10 Μπρόκολο

Men's Health (Greece) - - Ζητα (super) Διατροφη -

ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ

Μικρός έτρεχες μόνο που το μύριζες, τώρα το κυνηγάς σε κάθε ευκαιρία, μιας και θεωρείται ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, προστατεύει από τον καρκίνο κι εφοδιάζει τον οργανισμό με φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ και φυσικά φυλλικό οξύ, το οποίο καταπολεμά την κατάθλιψη.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

«Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι η ποικιλία που καταλήγει στην κουζίνα μας ονομάζεται calabrese» διευκρινίζει ο Ford. Γενικά, διαθέτει μοβ άνθη και λεπτά κοτσάνια, ωστόσο οι ανθοκεφαλές της calabrese αποτελούν ουσιαστικά μια μορφή kale. Για την ακρίβεια, όλα τα είδη έχουν παρόμοια διατροφική αξία. Να θυμάσαι, όμως, ότι αντικαρκινική δράση και μπρόκολο δεν πάνε πάντα πακέτο.

ΤΑ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ξέχνα (σχεδόν) ό,τι ήξερες. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ έδειξε ότι το μπρόκολο μπορεί να σε προστατεύσει από τον καρκίνο, αλλά δεν υπάρχει εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση. Επίσης, έρευνα το 2010 αποκάλυψε πως καταναλώνοντάς το δεν μειώνεις την αρτηριακή πίεση. Πάντως, σου κρατήσαμε το καλό για το τέλος: τα 90 γρ. καλύπτουν το 24,5% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Κ, το 53% χρωμίου και το 42% φυλλικού οξέος.

Η ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ

Προσφέρει ασβέστιο, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Ετσι με κάθε πιρουνιά χτυπάς φλέβα διατροφικού χρυσού. To ίδιο ισχύει και για άλλα σταυρανθή λαχανικά, όπως το κινέζικο λάχανο - δοκίμασέ το σε ζωμούς και stir-fry.

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.