09 Λιναρόσπορος

Men's Health (Greece) - - Ζητα (super) Διατροφη -

ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ

Οι γκουρού του well-being θεωρούν πως προσθέτοντας λίγους λιναρόσπορους στο πρωινό κουάκερ σου ρίχνεις τα επίπεδα της χοληστερόλης, περιορίζεις τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και ρυθμίζεις το σάκχαρό σου.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

«Το λινάρι δεν ήταν βρώσιμο μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα, μιας και παραδοσιακά χρησιμοποιούταν στην κατασκευή υφασμάτων» σε ενημερώνει ο Lott. Με άλλα λόγια, το υλικό από το οποίο έφτιαχναν σεντόνια και ρούχα παλαιότερα πλέον έχει βρει θέση στο καθημερινό πρόγραμμα διατροφής σου. Πάντως, όταν το βαμβάκι κατάφερε να πάρει κεφάλι απέναντι στο λινάρι, καθιστώντας το λιγότερο επικερδές, τότε απλώς μας το σέρβιραν στο πιάτο.

ΤΑ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Δεν τα λες και πολύ πειστικά. Πρόσφατη μελέτη απέδειξε πως το α-λινολεϊκό οξύ, πρόκειται για ω-3 λιπαρό οξύ, καταπολεμά τη χοληστερόλη. Βέβαια, ανάλυση το 2009 αποκάλυψε πως αυτή η επίδραση αφορούσε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και όχι άντρες. Μάλιστα, το National Centre for Complementary and Integrative Health αναφέρει πως δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις.

Η ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ

Εχει πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Παρόλα αυτά, η φυτική μορφή των ω-3 λιπαρών δεν επιφέρει τόσα οφέλη όσα των ψαριών. Εναλλακτική για το πρώτο γεύμα της ημέρας; Σάντουιτς με πολύσπορο ψωμί, αυγό και σολομό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.