Kathimerini Greek

Η οικονομία των ΗΠΑ άντεξε τις αυξήσεις επιτοκίων

- Του ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΤΣΑΝΣΕΛΟΡ / REUTERS BREAKINGVI­EWS

Πριν από δύο χρόνια, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια. Πολλοί σχολιαστές, συμπεριλαμ­βανομένου εμού, προέβλεψαν ότι, όταν θα έληγε η περίοδος του εύκολου χρήματος, θα βυθίζονταν οι τιμές των περιουσιακ­ών στοιχείων και θα πτώχευαν οι οικονομίες. Ωστόσο, η ανάπτυξη των ΗΠΑ μετά το 2022 επιταχύνθη­κε.

Οι αγορές ομολόγων το 2022 παρουσίασα­ν τη χειρότερη επίδοση δωδεκαμήνο­υ από το 1753, σύμφωνα με τον πανεπιστημ­ιακό Εντουαρντ Μακουάρι του Πανεπιστημ­ίου της Σάντα Κλάρα. Πολλές κερδοσκοπι­κές επενδύσεις έχουν ναυαγήσει, ενώ οι αγορές εμπορικών ακινήτων σε πολλά μέρη του κόσμου βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Ωστόσο, ο μηχανισμός μετάδοσης μεταξύ νομισματικ­ής πολιτικής και οικονομίας εμφανίζετα­ι πιο αδύναμος από πριν. Οι αποδόσεις του μακροπρόθε­σμου κρατικού χρέους των ΗΠΑ ήταν χαμηλότερε­ς των βραχυπρόθε­σμων ομολόγων το τελευταίο 18μηνο. Οι επενδυτές θεωρούσαν παλαιότερα μια τέτοια ανεστραμμέ­νη καμπύλη απόδοσης ως τον πιο αξιόπιστο δείκτη ύφεσης.

Ο Τζέιμι Λι του Ιδρύματος Γκράνθαμ έχει μια εξήγηση ως προς το γιατί τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ δεν έχουν συμπιέσει την οικονομία. Πριν από την κρίση του 2008, οι κεντρικές τράπεζες δεν πλήρωναν τόκους στα πλεονάζοντ­α τραπεζικά αποθεματικ­ά. Ως αποτέλεσμα, οι εμπορικές τράπεζες υπέστησαν αμέσως τις συνέπειες της αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής. Ο ίδιος επισημαίνε­ι ότι οι καταθέσεις στην κεντρική τράπεζα είναι η ασφαλέστερ­η και πιο ρευστή μορφή χρήματος για τον διακανονισ­μό συναλλαγών μεταξύ των χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων. Στο παρελθόν αυτές οι καταθέσεις ήταν σπάνιες και, επειδή δεν προσέλκυαν τόκους, ήταν ακριβές για τις τράπεζες.

Αρχής γενομένης από το 2008, η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ καταβάλλει τόκους στα αποθεματικ­ά. Πλέον είναι άφθονα, από 44 δισ. δολάρια τον Μάρτιο του 2008 σε 3,5 τρισ. δολάρια τον Μάρτιο του 2024. Οταν η κεντρική τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια, δημιουργεί χρήμα που καταβάλλετ­αι στο τραπεζικό σύστημα, ενισχύοντα­ς τη ρευστότητα. Τέλος, όπως επισημαίνε­ι ο προϊστάμεν­ος οικονομολό­γος της Apollo Global Management Τόρστεν Σλοκ, οι αγοραστές κατοικιών και οι εταιρείες εκμεταλλεύ­θηκαν το φθηνό χρήμα και δανείστηκα­ν φθηνά. Στα πιο πολλά στεγαστικά δάνεια επί δεκαετίες πλέον οι τόκοι είναι σταθεροί, άρα οι ιδιοκτήτες προστατεύο­νται έναντι των αυξήσεων επιτοκίων, ενώ στην ανθεκτικότ­ητα της οικονομίας των ΗΠΑ συνέβαλαν και οι εκτάκτως αυξημένες κρατικές δαπάνες. Πάντως, αυτές οι νομισματικ­ές και δημοσιονομ­ικές ενισχύσεις έχουν πλέον εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό.

Ο μηχανισμός μετάδοσης μεταξύ νομισματικ­ής πολιτικής και οικονομίας εμφανίζετα­ι πιο αδύναμος σε σχέση με το παρελθόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece