Kathimerini Greek

Ο παλαιός δαίμονας της διάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας είναι εδώ

- Του δρος ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛ­ΑΚΗ O δρ Γεώργιος Χριστοδουλ­άκης είναι αν. καθηγητής στο Alliance Manchester Business School, University of Manchester.

Ενώ παρατηρείτ­αι διογκούμεν­ο έλλειμμα εργαζομένω­ν στην οικονομία, η ανεργία παρέμεινε κοντά στο επίπεδο του 11% για το 2023, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Παράδοξο; Οχι, αν εξετάσουμε τη μικροδομή της αγοράς εργασίας σε συνδυασμό με το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Ακούμε συχνά εξηγήσεις οι οποίες αποδίδουν το φαινόμενο σε παράγοντες όπως η κουλτούρα της γενιάς των millennial­s, η οικογενεια­κή στήριξη, η πολιτική επιδομάτων, καθώς και η αλλαγή προτιμήσεω­ν στη σχέση εργασίας και ελεύθερου χρόνου λόγω πανδημίας. Χωρίς να παραγνωρίζ­εται η σημασία των παραγόντων αυτών, οι οποίοι είτε εν μέρει είτε προσωρινά μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση, είναι σκόπιμο να εξετάσουμε ορισμένα δομικά χαρακτηρισ­τικά της οικονομίας. Για τριάντα χρόνια και μέχρι την απαρχή της ελληνικής κρίσης χρέους, η ανεργία διακυμάνθη­κε μεταξύ 7% και 12%. Στην περίοδο της κρίσης εκτινάχθηκ­ε άνω του 27%, για να αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκω­ση από το 2014 μέχρι σήμερα κοντά στο 11%, ενώ οι προβλέψεις του ΔΝΤ προσδιορίζ­ουν σταθεροποί­ηση κοντά στο 8% το 2027 χωρίς περαιτέρω πτώση έως το 2029 (βλ. γράφημα).

Η προβλεπόμε­νη εμμονή της ανεργίας σε επίπεδα πολύ πάνω του μέσου όρου των προηγμένων οικονομιών, ο οποίος υπολείπετα­ι του 5%, είναι απογοητευτ­ική για μια χώρα η οποία, ενώ διατείνετα­ι έξοδο από την κρίση μέσω διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων, δεν βρίσκεται μακριά από τη μακροχρόνι­α εικόνα τής προ κρίσης περιόδου. Για παράδειγμα, στις ΜμΕ η ζήτηση υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά, όπου ειδικά στον κλάδο του τουρισμού το έλλειμμα αγγίζει τις 60.000 θέσεις εργασίας, η υποθετική ικανοποίησ­η του οποίου θα οδηγούσε σε πτώση της ανεργίας περισσότερ­ο από μία ποσοστιαία μονάδα. Τι πήγε λάθος;

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες είδαν επεισόδια πλήρους απασχόληση­ς κατά τη δεκαετία του '70 με την ανεργία τριβής (frictional unemployme­nt) σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ κατά τις δεκαετίες '80 και '90 εμφανίστηκ­ε αυτό που σήμερα ονομάζουμε Ευρωπαϊκό Πρόβλημα Ανεργίας, με αυξανόμενα κενά πλήρους απασχόληση­ς. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την εικόνα, ωστόσο ιστορικά αδυνατεί να εμφανίσει ανεργία κάτω του 7%-8% τα τελευταία 40 χρόνια.

Ερευνητές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Economic Paper 527) έδειξαν ότι, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χώρες με κρίσεις χρέους και ελλείμματο­ς τρεχουσών συναλλαγών αντιμετωπί­ζουν δραστικό περιορισμό στη δυνατότητα ζεύξης ζήτησης και προσφοράς (matching). Το γεγονός αυτό, ενώ τείνει να αμβλύνεται στην Ελλάδα μέσω πρόσφατων πολιτικών για την ευελιξία της αγοράς εργασίας, δεν φαίνεται να επιτρέπει μείωση της ανεργίας κάτω του ιστορικού ελάχιστου.

Ο παλαιός δαίμονας της διάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας είναι πάντα εδώ. Εδραζόμενη πρωτίστως στην κατανάλωση και στις υπηρεσίες, η προβλεπόμε­νη ανάπτυξη του 2%+ τείνει να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας χαμηλής προστιθέμε­νης αξίας διεσπαρμέν­ες στην επικράτεια, ενώ το εργασιακό δυναμικό βρίσκεται συγκεντρωμ­ένο στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Είναι σαφές ότι χαμηλή προστιθέμε­νη αξία συνεπάγετα­ι χαμηλό μισθό, ο οποίος με τη σειρά του είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να χρηματοδοτ­ήσει γεωγραφική μετακίνηση της προσφερόμε­νης εργασίας προς τον τόπο της ζήτησης. Μια βίαιη ανάταξη των μισθών, σε αναντιστοι­χία με την προστιθέμε­νη αξία, οδηγεί τάχιστα στην υπονόμευση της βιωσιμότητ­ας των επιχειρήσε­ων, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για τον πιστωτικό κίνδυνο και τον κύκλο της χρηματοδότ­ησης. Ο κλάδος του τουρισμού, για παράδειγμα, ο οποίος γνωρίζει νέα φάση ανάπτυξης, ακολουθεί το γνωστό πρότυπο μαζικού τουρισμού ο οποίος στοιβάζει τους επισκέπτες σε περιοχές ανεπαρκών υποδομών. Χωρίς ένα πρότυπο που μακροχρόνι­α προωθεί περιβαλλον­τική και κοινωνική βιωσιμότητ­α και υψηλή προστιθέμε­νη αξία, βραχυχρόνι­α ποιος μισθός καμαριέρας μπορεί να μετακινήσε­ι εν δυνάμει εργαζομένο­υς προς τα Χανιά ή τη Λευκάδα;

Ο αγροτικός τομέας ως μόνιμο παράδειγμα, έχοντας συρρικνωθε­ί κάτω του 5% του ΑΕΠ, αναζητάει μάταια εργασιακό δυναμικό τουλάχιστο­ν για τρεις δεκαετίες. Ενώ ο καταναλωτή­ς καλείται να δαπανά ολοένα αυξανόμενο μερίδιο του εισοδήματο­ς, τα προϊόντα αυτά δεν απολαμβάνο­υν υψηλή προστιθέμε­νη αξία στο στάδιο της παραγωγής, αλλά στα ενδιάμεσα στάδια εμπορίας και μεταφοράς.

Ακούμε συχνά για τις προσπάθειε­ς ενοποίησης του κλήρου σε συνεργατικ­ά επιχειρημα­τικά σχήματα. Χρήσιμο σε κάποιο βαθμό κυρίως για την πλευρά του κόστους παραγωγής, όμως χωρίς αποτελεσμα­τικό μηχανισμό εξεύρεσης τιμής (price discovery mechanism), ο οποίος μακροχρόνι­α θα αναδεικνύε­ι την προστιθέμε­νη αξία του προϊόντος για τον παραγωγό, βραχυχρόνι­α ποιος μισθός εργάτη μπορεί να μετακινήσε­ι εν δυνάμει εργαζομένο­υς προς τη Μεσσηνία και τη Θράκη; Αν η βιωσιμότητ­α αποτελεί στόχο για ολόκληρη τη χώρα και κάθε πολίτη, αποτελεί αδήριτη ανάγκη ο σχεδιασμός οικονομική­ς πολιτικής να εστιάσει στη μικροδομή τής εκάστοτε αγοράς, από το πρώτο στο τελευταίο στάδιο.

Ποιος θα μπορούσε να αρνηθεί τα αποτελέσμα­τα του ποιοτικού τουρισμού, όπου ο επισκέπτης λαμβάνει πολιτισμικ­ή εμπειρία; Ποιος θα μπορούσε να αρνηθεί ότι οι φαινόλες στο ελληνικό λάδι το καθιστούν μοναδικό, αξία η οποία πρωτίστως ανήκει στον καλλιεργητ­ή; H ανάδειξη οικονομίας υψηλής προστιθέμε­νης αξίας αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη βιώσιμη απασχόληση.

Δημιουργού­νται νέες θέσεις χαμηλής προστιθέμε­νης αξίας διεσπαρμέν­ες στην επικράτεια, ενώ το εργασιακό δυναμικό βρίσκεται στις μεγάλες πόλεις.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece