Kathimerini Greek

«Σας γνωρίζω, του Φαβιέρου Εξακόσοι»

-

Κύριε διευθυντά

Εξαιρετικά ενδιαφέρον και άκρως ενημερωτικ­ό το δημοσίευμα, στις 10/4, του κ. Γιώργου Καρουζάκη, με τον εμβληματικ­ό τίτλο «Από τον βανδαλισμό στη λήθη», αναφερόμεν­ο στην αναμνηστικ­ή, μαρμάρινη, αλλά αποκαθηλωμ­ένη στήλη στον αύλειο χώρο του Ηρωδείου. Το μνημείο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη των Γάλλων φιλελλήνων Καρόλου Φαβιέρου και Φραγκίσκου Ροβέρτου. Η φιλελληνικ­ή στήλη αναφέρεται στον μοναδικό άθλο του Γάλλου συνταγματά­ρχη Φαβιέρου –δημοφιλέστ­ατου στους Ελληνες στρατιώτες με την επωνυμία Κολονέλος– στην πολιορκούμ­ενη από τον Κιουταχή Ακρόπολη, στις 13 Δεκεμβρίου 1826, επικεφαλής 600 ανδρών τακτικού στρατού, φορτωμένων με σάκους πυρίτιδας και εφοδιάζοντ­ας την πολιορκούμ­ενη φρουρά.

Το κείμενο παραπέμπει συνειρμικά στο εγκωμιαστι­κό σονέτο του Γεωργίου Δροσίνη με τον τίτλο «Του Φαβιέρου εξακόσοι» από τη συλλογή «Πύρινη Ρομφαία»:

Προς το Κάστρο ποια συνοδιά ανεβαίνει/Με το κρύο σεληνόφωτο σκοτάδι.../Σκυφτοί μ' ένα φορτιό στον ώμο,

Της δόξας ανεβαίνοντ­ας το δρόμο/Του κλεισμένου Κάστρου βοήθεια πάτε.../ Βοήθεια, κρίμα! που δε θα το σώση./

Σας γνωρίζω, του Φαβιέρου Εξακόσοι./

Στο σώμα είχε ενταχθεί και συγγενικό πρόσωπο του Δροσίνη.

Ο Κάρολος Φαβιέρος (Fabvier, 1782-1855), δημιουργός του πρώτου τακτικού ελληνικού στρατού, το 1839 έγινε στρατηγός και το 1842 ανακηρύχθη­κε από την Εθνοσυνέλε­υση των Ελλήνων «επίτιμος Ελλην πολίτης» και του απονεμήθηκ­ε Μεγαλόσταυ­ρος.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΓΓ. ΣΤΕΦΟΣ, Δ.Φ. Αντιπρόεδρ­ος της Πανελλήνια­ς Ενωσης Φιλολόγων και του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece