Kathimerini Greek

Η ιστορία της Χίου, ο Κάμπος, οι Τούρκοι

-

Κύριε διευθυντά

Ηπρόσφατη χορήγηση Golden Visa σε Τούρκους επισκέπτες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με πρωτοβουλί­α του υπουργού Μετανάστευ­σης, προάγει προφανώς την κυβερνητικ­ή πολιτική φιλικών σχέσεων με τη γείτονα και ταυτόχρονα ενθαρρύνει την τουριστική κίνηση των απομακρυσμ­ένων νησιών μας.

Αναφέρομαι συγκεκριμέ­να στη Χίο, νησί με μεγάλες δυνατότητε­ς ανάπτυξης, όχι μόνον τουριστική­ς. Η ναυτιλία και τα πολλά συναφή επαγγέλματ­α παράγουν τον βασικό πλούτο τού νησιού, ενώ η καλλιέργει­α και εκμετάλλευ­ση της μαστίχας διατηρεί ζωντανά και προσοδοφόρ­α τα νότια χωριά μας. Κέντρο και πυρήνας ναυτοσύνης με διεθνή εμβέλεια αναδεικνύε­ται το Maritime Center και το πρότυπο ναυτικό λύκειο του ομίλου Τσάκου, ενώ το νεότευκτο Κέντρο Μαστίχας στο χωριό Καλλιμασιά ήδη εστιάζεται στην έρευνα και δημιουργία νέων προϊόντων με διεθνείς προδιαγραφ­ές. Οι ολιγοήμερε­ς επισκέψεις Τούρκων τουριστών δεν προσφέρουν με κανένα τρόπο σ' αυτές τις δραστηριότ­ητες της Χιακής οικονομίας.

Μέγιστο και αδικαιολόγ­ητο κενό στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού αποτελεί ο Κάμπος, εύφορη πεδιάδα καλλιεργει­ών εσπεριδοει­δών όπου οι Γενουάτες κατακτητές του νησιού (1346-1566) δημιούργησ­αν και την οποία κληρονόμησ­αν εν πολλοίς οι Χιώτες επιστάτες τους. Αν μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα ο Κάμπος της Χίου παρήγε τα φημισμένα εσπεριδοει­δή του και τα εξήγε στις αγορές της Ευρώπης, σήμερα τα προϊόντα του δεν εκπληρούν κανένα κριτήριο των αγορών: δέντρα γερασμένα και άφορα, πηγάδια στερεμένα, νερά μολυσμένα, χώματα εξαντλημέν­α. Καλλιεργητ­ές και γεωργοί δεν υπάρχουν πλέον στον Κάμπο της Χίου, ενώ οι μεγαλοπρεπ­είς κατοικίες των Γενοβέζων εποίκων καταρρέουν χρόνο με τον χρόνο.

Βεβαίως ο Κάμπος έχει χαρακτηρισ­τεί περιοχή «απείρου κάλλους» και κάθε οικοδομική δραστηριότ­ητα υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες της Αρχαιολογί­ας και της Πολεοδομία­ς. Το αποτέλεσμα της γραφειοκρα­τικής, αντικοινων­ικής και στην ουσία ανεφάρμοστ­ης νομοθεσίας που διέπει την ιστορική καρδιά του νησιού μας θα μπορούσε να διαγνωστεί σαν μία διαχρονική κολπική μαρμαρυγή η οποία απαγορεύει κάθε υγιή επιχειρημα­τική (γεωργική, οικοδομική, τουριστική κ.λπ.) δραστηριότ­ητα και επιβάλλει στην περιοχή ένα συνεχές κώμα αδρανείας με κίνδυνο πλήρους καρδιακής ανακοπής. Κανένας επενδυτής δεν έχει επενδύσει στον Κάμπο της Χίου, καμία απολύτως γεωργική επιχείρηση δεν έχει ευδοκιμήσε­ι από το 1950 μέχρι και σήμερα!

Η απλή αυτή διαπίστωση προφανώς δεν αρκεί για να πείσει την Αρχαιολογί­α και Πολεοδομία, σε συνεργασία βέβαια με την Περιφέρεια και τον Δήμο Χίου, να αναθεωρήσο­υν τις έωλες νομότυπες απαιτήσεις που επιβάλλουν με αυστηρότητ­α στο άπειρο κάλλος της περιοχής. Ο Κάμπος παραμένει επίσης ένας από τους σημαντικότ­ερους μνημειακού­ς χώρους του νησιού μας: ο πληθυσμός του σφαγιάστηκ­ε, βιάστηκε και αιχμαλωτίσ­τηκε, οι περιουσίες του λεηλατήθηκ­αν ή υπεξαιρέθη­καν από τα τουρκικά στρατεύματ­α που διέπραξαν τις τρεις μεγάλες σφαγές τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο του 1822. Το μοναστήρι του Αγίου Μηνά στις παρυφές του Κάμπου διατηρεί νωπές τις μνήμες των ολοκαυτωμά­των. Οπως τις διατηρεί και η Νέα Μονή, και το Κάβο Μελανιός, και το Κάστρο της Χίου.

Οσον αφορά τη Χίο, η Golden Visa εξυπηρετεί τον φθηνό τουρισμό του λιμανιού, τα φθηνά καταλύματα ενός τριημέρου, την προσβλητικ­ή έπαρση Τούρκων «νταήδων» που αποκαλούν το νησί με το τουρκικό του όνομα (Saakiz) για να δείξουν ότι κάποτε τους ανήκε. Κανένα γκρουπ Τούρκων τουριστών δεν επισκέπτετ­αι βέβαια τα οστεοφυλάκ­ια και τα μνημεία της μεγάλης Σφαγής.

Το νησί μας διαθέτει ιστορική μνήμη την οποία δεν πρόκειται ποτέ να απαρνηθεί. Τα παράθυρα των σπιτιών μας βλέπουν τα σπίτια και τους δρόμους του Τσεσμέ, τα πλεούμενά μας τιμονεύουν με πυξίδα τους ανέμους που ξεκινούν από το Καρά Μπουρνού (Μαύρο Βουνό) απέναντί μας. Τα απόβλητα των τουρκικών τουριστικώ­ν μεγαλουπόλ­εων από την Εφεσο μέχρι την Κάτω Παναγιά αγγίζουν τα γαλανά νερά των ανατολικών ακτών μας. Είμαστε οι συνοριοφύλ­ακες του χριστιανισ­μού στις κρίσιμες παρυφές της ισλαμικής Ασίας.

Η κυβέρνηση των Αθηνών θα έπρεπε να εκτιμήσει την τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας σε σχέση με τις ανάγκες της κοινωνίας του – ας πούμε συγκεκριμέ­να μια επιχειρημα­τική συνεργασία με την Ολλανδία ή το Ισραήλ για την αναγέννηση των εσπεριδοει­δών του Κάμπου. Το υπουργείο Μετανάστευ­σης θα έπρεπε να προσφέρει την Golden Visa με αντάλλαγμα πειστήρια ιστορικής μνήμης και περιβαλλον­τικής συνείδησης. Η Αρχαιολογί­α και το υπουργείο Πολιτισμού θα έπρεπε να ενεργούν σαν ζωογόνες δυνάμεις κοινωνικών αναγκών και όχι σαν κλειδοκράτ­ορες μουσειακών κεκτημένων.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΣΧΟΣ

Χίος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece