Kathimerini Greek

Πλώρη για τις 1.500 μονάδες βάζει το Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,46% και έκλεισε στις 1.484,06 μονάδες

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Με κέρδη σε νέα υψηλά 13 ετών ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, με τις 1.500 μονάδες να αποτελούν πλέον θέμα ημερών για τον Γενικό Δείκτη, ελλείψει κάποιας αρνητικής εξέλιξης στο διεθνές σκηνικό.

Σε μια σχετικά... βουβή εβδομάδα στο μέτωπο των οικονομικώ­ν ανακοινώσε­ων ή γεγονότων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αγορές διεθνώς, στην Ελλάδα είχαμε πολύ σημαντικού­ς καταλύτες, οι οποίοι και έδωσαν

Η επιστροφή στις 1.550 μονάδες για πρώτη φορά από τις αρχές του 2011 είναι πολύ πιθανή εντός του Μαΐου.

νέα ώθηση στο Χ.Α. Σύμφωνα μάλιστα με εγχώριους αναλυτές, η επιστροφή στις 1.550 μονάδες για πρώτη φορά από τις αρχές του 2011 είναι πολύ πιθανή εντός του Μαΐου.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.484,06 μονάδες με άνοδο 0,46%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 112,95 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης ενισχύθηκε κατά 0,36%, στις 3.598,44 μονάδες, με κέρδη 0,87% έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοπο­ίηση στις 2.392,59 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,9%, στις 1.290,79 μονάδες.

Στο σύνολο των blue chips, με κέρδη άνω του 2% έκλεισαν Τράπεζα Πειραιώς, Aegean και Ελλάκτωρ, ενώ το 1% ξεπέρασε η άνοδος σε Alpha Bank, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ και Titan. Στον αντίποδα, με απώλειες άνω του 1% έκλεισαν οι Cenergy και Βιοχάλκο.

Τα «νέα» που έδωσαν πνοή στο Χ.Α. την τελευταία εβδομάδα αφορούν εταιρικές κινήσεις καθώς και θετικά σημάδια για την πορεία των μεγεθών των ελληνικών τραπεζών για το 2024. Πρώτον, ένα ακόμη placement αιφνιδίασε την αγορά, με τον Απόστολο Βακάκη, μέσω της Tanocerian Maritime, να διαθέτει το 3% της Jumbo ή 4 εκατ. μετοχές σε ξένους επενδυτές.

Ο δεύτερος καταλύτης ήταν η ανακοίνωση της πρόθεσης της Titan για εισαγωγή των μετοχών της θυγατρικής εταιρείας, Titan America, στο αμερικανικ­ό χρηματιστή­ριο, μια διαδικασία η οποία εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθε­ί μέχρι τις αρχές του 2025.

Ο τρίτος καταλύτης είναι οι θετικές προοπτικές για τα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών που προκύπτουν από τα στοιχεία της ΤτΕ για τα επιτόκια τον Μάρτιο, τα οποία έδειξαν άνοδο των επιτοκίων κυρίως για τα επιχειρημα­τικά δάνεια, γεγονός που οδήγησε σε διεύρυνση του spread μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανείων.

 ?? ?? Η εκτίμηση των αγορών για χαμηλότερα επιτόκια από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες τους επόμενους μήνες ενισχύθηκε περαιτέρω τις τελευταίες ημέρες, συμβάλλοντ­ας στη διατήρηση του βελτιωμένο­υ κλίματος στις περισσότερ­ες χρηματιστη­ριακές αγορές και τις αγορές σταθερού εισοδήματο­ς.
Η εκτίμηση των αγορών για χαμηλότερα επιτόκια από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες τους επόμενους μήνες ενισχύθηκε περαιτέρω τις τελευταίες ημέρες, συμβάλλοντ­ας στη διατήρηση του βελτιωμένο­υ κλίματος στις περισσότερ­ες χρηματιστη­ριακές αγορές και τις αγορές σταθερού εισοδήματο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece