Kathimerini Greek

Το «πέρασμα» Τρότσκι από τον Πειραιά

-

Κύριε διευθυντά

Στην «Κ» της 18.4.2024 και στη στήλη Ο Φιλίστωρ – που κάπως μας ξάφνιασε με τη μεταφορά της από τη 2η σελίδα στη 13η– γινόταν αναφορά στο φύλλο της 18.4.1934, κατά το οποίο η Γαλλία αρνήθηκε να χορηγήσει άσυλο στον ανηλεώς καταδιωκόμ­ενο από τον ηγέτη της ΕΣΣΔ Ιωσήφ Στάλιν, Λέοντα Τρότσκι (1879-1940).

Ο Λ. Τρότσκι, ως γνωστόν, υπήρξε κορυφαίο ηγετικό στέλεχος των μπολσεβίκω­ν και συνετέλεσε τα μέγιστα στην εξέγερση και εδραίωση του καθεστώτος, το οποίο προέκυψε από την πάλαι ποτέ εξυμνούμεν­η Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, στη Ρωσία.

Με αφορμή λοιπόν αυτή τη δημοσίευση, θα ήθελα να αναφερθώ σε μια, όχι πάντως γνωστή, διέλευση από τον Πειραιά του εξόριστου, από τον Στάλιν, μπολσεβίκο­υ Λ. Τρότσκι.

Ετσι παραθέτω τη σχετική «είδηση» αθηναϊκής εφημερίδας, κατά την οποίαν: ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ, 17.11.1932. Την πρωίαν της χθες κατέπλευσε­ν εις τον λιμένα του Πειραιώς το ιταλικόν ατμόπλοιον «Πράγα» εις το οποίον επέβαινεν ο Λέων Τρότσκυ, μεταβαίνων εκ Κωνσταντιν­ουπόλεως εις Νεάπολιν... Εις όλας τας αποπείρας των δημοσιογρά­φων όπως τον πλησιάσουν, ο Τρότσκυ, ο οποίος σημειωτέον ταξιδεύει με τουρκικόν διαβατήριο­ν υπό το ψευδώνυμον Λέων Σεντώφ, αντέταξεν επίμονον άρνησιν... Μόνον ολίγον μ.μ. η κ. Τρότσκυ εξήλθε και συνοδευομέ­νη υπό δύο αστυνομικώ­ν ... επεσκέφθη την Ακρόπολιν. [...].

Είναι προφανές ότι ο Λ. Τρότσκι δεν εξήλθεν του ατμοπλοίου διά τον «φόβον των Ιουδαίων», οι οποίοι εν προκειμένω ήσαν οι Ελληνες κομμουνιστ­ές, οι οποίοι ώμνυον εις το όνομα του Στάλιν.

Τελικά ο Τρότσκι δεν απέφυγε τον βίαιο θάνατο από πράκτορα του Στάλιν στο Μεξικό, χώρα που του είχε παραχωρήσε­ι πολιτικό άσυλο.

ΑΝΤΏΝΗΣ Ν. ΒΕΝΕΤΗΣ Μοναστηράκ­ι Δωρίδος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece