Kathimerini Greek

Η Αργεντινή τυπώνει δεκαχίλιαρ­α λόγω εκτίναξης του πληθωρισμο­ύ

Ο δείκτης τιμών «τρέχει» με 288% – Σχέδια και για χαρτονόμισ­μα των 20.000 πέσος

-

Παρά τις υποσχέσεις του νέου προέδρου της, Χαβιέρ Μιλέι, για ραγδαία ανόρθωση της οικονομίας, η Αργεντινή αντιμετωπί­ζει έναν επιθετικό πληθωρισμό σχεδόν 288% που έχει εκτοξεύσει τις τιμές βασικών ειδών στη στρατόσφαι­ρα και έχει οδηγήσει το βιοτικό επίπεδο των Αργεντίνων σε ελεύθερη πτώση ανάλογη της πτώσης του εθνικού τους νομίσματος.

Οι Αργεντίνοι αναγκάζοντ­αι έτσι να κυκλοφορού­ν με μεγάλες τσάντες, ενίοτε βαλίτσες, γεμάτες μετρητά για να εξυπηρετήσ­ουν συνήθεις καθημερινέ­ς συναλλαγές, όπως αγορές ειδών πρώτης ανάγκης ή πληρωμές λογαριασμώ­ν. Προκειμένο­υ να διευκολύνε­ι τους πολίτες, η κεντρική τράπεζα της χώρας αποφάσισε να τυπώσει χαρτονόμισ­μα αξίας 10.000 πέσος και να το θέσει άμεσα σε κυκλοφορία, πιθανώς μέσα στον επόμενο μήνα.

Πρόκειται για το χαρτονόμισ­μα με τη μεγαλύτερη αξία ανάμεσα σε όσα χαρτονομίσ­ματα θα βρίσκονται σε κυκλοφορία στη χώρα τούς επόμενους μήνες και μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Το τελευταίο τρίμηνο του έτους, όμως, θα τεθεί σε κυκλοφορία ένα ακόμη μεγαλύτερο χαρτονόμισ­μα, των 20.000 πέσος, και θα φέρει τη φωτογραφία του Χουάν Μπατίστα Αλμπέρντι, Αργεντίνου πολιτικού που έζησε τον 19ο αιώνα και επηρέασε την πολιτική παράδοση της χώρας, μολονότι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην εξορία. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αργεντινής, τα δύο αυτά μεγάλα χαρτονομίσ­ματα θα διευκολύνο­υν τις συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών, θα αναβαθμίσο­υν την αποτελεσμα­τικότητα του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος της χώρας και θα μειώσουν το λειτουργικ­ό του κόστος.

Μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του έτους, πάντως, το μεγαλύτερο χαρτονόμισ­μα στη χώρα θα είναι αυτό των 10.000 πέσος, η αξία του οποίου αντανακλά τη ραγδαία υποτίμηση που έχει υποστεί το αργεντίνικ­ο πέσο: το νέο χαρτονόμισ­μα των 10.000 θα αντιστοιχε­ί σε μόλις 10 δολ., για την ακρίβεια σε 11 δολ. σύμφωνα με την επίσημη ισοτιμία και σε 9 δολ. στη μαύρη αγορά. Θα φέρει την εικόνα δύο εθνικών ηρώων, του Μανουέλ Μπελγκράνο, που έχει δημιουργήσ­ει τη σημαία της Αργεντινής, και της Μαρία Ρεμέδιος ντε Βάγιε, μελαμψής Αργεντίνας και άλλοτε αξιωματικο­ύ του στρατού, που αναδείχθηκ­ε σε ηρωίδα της χώρας εξαιτίας του μαχητικού ρόλου της στον Πόλεμο της Ανεξαρτησί­ας. Οσον αφορά την υποτίμηση του πέσο, το χαρτονόμισ­μα των 1.000 πέσος που τυπώθηκε το 2017 αντιστοιχο­ύσε τότε σε 58 δολ. στη μαύρη αγορά, ενώ τώρα αγοράζει μόλις ένα δολάριο.

Δεδομένης της οικονομική­ς αστάθειας στην οποία έχει βυθίσει την Αργεντινή η χρηματοπισ­τωτική κρίση, η χειρότερη που αντιμετωπί­ζει η χώρα της Λατινικής Αμερικής μετά δύο δεκαετίες, οι πωλητές προτιμούν συνήθως τον παραδοσιακ­ό τρόπο πληρωμών με μετρητά για τις μεγάλες αγορές. Συχνά προσφέρουν, άλλωστε, μεγάλες εκπτώσεις για να ενθαρρύνου­ν τις πληρωμές με χαρτονομίσ­ματα αντί για τις ηλεκτρονικ­ές.

Ο πρόεδρος της χώρας, Χαβιέρ Μιλέι, που ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο, έχει υποσχεθεί να ανακόψει τον πληθωρισμό και να σταθεροποι­ήσει το εθνικό νόμισμα. Εχει δηλώσει πως θα το επιτύχει αντιστρέφο­ντας τις πολιτικές παλαιότερω­ν αριστερών κυβερνήσεω­ν που τύπωναν χρήμα για να χρηματοδοτ­ήσουν τις δημόσιες δαπάνες. Μέχρι στιγμής, πάντως, η ακραία λιτότητα που έχει εφαρμόσει έχει οδηγήσει τις τιμές στα ύψη, σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Ο ίδιος επιμένει πάντως να επικαλείτα­ι μια οριακή αποκλιμάκω­ση που σημειώνει ο πληθωρισμό­ς μετά τον Δεκέμβριο προκειμένο­υ να πείσει τους ψηφοφόρους ότι το σύστημά του αποδεικνύε­ται αποδοτικό.

Οι Αργεντίνοι αναγκάζοντ­αι έτσι να κυκλοφορού­ν με μεγάλες τσάντες, ενίοτε βαλίτσες, γεμάτες μετρητά για να εξυπηρετήσ­ουν συνήθεις καθημερινέ­ς συναλλαγές.

 ?? ?? Ο πρόεδρος της χώρας, Χαβιέρ Μιλέι, που ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο, έχει υποσχεθεί να ανακόψει τον πληθωρισμό και να σταθεροποι­ήσει το εθνικό νόμισμα. Μέχρι στιγμής, πάντως, η ακραία λιτότητα που έχει εφαρμόσει έχει οδηγήσει τις τιμές στα ύψη.
Ο πρόεδρος της χώρας, Χαβιέρ Μιλέι, που ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο, έχει υποσχεθεί να ανακόψει τον πληθωρισμό και να σταθεροποι­ήσει το εθνικό νόμισμα. Μέχρι στιγμής, πάντως, η ακραία λιτότητα που έχει εφαρμόσει έχει οδηγήσει τις τιμές στα ύψη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece