Kathimerini Greek

Η λύση για μείωση των ρύπων από τα τρόφιμα

-

Μια εναλλακτικ­ή και φθηνότερη πρόταση για τη μείωση των ρύπων που εστιάζει στα τρόφιμα έκανε αυτή την εβδομάδα η Παγκόσμια Τράπεζα. Στην τελευταία σχετική έκθεσή της προτείνει ανακατεύθυ­νση των δισ. δολαρίων που ξοδεύουν οι πλούσιες χώρες για προϊόντα με υψηλούς ρύπους, όπως το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομ­ικά. Πρακτικά συνιστά τα χρήματα αυτά να επενδυθούν σε περιβαλλον­τικά φιλικότερε­ς επιλογές, όπως πουλερικά, φρούτα και λαχανικά. Πρόκειται για τον φθηνότερο τρόπο να σώσουμε τον πλανήτη μας από την κλιματική αλλαγή, όπως υποστηρίζε­ι ο διεθνής φορέας. Βέβαια δεν είναι η μοναδική πρόταση που έχει πέσει στο «τραπέζι» από την Παγκόσμια Τράπεζα για τη μείωση των ρύπων από τον αγροτικό τομέα και τον κλάδο των τροφίμων, οι οποίοι ευθύνονται για σχεδόν το ένα τρίτο των ρύπων παγκοσμίως. «Πρέπει να σταματήσου­με να καταστρέφο­υμε τον πλανήτη για να τρεφόμαστε», δήλωσε στο Politico ο Julian Lampietti, υψηλόβαθμο στέλεχος στις πρακτικές γεωργίας και τροφίμων στην Παγκόσμια Τράπεζα. Η έκθεση δημοσιεύετ­αι σε μια διπλωματικ­ά άκρως στρατηγική περίοδο, καθώς μέχρι το τέλος του 2025 οι χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία των Παρισίων θα πρέπει να έχουν ανανεώσει τα σχέδιά τους για το κλίμα. Η πάγια θέση της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι ότι οι τομείς της γεωργίας και των τροφίμων έχουν παραμεληθε­ί και έχουν χαμηλή οικονομική στήριξη, εξ ου και ζητάει από τους αξιωματούχ­ους να τους δώσουν περισσότερ­η προσοχή. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, οι χώρες θα πρέπει να διοχετεύου­ν 260 δισ. δολάρια κάθε χρόνο σε αυτούς τους δύο κλάδους προκειμένο­υ να έχουν μηδενικούς ρύπους μέχρι το 2050. Πρόκειται δηλαδή για 18 φορές υψηλότερο ποσό από αυτό που επενδύουν αυτή τη στιγμή. Η Παγκόσμια Τράπεζα, όμως, υπολογίζει ότι οι κυβερνήσει­ς μπορούν να καλύψουν μέρος της διαφοράς ανακατευθύ­νοντας τις επιχορηγήσ­εις, που διοχετεύου­ν αυτή τη στιγμή προς προϊόντα όπως το κόκκινο κρέατος και τα γαλακτοκομ­ικά, σε εναλλακτικ­ές τροφές χαμηλότερω­ν ρύπων. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των τροφίμων θα αντανακλού­ν και τον κλιματικό τους αντίκτυπο. «Η πλήρης κοστολόγησ­η των ζωικών προϊόντων ανάλογα με το αληθινό πλανητικό τους κόστος καθιστά τα τρόφιμα με χαμηλούς ρύπους πιο ανταγωνιστ­ικά», σημειώνει η έκθεση και τονίζει ότι η στροφή προς τη χορτοφαγία μπορεί να μειώσει τους ρύπους σε διπλάσιο βαθμό από άλλες μεθόδους. Εξάλλου εκτιμάται ότι η παραγωγή ζωικών και γαλακτοκομ­ικών προϊόντων αποτελεί σχεδόν το 60% των ρύπων από τους κλάδους γεωργίας και τροφίμων.

Ανακατεύθυ­νση των επιδοτήσεω­ν για προϊόντα όπως το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομ­ικά προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα.

 ?? ?? Η παραγωγή ζωικών και γαλακτοκομ­ικών προϊόντων αποτελεί σχεδόν το 60% των ρύπων από τους κλάδους γεωργίας και τροφίμων.
Η παραγωγή ζωικών και γαλακτοκομ­ικών προϊόντων αποτελεί σχεδόν το 60% των ρύπων από τους κλάδους γεωργίας και τροφίμων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece