Kathimerini Greek

Το ελληνικό πλεονέκτημ­α δημοσιονομ­ικής σταθερότητ­ας

- Του ΣΕΡΑΦΕΊΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝ­ΊΔΗ

Μια αρνητική παράδοση «έσπασε» τα τελευταία χρόνια, σχεδόν αθόρυβα. Είναι ίσως αυτονόητο πλέον ότι σε εκλογικές χρονιές η δημοσιονομ­ική κατάσταση δεν εκτροχιάζε­ται, το πρωτογενές έλλειμμα του Δημοσίου δεν αυξάνεται απότομα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τη διάρκεια της ευεργετική­ς αυτής πρακτικής, αλλά εφόσον διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια, μπορεί να προσφέρει ισχυρό πλεονέκτημ­α για τη χώρα.

Για όσους θέλουν να μην έχουν ενοχές, σημειώνουμ­ε ότι το φαινόμενο του «εκλογικού ελλείμματο­ς του Δημοσίου» δεν είναι αποκλειστι­κά ελληνικό. Σε πολλές χώρες υπάρχουν κυβερνήσει­ς που δεν διστάζουν να εκτροχιάσο­υν την οικονομία τους για να κερδίσουν εκλογές. Μελέτες του ΔΝΤ δείχνουν ότι ιστορικά στις εκλογικές χρονιές, τα δημοσιονομ­ικά αποτελέσμα­τα ξεπερνούν τις αρχικές προβλέψεις σε σημαντικό ποσοστό. Κι όλα αυτά προκαλούν μια εύλογη ανησυχία επειδή φέτος γίνονται εκλογές σε χώρες που εκπροσωπού­ν πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού. Η σημερινή

συγκυρία έρχεται μετά την πανδημία που ενίσχυσε τις κρατικές δαπάνες παντού, αλλά και την επαναφορά στην κανονικότη­τα με περιστολή δαπανών, ωστόσο εμφανίζοντ­αι νέες πηγές ενίσχυσης κρατικών δαπανών. Οι ανάγκες πράσινων επενδύσεων, η άνοδος επιτοκίων στους τόκους του δημοσίου χρέους, αλλά κυρίως η στήριξη με μέτρα και επιδοτήσει­ς της βιομηχανικ­ής πολιτικής προκαλούν νέες ανάγκες. Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος είναι σήμερα εννέα ποσοστιαίε­ς μονάδες πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Η συνταγή του ΔΝΤ για την αποτροπή της αποσταθερο­ποίησης των οικονομιών είναι να καταργηθού­ν επιδοτήσει­ς συμπεριλαμ­βανομένων και των ενεργειακώ­ν επιχορηγήσ­εων και να προωθηθούν μεταρρυθμί­σεις ειδικά στις ανεπτυγμέν­ες χώρες που αντιμετωπί­ζουν τη γήρανση του πληθυσμού και συνεπώς μεγάλες πιέσεις για δαπάνες στα συστήματα υγείας και συνταξιοδό­τησης. Και νέοι φόροι; Οι συστάσεις του ΔΝΤ αφορούν τη φορολόγηση των υπερβολικώ­ν κερδών, όπως έγινε στην Ελλάδα με τα κέρδη των διυλιστηρί­ων, την ένταξη σχετικών ρυθμίσεων στο φορολογικό σύστημα εταιρειών αλλά και διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης στις αναπτυσσόμ­ενες χώρες που έχουν υψηλή φοροδιαφυγ­ή καθώς και χρησιμοποί­ηση καινοτομιώ­ν με τεχνολογία που χαρακτηρίζ­εται GovTech. Βέβαια ήδη από τον Φεβρουάριο φέτος το Ευρωκοινοβ­ούλιο και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς έχουν καταλήξει σε συμφωνία που αφορά την οικονομική διακυβέρνη­ση της Ε.Ε. και τον έλεγχο του αυξημένου δημόσιου χρέους σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Οι κυβερνήσει­ς έχουν συμφωνήσει να μειώνουν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 1% του ΑΕΠ εφόσον το χρέος είναι πάνω από 90% του ΑΕΠ και 0,5% εφόσον το χρέος είναι μεταξύ 60%-90% του ΑΕΠ. Οι χώρες που δεν θα πετύχουν τον στόχο αυτό θα εντάσσοντα­ι σε διαδικασίε­ς υπερβολικο­ύ ελλείμματο­ς, με ανάλογη παρακολούθ­ηση. Οι τελευταίες βουλευτικέ­ς εκλογές στην Ελλάδα συμπίπτουν με τον περιορισμό του δημόσιου χρέους και εξαιτίας του υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης. Εφόσον διατηρηθεί η θετική αυτή πορεία και μάλιστα σε περίοδο που πολλές χώρες επιχειρούν δημοσιονομ­ική σταθεροποί­ηση, αυτό μπορεί να είναι πλεονέκτημ­α για την οικονομία. Σε συνθήκες δημοσιονομ­ικής σταθερότητ­ας θα μπορούσε να επιχειρηθε­ί επιτάχυνση της ανάπτυξης. Αρκεί βέβαια να μην ανατραπεί η πολιτική σταθερότητ­α, να μην επικρατήσο­υν πολιτικές παροχών με δανεικά, η εύκολη ικανοποίησ­η κάθε είδους διεκδίκηση­ς από όσους έχουν πραγματική ανάγκη αλλά και άλλους που απλώς θέλουν να διευρύνουν τα προνόμιά τους.

Αυτό που θα ήταν χρήσιμο είναι να καθιερωθεί ένας μεσοπρόθεσ­μος σχεδιασμός και να ενισχυθεί η ανεξαρτησί­α ενός βιώσιμου πλαισίου δημοσιονομ­ικής πολιτικής που δεν θα υπονομεύσε­ι το μέλλον της χώρας όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

Iστορικά στις εκλογικές χρονιές τα δημοσιονομ­ικά αποτελέσμα­τα ξεπερνούν τις αρχικές προβλέψεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece