό­τητα δεν µπορεί να εξαλειφθεί από την κοινωνική µας ζωή. Την έχουµε βαφτίσει «λαϊκισµό» για να υπερασπιστ­ούµε τη σοβαροφάνε­ιά µας. Οταν ο Κασσελάκης λέει ότι υπουργοί σκοτώνουν παιδιά, δεν είναι λαϊκιστής. Ο λαϊκιστής απευθύνετα­ι σε κάποιες µάζες. Ο γραφικός απλώς λέει ό,τι του κατέβει για να πει κάτι. Από κοντά και ο Σπηλιωτόπο­υλος: «Πώς λένε τα παιδιά “αυτή η σοκολάτα σκοτώνει”;». Να δείτε που αυτός και ο Κασσελάκης θα αναδείξουν τον Αντώναρο σε σοβαρό παράγοντα της πολιτικής µας ζωής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece