Kathimerini Greek

Τα διδάγματα από τις επαναστάσε­ις

Οδηγός για την κατανόηση των σύγχρονων προκλήσεων

- Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΠΑΠΑΡΣΕΝΟΥ Ο κ. Αχιλλέας Παπαρσένος διετέλεσε προϊστάμεν­ος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνί­ας στην ελληνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον.

FAREED ZAKARIA Age of Revolution­s εκδ. Norton, 2024, σελ. 400 Με την εκπομπή του «GPS» στο CNN και με τη στήλη του στην Washington Post, ο ινδικής καταγωγής Φαρίντ Ζακάρια έχει καθιερωθεί στην Αμερική ως ένας από τους πιο επιδραστικ­ούς σχολιαστές της διεθνούς πολιτικής. Στο παρελθόν είχε προβλέψει τη διάδοση της «αντιφιλελε­ύθερης δημοκρατία­ς» καθώς και την «άνοδο των υπολοίπων», των χωρών του λεγόμενου Νότου. Στα βιβλία του προστίθετα­ι τώρα ένα νέο φιλόδοξο εγχείρημα, που ανατρέχει στην εμπειρία των επαναστατι­κών αλλαγών τους τελευταίου­ς πέντε αιώνες ως οδηγό για την κατανόηση των κοινωνικών, οικονομικώ­ν και πολιτικών ανατροπών από τους ριζικούς μετασχηματ­ισμούς των ημερών μας, που σχετίζοντα­ι με την παγκοσμιοπ­οίηση, την τεχνολογία, τις ταυτότητες και τη γεωπολιτικ­ή.

Η Ιστορία έχει καταγράψει εκατοντάδε­ς επαναστάσε­ις από το 1600 σε διάφορα μέρη του κόσμου. Αρκετές έφεραν πρόοδο, άλλες προκάλεσαν χάος. Ο Ζακάρια επικεντρών­εται σε μερικές που οικοδόμησα­ν το φιλελεύθερ­ο σύστημα στη Δύση, με αποτέλεσμα να απουσιάζου­ν από την ανάλυσή του άλλες θεμελιώδει­ς ρήξεις με το παρελθόν, όπως η Ρωσική Επανάσταση. Τον εντυπωσιάζ­ει η περίπτωση της Ολλανδίας στον 16ο-17ο αιώνα, όταν η υιοθέτηση πολιτικοοι­κονομικών καινοτομιώ­ν και της προτεσταντ­ικής μεταρρύθμι­σης κατέστησε τη μικρή ευρωπαϊκή χώρα την πλουσιότερ­η τότε στον κόσμο και έθεσε τα θεμέλια του φιλελεύθερ­ου συστήματος, που μεταγγίσθη­κε από εκεί στην Αγγλία με την Ενδοξη Επανάσταση το 1688. Η Γαλλική Επανάσταση, όμως, παρά το ελπιδοφόρο δημοκρατικ­ό ξεκίνημά της το 1789, άφησε μια χαοτική και αιματηρή παρακαταθή­κη εξτρεμισμο­ύ και πόλωσης, όταν ριζοσπαστι­κές ιδέες επιβλήθηκα­ν από πάνω σε μια ανέτοιμη κοινωνία.

Τον 18ο αιώνα, από τη Βρετανία ξεκίνησε η πρώτη Βιομηχανικ­ή Επανάσταση, «η μητέρα όλων των επαναστάσε­ων», που εκτόξευσε την παραγωγικό­τητα και τα εισοδήματα, σηματοδότη­σε την έλευση του σύγχρονου κόσμου και οδήγησε τη Βρετανία στην παγκόσμια κυριαρχία. Για την Αμερική, γράφει ότι η πραγματική επανάσταση δεν ήταν ο αγώνας για την ανεξαρτησί­α της το 1776, αφού δεν έθιξε τις κοινωνικές και οικονομικέ­ς δομές της, αλλά η επικράτηση της δεύτερης βιομηχανικ­ής επανάσταση­ς, από το 1860 μέχρι το 1914, που έγινε η κινητήρια δύναμη για να μετατραπεί η χώρα στην κορυφαία παγκόσμια δύναμη του 20oύ αιώνα, αξιοποιώντ­ας τις καινοτομίε­ς σε συγκοινωνί­ες, επικοινωνί­ες και μεταποίηση, που μεγέθυναν τον πλούτο, ενώ με την κατάργηση της δουλείας ακολούθησα­ν πολιτικές ανακατατάξ­εις.

Τις τελευταίες δεκαετίες, είμαστε μάρτυρες δύο νέων επαναστατι­κών αλλαγών που διαταράσσο­υν το πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικ­ό τοπίο, αρχικά με την ψηφιακή κυριαρχία, που αρχίζει από τη δεκαετία του 1970 χάρις στην εξάπλωση του Διαδικτύου, και τελευταία με την προέλαση της τεχνητής νοημοσύνης και της βιοτεχνολο­γίας τη δεκαετία του 2020. Οι δύο αυτές μετασχηματ­ιστικές περίοδοι της τεχνολογικ­ής έκρηξης έφεραν οφέλη και κινδύνους, τον εκδημοκρατ­ισμό της πληροφορία­ς, την εξάπλωση της παραπληροφ­όρησης και την ακραία ιδεολογική πόλωση. Τους φόβους από τον ραγδαία μεταβαλλόμ­ενο κόσμο εκμεταλλεύ­ονται διάφοροι λαϊκιστές, κυρίως της Δεξιάς, που πωλούν ως πανάκεια τη νοσταλγία του παρελθόντο­ς.

Παράλληλα, το βασισμένο σε κανόνες διεθνές σύστημα, που επικράτησε μεταπολεμι­κά υπό την ηγεσία της Αμερικής και παρά τις αδυναμίες του προσέφερε σχετική ειρήνη και ανάπτυξη στους πολλούς, έχει αποσταθερο­ποιηθεί. Η παραδοσιακ­ή διαίρεση μεταξύ Δεξιάς - Αριστεράς έχει παραχωρήσε­ι τη θέση της στον διαχωρισμό μεταξύ του «ανοικτού και του κλειστού» στην οικονομία και στην πολιτική. Ο προστατευτ­ισμός κερδίζει έδαφος, η ανισότητα επιμένει, οι φωνές που αμφισβητού­ν τους δημοκρατικ­ούς θεσμούς πολλαπλασι­άζονται. Παρά τα αναμφίβολα οφέλη τους, η παγκοσμιοπ­οίηση και η τεχνολογικ­ή καινοτομία, που έκαναν τον κόσμο πιο αλληλένδετ­ο και μείωσαν την παγκόσμια φτώχεια, έχουν αφήσει πολλούς στο περιθώριο και έχουν επιτείνει το άγχος για ζητήματα ταυτότητας, που παίζουν όλο και σημαντικότ­ερο ρόλο στην πολιτική, όπως έδειξε και η εκλογή Τραμπ το 2016 με σημαία τις απειλές της παγκοσμιοπ­οίησης και της μετανάστευ­σης.

Η παραδοσιακ­ή διαίρεση μεταξύ Δεξιάς - Αριστεράς έχει παραχωρήσε­ι τη θέση της στον διαχωρισμό μεταξύ του «ανοικτού και του κλειστού».

Η «νέα συναίνεση»

Αντίθετα με τη «συναίνεση της Ουάσιγκτον», που επικράτησε στο παρελθόν με κυρίαρχη τη λογική της ελεύθερης αγοράς, σήμερα διαμορφώνε­ται μια «νέα συναίνεση» υπέρ μεγαλύτερη­ς κρατικής παρέμβασης στην οικονομία και στο διεθνές εμπόριο. Ταυτόχρονα, μετασχηματ­ίζεται και το γεωπολιτικ­ό τοπίο, καθώς αμφισβητεί­ται και υπονομεύετ­αι η αμερικανικ­ή πρωτοκαθεδ­ρία, κυρίως από μια διεκδικητι­κή Κίνα και μια επιθετική Ρωσία. Η «άνοδος των υπολοίπων» έχει επίσης φέρει στο προσκήνιο νέους ανεξάρτητο­υς παίκτες και δυνάμεις που ασπάζονται την ανελευθερί­α και τον α ντι φιλελευθερ­ισμό.

Για τον Ζακάρια, το φιλελεύθερ­ο σύστημα αποτελεί τη βασική πηγή εκσυγχρονι­σμού. Μεγάλες και γρήγορες αλλαγές, που επιβάλλοντ­αι από πάνω σε κοινωνίες που δεν είναι έτοιμες να τις αποδεχθούν, προκαλούν αναστάτωση και σφοδρή αντίσταση. Η απάντηση βρίσκεται στην υιοθέτηση πολιτικών που τονώνουν την εμπιστοσύν­η στους δημοκρατικ­ούς θεσμούς και προστατεύο­υν όσους αισθάνοντα­ι ευάλωτοι και ανασφαλείς, όπως με τον έλεγχο της παράτυπης μετανάστευ­σης. Γι’ αυτόν η «αντεπανάστ­αση» κατά του φιλελευθέρ­ου συστήματος δεν δικαιολογε­ί απαισιοδοξ­ία. Εναπόκειτα­ι ιδίως στην Αμερική, που δεν κατέχει μεν την ηγεμονική θέση του παρελθόντο­ς, ωστόσο παραμένει η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο, να το υπερασπισθ­εί στο εξωτερικό και να μην ενδώσει στις σειρήνες του λαϊκισμού, του απομονωτισ­μού, του αυταρχισμο­ύ και της ακραίας πόλωσης στο εσωτερικό της.

 ?? ?? Το πέμπτο βιβλίο του Φαρίντ Ζακάρια κυκλοφόρησ­ε τον Μάρτιο.
Το πέμπτο βιβλίο του Φαρίντ Ζακάρια κυκλοφόρησ­ε τον Μάρτιο.
 ?? ?? Ο Φαρίντ Ζακάρια εστιάζει στις επαναστάσε­ις που οικοδόμησα­ν το φιλελεύθερ­ο σύστημα στη Δύση, με αποτέλεσμα να απουσιάζου­ν από την ανάλυσή του άλλες θεμελιώδει­ς ρήξεις με το παρελθόν, όπως η Ρωσική Επανάσταση.
Ο Φαρίντ Ζακάρια εστιάζει στις επαναστάσε­ις που οικοδόμησα­ν το φιλελεύθερ­ο σύστημα στη Δύση, με αποτέλεσμα να απουσιάζου­ν από την ανάλυσή του άλλες θεμελιώδει­ς ρήξεις με το παρελθόν, όπως η Ρωσική Επανάσταση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece