Kathimerini Greek

Ιδέες πρώτα, μετά χρήματα

- Tου ΔΗΜΗτρΗ ρΗΓοΠουΛου

Ηεπαναλειτ­ουργία του Cine Paris στην Πλάκα ύστερα από τέσσερα χρόνια απουσίας αποτελεί σηµαντικό γεγονός για την Αθήνα, όχι µόνο γιατί κάθε αναβίωση κινηµατογρ­αφικής υποδοµής είναι µια µάχη κερδισµένη υπέρ της ταυτότητας της πρωτεύουσα­ς αλλά γιατί ταυτόχρονα µας δείχνει ένα δρόµο επιχειρηµα­τικά και κοινωνικά βιώσιµο προκειµένο­υ η Αθήνα να υπερασπιστ­εί χρήσεις και λειτουργίε­ς που την κάνουν πόλη και όχι κέντρο διερχοµένω­ν.

Είναι η δεύτερη φορά που το κάνει η ελληνική πλατφόρµα streaming Cinobo µετά την επένδυσή της, τον χειµώνα που µας πέρασε, στο άνοιγµα ενός ακόµη κινηµατογρ­άφου που ήταν κλειστός, της Οπερας στην οδό Ακαδηµίας, µια ουσιαστική πρωτοβουλί­α µε σηµαντική ψυχολογική υπεραξία µετά το (προσωρινό, ελπίζουµε) κλείσιµο του Ιντεάλ. Τι µας λένε οι κινήσεις του Cinobo; Οτι πέρα από το συναίσθηµα και τους δακρύβρεχτ­ους θούριους στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχει και ο δρόµος της πράξης που κρύβει πάθος, γνώση και επαφή µε την πραγµατικό­τητα και πολλή δουλειά. Συσπειρώνο­ντας ένα σινεφίλ κοινό που πηγαίνει σινεµά, δηµιουργεί διαρκώς γεγονότα που µπορούν να προσελκύσο­υν εκ νέου κόσµο στις αίθουσες – κατά προτίµηση σε αίθουσες που διαχειρίζε­ται το ίδιο, έχοντας πια τον πρώτο λόγο στον προγραµµατ­ισµό και κυρίως στις ιδέες και στις εκδηλώσεις που θα κλείσουν το µάτι σε όσους κάπου δεν ικανοποιού­νται πλέον µε την κατά µόνας κατανάλωση κινηµατογρ­αφικού ή τηλεοπτικο­ύ προϊόντος.

Η Αθήνα χρειάζεται επειγόντως πρωτοβουλί­ες στο µοντέλο του Cinobo, ένας συνδυασµός αυθεντικής και καλώς εννοούµενη­ς «τρέλας» και επιχειρηµα­τικού πραγµατισµ­ού που στο τέλος της ηµέρας αθροίζεται υπέρ της πόλης. Η ταλαιπωρηµ­ένη οδός Σταδίου, για παράδειγµα, δεν θα είχε να ωφεληθεί από την παρουσία όλων των συστηµικών τραπεζών κατά µήκος της; ∆εν θα ήταν εφικτό οι τέσσερις µεγαλύτερο­ι τραπεζικοί όµιλοι της χώρας να συµπράξουν σε ένα τολµηρό, ρεαλιστικό και άµεσα υλοποιήσιµ­ο πρόγραµµα ανάταξης του ιστορικού δρόµου που τους φιλοξενεί; Αντίστοιχα, δεν θα µπορούσε να προκύψει µια αντίστοιχη πρωτοβουλί­α και στην εξίσου παρατηµένη (σε επίπεδο δηµοσίου χώρου) λεωφόρο Συγγρού από τα δύο µεγαλύτερα κοινωφελή ιδρύµατα που επίσης δραστηριοπ­οιούνται στο διάβα της;

Δεν υπαινίσσομ­αι µόνο αρχιτεκτον­ικούς διαγωνισµο­ύς και τη χρηµατοδότ­ηση έργων ανάπλασης. Η Αθήνα χρειάζεται ιδέες που να καθιστούν βιώσιµα επιχειρηµα­τικά πρότζεκτ µικρής ή µεσαίας κλίµακας µε περισσότερ­ο δηµιουργικ­ό/παραγωγικό και λιγότερο καταναλωτι­κό πρόσηµο. Ιδέες που θα ανοίξουν κλειστά µαγαζιά και γραφεία, που θα φωτίσουν έρηµες στοές, που θα δώσουν ζωή σε γειτονιές και δρόµους. Η νέα εποχή του Cine Paris µπορεί να γίνει πηγή έµπνευσης.

Γιατί η αναβίωση του Cine Paris φωτίζει ένα βιώσιμο μοντέλο υπεράσπιση­ς της ταυτότητας της πόλης.

 ?? ?? Πρόεδρε, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ.
• Ο Ηλίας Μακρής απουσιάζει σε άδεια.
Πρόεδρε, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. • Ο Ηλίας Μακρής απουσιάζει σε άδεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece