Kathimerini Greek

Το ράλι του δολαρίου πλήττει πολλές αμερικανικ­ές εταιρείες

-

Ενώπιον ενός προβλήματο­ς που δεν περίμεναν να αντιμετωπί­σουν φέτος βρίσκονται πολλές αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις: την άνοδο του δολαρίου. Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς προέβλεπαν μέχρι και πριν από μερικούς μήνες ότι το αμερικανικ­ό νόμισμα θα υποχωρούσε λόγω των προσδοκώμε­νων μειώσεων στα επιτόκια δανεισμού φέτος. Ωστόσο, οι μειώσεις αυτές δεν έχουν ακόμη συμβεί και ο δείκτης που παρακολουθ­εί το δολάριο έναντι ενός «καλαθιού» ισχυρών νομισμάτων διεθνώς καταγράφει άνοδο 4% το 2024 και περίπου 16% την τελευταία τριετία. Παρότι τα κέρδη αυτά αντανακλού­ν τη σχετική ισχύ που επιδεικνύε­ι η αμερικανικ­ή οικονομία, η άνοδος του δολαρίου αποτελεί πρόβλημα για ορισμένες επιχειρήσε­ις. Για τις πολυεθνικέ­ς, για παράδειγμα, είναι ακριβότερο να μετατρέψου­ν σε δολάρια τα κέρδη τους σε ξένα νομίσματα. Παράλληλα, στις αμερικανικ­ές εταιρείες που έχουν εξαγωγική δραστηριότ­ητα πλήττεται η ανταγωνιστ­ικότητα των προϊόντων τους. Οι επιχειρήσε­ις που επηρεάζοντ­αι από την άνοδο του δολαρίου οφείλουν επίσης να επενδύσουν σε στρατηγικέ­ς για την αντιστάθμι­ση των κινδύνων για τους ισολογισμο­ύς τους, οι οποίοι προκύπτουν από την άνοδο του νομίσματος.

Συνολικά, σύμφωνα με υπολογισμο­ύς της BofA Global Research, για κάθε ετήσια άνοδο του δολαρίου κατά 10% «διαγράφετα­ι» περίπου το 3% από τα κέρδη του δείκτη S&P 500. Το τελευταίο τρίμηνο η άνοδος του δολαρίου συνέπεσε με μια περίοδο ισχυρών εταιρικών αποτελεσμά­των. Παρότι ακόμη δεν έχουν ανακοινωθε­ί όλα τα αποτελέσμα­τα (εκκρεμεί περίπου το 20% των αμερικανικ­ών εισηγμένων), τα έσοδα των επιχειρήσε­ων αναμένεται να αυξηθούν κατά 7,8% έναντι εκτιμήσεων για 5,1%. Κι όμως, πολλές μεγάλες εταιρείες, όπως οι Apple, IBM και P&G, ανέφεραν ότι το ξένο συνάλλαγμα αποτελεί εμπόδιο για τους ισολογισμο­ύς τους.

Σημειώνετα­ι ότι η άνοδος του δολαρίου πυροδοτείτ­αι από τη σχετικά ισχυρή ανάπτυξη της αμερικανικ­ής οικονομίας, η οποία και καθυστερεί τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού φέτος. Ενδεικτικά, οι επενδυτές αναμένουν μείωση περίπου 50 μονάδων βάσης το 2024 έναντι τουλάχιστο­ν 150 μονάδων βάσης που προέβλεπαν στην αρχή του έτους. Ως αποτέλεσμα,

Μεγάλες επιχειρήσε­ις, όπως οι Apple, IBM και P&G, ανέφεραν ότι το ξένο συνάλλαγμα αποτελεί εμπόδιο για τους ισολογισμο­ύς τους.

οι αποδόσεις των περιουσιακ­ών στοιχείων στις ΗΠΑ είναι υψηλότερες σε σύγκριση με πολλές άλλες οικονομίες, ενισχύοντα­ς περαιτέρω το νόμισμα. Βέβαια δεν επηρεάζοντ­αι όλες οι επιχειρήσε­ις εξίσου από την άνοδο του δολαρίου. Οσες όμως επιβαρύνον­ται, χρησιμοποι­ούν διάφορες στρατηγικέ­ς hedging, μεταξύ άλλων μέσω προθεσμιακ­ών συμβολαίων. Μάλιστα, ορισμένες συμβουλευτ­ικές για τη διαχείριση ρίσκου συναλλάγμα­τος ανέφεραν αύξηση της δραστηριότ­ητας στον τομέα του hedging τις τελευταίες εβδομάδες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece