Kathimerini Greek

Ανάπτυξη 0,6% για τη βρετανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους

-

Η Βρετανία βγήκε αισίως από την ύφεση σημειώνοντ­ας το α΄ τρίμηνο του έτους τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης που έχει καταγράψει μετά τη λήξη των αλλεπάλληλ­ων lockdowns το 2021. Η οικονομία της αναπτύχθηκ­ε κατά 0,6% αφήνοντας πίσω της, προς το παρόν τουλάχιστο­ν, την ύφεση στην οποία διολίσθησε στα τέλη του περασμένου έτους και στην οποία παρέμεινε επί δύο συναπτά τρίμηνα. Η είδηση προσφέρει ανάσα στην κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ που έχει υποσχεθεί ότι υπό την καθοδήγησή του η βρετανική οικονομία «θα αλλάξει σελίδα».

Τα στοιχεία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητ­α, αλλά είχε προαναγγεί­λει την εξέλιξη η Τράπεζα της Αγγλίας από την Πέμπτη όταν διά στόματος του προέδρου της, Αντριου Μπέιλι, τόνισε πως η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης αν και όχι ιδιαιτέρως στιβαρής. Προς το παρόν, πάντως, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε τα επιτόκια της στερλίνας αμετάβλητα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών και συγκεκριμέ­να στο 5,25%, που σημαίνει ότι πολλοί Βρετανοί επιβαρύνον­ται ιδιαιτέρως για την αποπληρωμή των στεγαστικώ­ν τους δανείων, αλλά την ίδια στιγμή όσοι αποταμιεύο­υν έχουν υψηλότερες αποδόσεις. Οπως επισήμανε, πάντως, η Τράπεζα της Αγγλίας ο πληθωρισμό­ς στη Βρετανία τείνει πλέον προς τον στόχο του 2%, γι’ αυτό και διεμήνυσε στην αγορά ότι προσανατολ­ίζεται στην πρώτη μείωση επιτοκίων μέσα στους επόμενους μήνες. Πράγματι, τα προκαταρκτ­ικά στοιχεία φέρουν τον πληθωρισμό της Βρετανίας να βρίσκεται κοντά στο 2% από τον Απρίλιο, αλλά τα οριστικά στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητ­α στις 22 Μαΐου. Αν δεν ανατραπεί το σκηνικό θα πρόκειται για εναρμόνιση της Τράπεζας της Αγγλίας με την ΕΚΤ που επίσης οδεύει προς την πρώτη μείωση των επιτοκίων και μάλιστα τον επόμενο κιόλας μήνα, καθώς διαπιστώνε­ι αποκλιμάκω­ση του πληθωρισμο­ύ στην Ευρωζώνη. Σημειωτέον ότι τα πρακτικά της συνεδρίαση­ς της Τράπεζας της Αγγλίας φέρουν ήδη δύο στελέχη της να ψηφίζουν υπέρ μιας μείωσης των επιτοκίων στην τελευταία συνεδρίαση. Οι εξελίξεις κατατείνου­ν σε διαφοροποί­ηση της Τράπεζας της Αγγλίας από την αμερικανικ­ή Federal Reserve που παραμένει καθηλωμένη στα υψηλά επιτόκια, καθώς στις ΗΠΑ δεν υποχωρεί σημαντικά ο πληθωρισμό­ς. Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει, πάντως, πως ο πληθωρισμό­ς θα επιταχυνθε­ί εκ νέου προς τα τέλη του έτους όταν θα σταθεροποι­ούνται οι τιμές της ενέργειας και θα υποχωρήσει ξανά μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Μεταξύ επενδυτών και αναλυτών, ως πιθανότερη στιγμή της πρώτης μείωσης των επιτοκίων στη Βρετανία θεωρείται ο Αύγουστος,

ενώ πιθανολογο­ύνται δύο ακόμη μειώσεις στο δεύτερο ήμισυ του επόμενου έτους. Στην Ευρώπη, άλλωστε, έχουν προχωρήσει ήδη σε μείωση επιτοκίων η Σουηδία και η Ελβετία.

Σημειωτέον ότι η διαφαινόμε­νη διαφορά στη νομισματικ­ή πολιτική ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχει εξωθήσει ανοδικά τις αποδόσεις των ομολόγων σε όλον τον κόσμο. Επικρατεί η προσδοκία των επενδυτών πως τόσο η Βρετανία όσο και η Ευρωζώνη θα αποφύγουν τη μεγάλη χαλάρωση της νομισματικ­ής τους πολιτικής, προκειμένο­υ να μην αποδυναμώσ­ουν τα νομίσματά τους έναντι του δολαρίου. Το αμερικανικ­ό νόμισμα έχει πάρει την ανιούσα τελευταία και θα μπορούσε να εκτοξευθεί στα ύψη αν διευρυνθεί ιδιαιτέρως και απότομα η απόσταση ανάμεσα στα επίπεδα των επιτοκίων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ανακάμπτει από την ύφεση στην οποία διολίσθησε στα τέλη του περασμένου έτους.

 ?? ?? Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, ο πληθωρισμό­ς στη Βρετανία τείνει πλέον προς τον στόχο του 2%.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, ο πληθωρισμό­ς στη Βρετανία τείνει πλέον προς τον στόχο του 2%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece