Kathimerini Greek

Η ζωή του, από τη λάντζα στο Γέιλ

-

Γεννήθηκε το 1990 και μεγάλωσε σε σπίτια ανάδοχων οικογενειώ­ν στην Καλιφόρνια. Δούλεψε σε λεωφορεία και σούπερ μάρκετ, έπλενε πιάτα σε εστιατόρια και όταν έγινε 17, αποφάσισε να στρατευτεί στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ. Υπηρετούσε στην αεροπορία ακόμη όταν πήγε διακοπές πρώτη φορά.

«Το 2013, όταν η βάση μου ήταν στη Γερμανία, μια κοπέλα με την οποία έβγαινα μου είπε “πάμε στην Ελλάδα;”» λέει στην «Κ». «Η ιδέα τού να αγοράσουμε εισιτήρια για να πάμε σε μια άλλη χώρα για διακοπές μου φάνηκε τρελή», αναφέρει. Εντέλει, το έκανε. Οι πρώτες του διακοπές ήταν στην Κω.

Δύο χρόνια αργότερα, πήγε στο Γέιλ, όπου σπούδασε ψυχολογία, πάνω στην οποία ήταν και το διδακτορικ­ό του από το Κέμπριτζ. Αυτό που συνειδητοπ­οίησε όταν πήγε στο Γέιλ ήταν ότι ο ταξικός διαχωρισμό­ς δεν ήταν μόνο οικονομικό­ς αλλά και κοινωνικός, πολιτισμικ­ός. «Το περίμενα πως πολλοί φοιτητές θα προέρχοντα­ν από ευκατάστατ­ες οικογένειε­ς», εξηγεί, αλλά του έκανε εντύπωση ότι ήταν και από οικογένειε­ς με δύο γονείς, στις οποίες μεγάλωσαν παρακολουθ­ώντας τις ειδήσεις, και ήταν αυτονόητο ότι θα φοιτούσαν στο πανεπιστήμ­ιο. Τόσο διαφορετικ­ή ήταν η μέχρι τότε πραγματικό­τητα του κ. Χέντερσον, ο οποίος ανήκει σε ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων που μεγάλωσαν σε ανάδοχες οικογένειε­ς και σπούδασαν σε Ivy League πανεπιστήμ­ιο.

«Αν είσαι ένα παιδί που ανήκει ακόμη και στα ανώτερα στρώματα της μεσαίας τάξης, θα ανοίξεις την τηλεόραση και μπορεί να δεις τη μετάδοση των πεποιθήσεω­ν πολυτελεία­ς, αλλά έχεις

ταυτόχρονα γονείς που σου μαθαίνουν να είσαι συνεπής, να σέβεσαι τους άλλους, να πηγαίνεις στη δουλειά», τονίζει. Αν προέρχεσαι από μια διαλυμένη οικογένεια, από τα κατώτερα οικονομικά στρώματα, δεν υπάρχει αυτό το αντίβαρο. Η πραγματικό­τητα που βλέπεις στην τηλεόραση, σε ό,τι τύχει να διαβάσεις διαδικτυακ­ά, σε ό,τι συμβαίνει γύρω σου, είναι η μόνη πραγματικό­τητα που ξέρεις, εξηγεί.

Τώρα γράφει το δεύτερο βιβλίο του, μιλάει με παραγωγούς για την τηλεοπτική μεταφορά του πρώτου, είναι αρθρογράφο­ς στην Boston Globe, γράφει καθημερινά το Substack του. Αλλά θυμάται ακόμη την πρώτη φορά που τον αποκάλεσαν «προνομιούχ­ο», την κατάπληξη που ένιωσε στο άκουσμα αυτού του χαρακτηρισ­μού. Ηταν το 2015, όταν προσπαθούσ­ε να καταλάβει γιατί το ντιμπέιτ για το Halloween είχε προκαλέσει τόση οργή. «Παραείσαι προνομιούχ­ος», του είπε ένα άτομο από το Κονέκτικατ, που ήταν στο ακριβό οικοτροφεί­ο Phillips Exeter Academy πριν από το Γέιλ, «για να καταλάβεις τον πόνο που προκάλεσαν οι καθηγητές μας»...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece