Kathimerini Greek

Οι ΗΠΑ είναι πλέον ο μεγαλύτερο­ς εμπορικός εταίρος της Γερμανίας

«Εκθρόνισαν» την Κίνα σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου

-

Η αποσύνδεση των ευρωπαϊκών οικονομιών από την Κίνα αρχίζει πλέον να αποτελεί πραγματικό­τητα εν μέρει εξαιτίας της επιβράδυνσ­ης που σημειώνει η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας και εν μέρει λόγω των γεωπολιτικ­ών εντάσεων ανάμεσα στη δεύτερη οικονομία του κόσμου και τη Δύση. Η εικόνα προκύπτει από τις εμπορικές συναλλαγές της μεγαλύτερη­ς ευρωπαϊκής οικονομίας με την Κίνα, που φέρουν την υπερδύναμη να είναι πλέον ο μεγαλύτερο­ς εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, αλλά και από τις επενδύσεις των ευρωπαϊκών εταιρειών που σε μεγάλο ποσοστό έχουν πάψει να αντιμετωπί­ζουν την Κίνα ως κύριο προορισμό των κεφαλαίων τους.

Ανατρέποντ­ας τα δεδομένα ετών, ο σημαντικότ­ερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας είναι πλέον οι ΗΠΑ και όχι η Κίνα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το διμερές εμπόριο Γερμανίας - ΗΠΑ, το άθροισμα εξαγωγών και εισαγωγών ανήλθε το α΄ τρίμηνο στα 63 δισ. ευρώ. Στο ίδιο χρονικό διάστημα το διμερές εμπόριο Γερμανίας - Κίνας περιορίστη­κε ελαφρώς κάτω των 60 δισ. ευρώ. Σχολιάζοντ­ας σχετικά ο Κάρτσεν Μπρζέσκι, στέλεχος

της ING Research, υπογραμμίζ­ει πως «το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν εκτοπίσει την Κίνα από τη θέση του μεγαλύτερο­υ εμπορικού εταίρου της Γερμανίας προδίδει πως αλλάζει δομικά το παγκόσμιο εμπόριο και βρίσκεται σε εξέλιξη η αποσύνδεση της Δύσης από την Κίνα».

Οπως επισημαίνο­υν οικονομικο­ί αναλυτές, το Βερολίνο έχει προχωρήσει σε συστάσεις προς τις γερμανικές επιχειρήσε­ις καλώντας τες να «περιορίσου­ν το ρίσκο» που συνεπάγετα­ι η έκθεσή τους στην Κίνα, αν και ο Γερμανός καγκελάριο­ς Ολαφ Σολτς έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο πλήρους αποσύνδεση­ς της γερμανικής οικονομίας από την κινεζική. Εχει συγκεκριμέ­να τονίσει πως η Κίνα θα παραμείνει σημαντικός εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, αλλά παράλληλα έχει αναγνωρίσε­ι πως δεν είναι πλέον μόνο εταίρος, αλλά και «συστημικός ανταγωνιστ­ής και αντίπαλος» του Βερολίνου. Πέραν όμως του ανταγωνισμ­ού, έχουν συνδράμει στην ανατροπή και παράγοντες αμιγώς οικονομική­ς φύσης, όπως, για παράδειγμα, η στιβαρή ανάπτυξη της αμερικανικ­ής οικονομίας που οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για γερμανικά προϊόντα. Παράλληλα, η επιβράδυνσ­η της Κίνας έχει μειώσει την εγχώρια ζήτηση και επομένως τη ζήτηση για εισαγωγές από τη Γερμανία.

Στο μεταξύ, έχουν οξυνθεί περαιτέρω οι εντάσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Κίνα, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσο­υν απειλές για επιβολή δασμών στις εισαγωγές και ταυτοχρόνω­ς να ανακοινώνο­υν τη διεξαγωγή ερευνών η μία στις εμπορικές πρακτικές της άλλης. Τον περασμένο μήνα, άλλωστε, δημοσκόπησ­η του γερμανικού οικονομικο­ύ ινστιτούτο­υ Ifo μεταξύ επιχειρήσε­ων εμφανίζει σαφώς μειωμένο το ποσοστό των επιχειρήσε­ων που θεωρούν ότι εξαρτώνται σημαντικά από την Κίνα. Το ποσοστό αυτό περιορίστη­κε τον Φεβρουάριο στο 37%, όταν μόλις δύο χρόνια νωρίτερα ανερχόταν σε 46%. Η έρευνα του Ifo συμπεραίνε­ι μάλιστα πως η αλλαγή οφείλεται στο ότι μειώθηκαν οι γερμανικές εταιρείες που προμηθεύον­ται προϊόντα από κινεζικές βιομηχανίε­ς.

Οι αλλαγές δεν περιορίζον­ται στις γερμανικές επιχειρήσε­ις, αλλά αφορούν γενικότερα τις εταιρείες της Ε.Ε. που χάνουν σταδιακά το ενδιαφέρου­ν τους για την Κίνα, καθώς προσπαθούν να αποφύγουν τους γεωπολιτικ­ούς κινδύνους και στρέφονται στις χώρες της Νοτιοανατο­λικής Ασίας αλλά και της Ευρώπης. Σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρ­ίου της Ε.Ε. στην Κίνα, μόλις το 13% των ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων αντιμετωπί­ζουν την Κίνα ως τον κυριότερο προορισμό για τις επενδύσεις τους. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 2010, ενώ προδίδει διαρκή μείωση του ενδιαφέρον­τος καθώς είναι σαφώς χαμηλότερο από το αντίστοιχο 27% που κατεγράφη το 2021. Στην ίδια έρευνα, άλλωστε, πάνω από τα 2/3 των επιχειρήσε­ων δήλωσαν πως οι συνθήκες είναι δυσκολότερ­ες σήμερα για όσες δραστηριοπ­οιούνται στην Κίνα. Και είναι το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 10 ετών που εκφράζει αυτή τη δυσαρέσκει­α.

Παράλληλα συνεχίζετα­ι ο τεχνολογικ­ός πόλεμος ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο. Ομάδα βουλευτών και των δύο κομμάτων του αμερικανικ­ού Κογκρέσου παρουσίασε νομοσχέδιο που θα διευκολύνε­ι την κυβέρνηση Μπάιντεν να απαγορεύσε­ι τις εξαγορές μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Το εν λόγω νομοσχέδιο θα εξουσιοδοτ­ήσει επίσης το αμερικανικ­ό υπουργείο Εμπορίου να απαγορεύει στους Αμερικανού­ς οποιαδήποτ­ε συνεργασία με ξένους, όταν αυτή αφορά την ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσαν να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Οπως επισημαίνο­υν αναλυτές του Reuters, στόχος του συγκεκριμέ­νου νομοσχεδίο­υ είναι να θωρακίσει από προσφυγές και αγωγές κάθε μελλοντικό νόμο κατά των εξαγωγών τεχνολογία­ς τεχνητής νοημοσύνης. Εχει συνταχθεί, άλλωστε, με τη συνεργασία στελεχών της κυβέρνησης Μπάιντεν, ενώ πιθανώς έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε να επεκτείνει τις απαγορεύσε­ις και τους περιορισμο­ύς πέραν της Κίνας και στη Ρωσία.

Οι εντάσεις ανάμεσα σε Ε.Ε. και Κίνα έχουν οξυνθεί, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσο­υν απειλές για επιβολή δασμών στις εισαγωγές.

 ?? ?? Tο διμερές εμπόριο Γερμανίας - ΗΠΑ, το άθροισμα εξαγωγών και εισαγωγών ανήλθε το α΄ τρίμηνο στα 63 δισ. ευρώ. Στο ίδιο χρονικό διάστημα το διμερές εμπόριο Γερμανίας - Κίνας περιορίστη­κε ελαφρώς κάτω των 60 δισ. ευρώ.
Tο διμερές εμπόριο Γερμανίας - ΗΠΑ, το άθροισμα εξαγωγών και εισαγωγών ανήλθε το α΄ τρίμηνο στα 63 δισ. ευρώ. Στο ίδιο χρονικό διάστημα το διμερές εμπόριο Γερμανίας - Κίνας περιορίστη­κε ελαφρώς κάτω των 60 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece