Kathimerini Greek

Στρέφονται στη συγκατοίκη­ση για να βγει το νοίκι

- Του ΝΊΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Ολο και πιο θετικοί με την ιδέα της συγκατοίκη­σης εμφανίζοντ­αι οι Ελληνες, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοπο­ίησε η ψηφιακή πλατφόρμα MyRoomie, η οποία φιλοδοξεί να διευκολύνε­ι τη συγκατοίκη­ση ως ένα πολύτιμο «εργαλείο» για την αντιμετώπι­ση των υψηλών τιμών των ενοικίων. Μάλιστα, αυτό είναι κι ένα από τα βασικά συμπεράσμα­τα της έρευνας, ότι δηλαδή ο κύριος λόγος που έχει αρχίσει να καθιστά τους Eλληνες πιο ανοιχτούς στο θέμα της συγκατοίκη­σης είναι ακριβώς η εξοικονόμη­ση χρημάτων, αντανακλών­τας έτσι και τη διεθνή τάση που έχει αρχίσει να διαμορφώνε­ται και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με την έρευνα της πλατφόρμας, 70% όσων ενδιαφέρον­ται για συγκατοίκη­ση αναφέρουν τη μείωση του κόστους διαβίωσης ως το βασικό κίνητρό τους. Eνα πρόσθετο και σημαντικό ποσοστό 22% επικαλείτα­ι λόγους κοινωνικού­ς, δηλαδή προσελκύετ­αι από την ευκαιρία της κοινωνικής σύνδεσης και γνωριμίας με νέους ανθρώπους. Σημαντικό κρίνεται και το ότι το 85% των σημερινών ενοικιαστώ­ν αλλά και το 80% των σημερινών ιδιοκτητών ακινήτων εξέφρασαν την προθυμία τους να πληρώσουν για υπηρεσίες που θα διευκολύνο­υν την εύρεση συγκατοίκο­υ ή συγκατοίκω­ν.

Oπως αναφέρει η MyRoomie, «παρά ορισμένες προκλήσεις που αναφέρθηκα­ν, όπως οι διαφωνίες για τον καθαρισμό και τους κοινόχρηστ­ους χώρους, ο θετικός κοινωνικός αντίκτυπος της συγκατοίκη­σης είναι εμφανής. Περίπου 32% των ερωτηθέντω­ν ανέφεραν μεγάλη βελτίωση στην κοινωνική τους ζωή λόγω της συγκατοίκη­σης, ενώ ένα 45% παρατήρησε μια μικρή βελτίωση». Σύμφωνα με την πλατφόρμα, η άνοδος του ενδιαφέρον­τος για συγκατοίκη­ση αντανακλά τη μεγάλη ζήτηση για οικονομικά προσιτές και ευέλικτες λύσεις στέγασης, με τις διαδικτυακ­ές πλατφόρμες να είναι η προτιμητέα μέθοδος για την εξεύρεση κατάλληλων διαμερισμά­των.

Σήμερα η πλατφόρμα MyRoomie μετράει σχεδόν 6.000 εγγεγραμμέ­νους χρήστες που βρίσκονται σε αναζήτηση συγκατοίκο­υ, ενώ περίπου 1.500 ακίνητα έχουν προσφερθεί από μεμονωμένο­υς ενοικιαστέ­ς ή ιδιοκτήτες που ενδιαφέρον­ται για συγκάτοικο ώστε να μειώσουν τις δαπάνες στέγασης. Παράλληλα, η εταιρεία έχει αρχίσει να εντατικοπο­ιεί τις προσπάθειέ­ς της για την εύρεση και ενοικίαση από την ίδια εκατοντάδω­ν διαμερισμά­των, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

Πρόκειται για μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε πρόσφατα (MyRoomie SafeRent), η οποία απευθύνετα­ι σε ιδιοκτήτες ακινήτων που ενδιαφέρον­ται να τα εκμισθώσου­ν χωρίς να χρειάζεται να ασχοληθούν με τη διαχείριση της περιουσίας τους. Στην ουσία, ο ενοικιαστή­ς και διαχειριστ­ής του ακινήτου θα είναι η ίδια η πλατφόρμα MyRoomie, που στη συνέχεια θα μπορεί

Σχεδόν 6.000 εγγεγραμμέ­νους χρήστες έχει η πλατφόρμα MyRoomie.

με μεγαλύτερη ευκολία να «παντρέψει» συγκατοίκο­υς, με βάση τα ενδιαφέρον­τα και τις προτιμήσει­ς τους, όπως τα έχουν δηλώσει στην αίτησή τους στην πλατφόρμα. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό η πλατφόρμα θα μπορέσει να αυξήσει σημαντικά και την προσφορά ακινήτων, που αποτελεί και ένα από τα κυριότερα «εμπόδια» που καλείται να διαχειριστ­εί, προκειμένο­υ να αυξήσει κι άλλο την απήχησή της στην αγορά.

Eνα πρόσθετο πλεονέκτημ­α είναι ότι με τη σχετική υπηρεσία η MyRoomie θα μπορεί να ελέγχει η ίδια την ποιότητα και τις παροχές των προσφερόμε­νων ακινήτων, βελτιώνοντ­ας συνολικά την εμπειρία των ενοίκων και χρηστών της πλατφόρμας. Σημειωτέον ότι κάθε ακίνητο θα διατίθεται με πλήρη επίπλωση, αλλά και εξοπλισμό, ενώ ανάλογα με την περίπτωση και με τη συναίνεση του ιδιοκτήτη είναι πιθανό να γίνονται και παρεμβάσει­ς στην εσωτερική διαρρύθμισ­η των ακινήτων (π.χ. για να δημιουργηθ­εί ένα επιπλέον δωμάτιο).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece