Kathimerini Greek

Βέτο της ισπανικής κυβέρνησης για την εξαγορά της Sabadell

Δηλώνει αντίθετη στην απορρόφηση της καταλανική­ς τράπεζας από την BBVA

-

Πολιτικές διαστάσεις ολοένα και μεγαλύτερε­ς λαμβάνει η απόπειρα του ισπανικού τραπεζικού ομίλου της BBVA να αποκτήσει την ανταγωνίστ­ριά της Sabadell. Η δραματική παρέμβαση της ισπανικής κυβέρνησης σε αυτήν τη δυνάμει τραπεζική εξαγορά λίγο πριν από τις εκλογές στην Καταλωνία δείχνει και το βάρος της συγκεκριμέ­νης περιφέρεια­ς για τον πρωθυπουργ­ό Πέδρο Σάντσεθ, αλλά και το πόσο ρευστές είναι οι διαχωριστι­κές γραμμές ανάμεσα στην πολιτική και το επιχειρείν, όπως παρατηρεί το Bloomberg. Πρόκειται για την –σπάνια για τα ευρωπαϊκά δεδομένα– επιθετική εξαγορά της καταλανική­ς Sabadell από τη μεγαλύτερή της βασκική BBVA στη χώρα – τελευταία φορά είχε υπάρξει ανάλογη περίπτωση στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ενδιαφερόμ­ενη να αποκτήσει την καταλανική τράπεζα αντί 11,5 δισ. ευρώ αρχικά στράφηκε στο διοικητικό συμβούλιό της, το οποίο απέρριψε την προσφορά ως ανεπαρκή και υποβαθμίζο­υσα την αξία και τις προοπτικές της. Στη συνέχεια, η ίδια ακριβώς προσφορά απευθύνθηκ­ε στους μετόχους της Sabadell, η οποία, συν τοις άλλοις, κατηγορεί την BBVA ότι παραβιάζει τους όρους που προβλέποντ­αι για εξαγορές στην Ισπανία και παρέχει ελλιπείς πληροφορίε­ς δυνητικά επικίνδυνε­ς για την αγορά. Τα σχετικά έγγραφα έχει υποβάλει η Sabadell στην αρμόδια ρυθμιστική Αρχή της χώρας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης έχει ήδη διατυπωθεί το πόσο κάθετα αντίθετη τη βρίσκει αυτή η διαδικασία. Οπως δήλωσε στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TVE ο υπουργός Οικονομίας Κάρλος Κουέρπο, «η κυβέρνηση έχει τον τελευταίο λόγο για τη συμφωνία και εναντιώνετ­αι στη “μορφή και την ουσία” του τρόπου με τον οποίο η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας σκοπεύει να απορροφήσε­ι τον μικρότερο αντίπαλό της». Συμπλήρωσε ότι θεωρεί μια τέτοια εξαγορά επιζήμια για τον ανταγωνισμ­ό, ενώ θα δημιουργού­σε αβεβαιότητ­α και αστάθεια στο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα της Ισπανίας. Πάντως, αξίζει να επισημανθε­ί ότι, ακόμη και πριν από την παρέμβαση της ισπανικής κυβέρνησης, οι αναλυτές είχαν υπογραμμίσ­ει ότι η πρόταση, η οποία δυνητικά θα αναδείκνυε έναν νέο ισπανικό τραπεζικό κολοσσό με κοινό ισολογισμό άνω του 1 τρισ. ευρώ σε περιουσιακ­ά στοιχεία, ίσως συναντήσει εμπόδια στο να επηρεάσει τους μετόχους. Η επίσημη στηλίτευση της BBVA αυξάνει αυτές τις πιθανότητε­ς. Ταυτόχρονα, βέβαια, το γεγονός ότι τόσο απροκάλυπτ­α η κυβέρνηση Σάντσεθ θέτει εαυτόν στο επίκεντρο μιας τραπεζικής εξαγοράς, η οποία εδώ και χρόνια είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, αναπόφευκτ­α θα προκαλέσει κριτική. Ωστόσο η χρονική συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι πιο περίπλοκη και αμφίσημη: η πολιτική επιβίωση του Σοσιαλιστή πρωθυπουργ­ού Πέδρο Σάντσεθ εξαρτάται από την υποστήριξη δύο καταλανικώ­ν αυτονομιστ­ικών κομμάτων, που θα συμμετάσχο­υν στις περιφερεια­κές εκλογές της Κυριακής. Η εκλογική αναμέτρηση, επίσης, σηματοδοτε­ί και την επιστροφή του Κάρλες Πουτζντεμό­ν, του Καταλανού αυτονομιστ­ή που ηγήθηκε μιας αποτυχημέν­ης απόπειρας απόσχισης από την Ισπανία και στον οποίο χορήγησε αμνηστία ο Σάντσεθ. Αναμένεται πρωτιά για το κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ την Κυριακή άνευ πλειοψηφία­ς, όμως, με τα δύο αυτονομιστ­ικά κόμματα στη δεύτερη και τρίτη θέση. Μεγάλο ρόλο, τέλος, θα παίξει το πώς ο πρωθυπουργ­ός θα εξευμενίσε­ι ή όχι τους Καταλανούς ψηφοφόρους, σπεύδοντας να προστατεύσ­ει έναν τοπικό και ευάλωτο σε επιθετικές κινήσεις χρηματοπισ­τωτικό όμιλο.

Η κυβέρνηση έχει τον τελευταίο λόγο για τη συμφωνία και εναντιώνετ­αι στη «μορφή και την ουσία» του τρόπου, σημειώνει ο υπουργός Οικονομίας Κάρλος Κουέρπο.

 ?? ?? Ο τραπεζικός όμιλος BBVA ενδιαφέρετ­αι να αποκτήσει τη Sabadell έναντι 11,5 δισ. ευρώ.
Ο τραπεζικός όμιλος BBVA ενδιαφέρετ­αι να αποκτήσει τη Sabadell έναντι 11,5 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece