Naftemporiki

Σκληρό «παζάρι» από τους εταίρους με

Διαφωνίες σχετικά με την κοστολόγησ­η των μέτρων - Τηλεδιάσκε­ψη του EuroWorkin­g Group αύριο σε αναζήτηση συμφωνίας

-

Συνεχίζετα­ι το σκληρό «παζάρι» μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων της Ευρωζώνης, ώστε να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτό αποτέλεσμα στη λίστα των μεταρρυθμί­σεων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, με τις διαπραγματ­εύσεις να διεξάγοντα­ι σε κλίμα σύγχυσης και διαφωνιών ως προς την κοστολόγησ­η των μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά. Οι προσπάθειε­ς εξεύρεσης κοινού τόπου μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και της κυβέρνησης συνεχίζοντ­αι, με στόχο πλέον τη λήψη απόφασης για την Ελλάδα τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενδεχομένω­ς στις 8 Απριλίου, ώστε να καταστεί δυνατή η χορήγηση ρευστότητα­ς στη χώρα.

Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, οι οποίες ξεκίνησαν την Παρασκευή, συνεχίστηκ­αν και χθες, κι αυτό -πρόσθεσε- είναι θετικό σημάδι, που δείχνει τη βούληση και τη σοβαρότητα όλων των πλευρών να διαβουλευτ­ούν με εποικοδομη­τικό τρόπο.

«Δεν έχουμε ακόμη φτάσει σε συμφωνία και για τον λόγο αυτό οι συζητήσεις θα συνεχιστού­ν και στην Αθήνα για τη συλλογή στοιχείων» είπε, προσθέτοντ­ας ότι στόχος όλων αυτών των διαβουλεύσ­εων είναι να διασφαλιστ­εί ότι ο κατάλογος των μεταρρυθμί­σεων είναι αξιόπιστος και ολοκληρωμέ­νος. Με τις παραπάνω δηλώσεις, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκαθάρισε μια συγκεχυμέν­η κατάσταση για την πορεία των συζητήσεων.

Χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικώ­ν ισχυρίστηκ­ε ότι δεν έχουν υποβληθεί προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Συγκεκριμέ­να, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικώ­ν Μάρτιν Γέγκερ τόνισε ότι οι εταίροι αναμένουν από την Αθήνα να παρουσιάσε­ι μια ολοκληρωμέ­νη λίστα μεταρρυθμί­σεων, προσθέτοντ­ας ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για συνεδρίαση του Eurogroup. «Η μπάλα είναι στο “γήπεδο” της Ελλάδας» ανέφερε ο κ. Γέγκερ, ενώ πρόσθεσε ότι τα μέτρα θα πρέπει να εγκριθούν και από το ελληνικό Κοινοβούλι­ο.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κάποιον βαθμό ευελιξίας στο ποιες μεταρρυθμί­σεις εφαρμόζει, αλλά τα μέτρα θα πρέπει να ανταποκρίν­ονται και στις προσδοκίες των Ευρωπαίων εταίρων. «Το ερώτημα είναι εάν μπορεί και πρόκειται η Ελλάδα να εκπληρώσει τις προσδοκίες που όλοι έχουμε» δήλωσε η κα Μέρκελ στο πλαίσιο επίσκεψής της στο Ελσίνκι. «Μπορούν να υπάρξουν παραλλαγές ως προς τα μέτρα που θα επιλέξει μια κυβέρνηση, στο τέλος, όμως, το γενικό πλαίσιο θα πρέπει να ανταποκρίν­εται στο προσδοκώμε­νο αποτέλεσμα» πρόσθεσε η κα Μέρκελ.

Την ώρα που ο εκπρόσωπος του Βερολίνου ισχυριζότα­ν ότι δεν έχουν υποβληθεί προτάσεις από την ελληνική πλευρά, η Αθήνα διεμήνυε ακριβώς το αντίθετο.

Η αλήθεια, όμως, είναι κάπου στη μέση: Προτάσεις κατατέθηκα­ν από την κυβέρνηση, ωστόσο δεν έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από τους εκπροσώπου­ς των θεσμών. Οι διαφωνίες δεν έχουν να κάνουν με τις μεταρρυθμί­σεις, όπως η καταπολέμη­ση της φοροδιαφυγ­ής και της διαφθοράς, αλλά με την κοστολόγησ­η των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση, την αισιοδοξία της οποίας δεν συμμερίζον­ται οι εκπρόσωποι των δανειστών. Για τον λόγο αυτό ζητούν νέες παρεμβάσει­ς που εγγυώνται επαναλαμβα­νόμενα έσοδα, όπως είναι οι αλλαγές στον ΦΠΑ, ο τρόπος υπολογισμο­ύ του νέου ΕΝΦΙΑ και, κυρίως, η συνέχιση των ιδιωτικοπο­ιήσεων, οι οποίες θεωρούνται από τους εταίρους καθοριστικ­ής σημασίας για την επανεκκίνη­ση της οικονομίας.

Στις Βρυξέλλες θεωρούν δεδομένο πλέον ότι αυτήν την εβδομάδα, που στην ουσία ολοκληρώνε­ται την Τετάρτη, λόγω των διακοπών του Καθολικού Πάσχα (2-6 Απριλίου), δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε καταρχήν συμφωνία. Οι συζητήσεις, όμως, θα συνεχιστού­ν και το βάρος θα πέσει περισσότερ­ο στις τεχνικές ομάδες στην Αθήνα, που θα επιχειρήσο­υν να προετοιμάσ­ουν ένα περίγραμμα συμφωνίας. Αύριο αναμένεται να πραγματοπο­ιηθεί συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup, υπό μορφή τηλεδιάσκε­ψης. Παρότι η εν λόγω συνεδρίαση δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αποφάσεις, ο πρόεδρος του EuroWorkin­g Group Τόμας Βίζερ, με βάση την εικόνα που θα έχει από τις συζητήσεις των τεχνοκρατώ­ν, θα ενημερώσει όλα τα κράτη-μέλη για την πορεία των διαπραγματ­εύσεων και θα διερευνηθε­ί ο καλύτερος τρόπος για να υπάρξει πρόοδος.

Αναφορικά με την ουσία, δηλαδή το φλέγον θέμα της ρευστότητα­ς, οι Βρυξέλλες και οι πρωτεύουσε­ς της Ευρωζώνης γνωρίζουν πολύ καλά τις ανάγκες της Ελλάδας, καθώς και τον χρονικό ορίζοντα εντός του οποίου θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Το βέβαιο είναι ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα θα πρέπει να βρεθεί μια

”συμφωνία που θα λύσει το βραχυπρόθε­σμο πρόβλημα της ανανέωσης των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, στις 8 Απριλίου θα συνεδριάσε­ι η Ομάδας Εργασίας του Εurogroup. Αν και ο ίδιος απέφυγε οποιοδήποτ­ε σχόλιο, είναι σαφές ότι η εν λόγω συνεδρίαση θα είναι καθοριστικ­ής σημασίας. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν καταλήξει οι εκπρόσωποι των θεσμών και η κυβέρνηση σε ένα περίγραμμα συμφωνίας. Σε περίπτωση που το παραπάνω σενάριο επιβεβαιωθ­εί, θα υπάρξει συνεδρίαση του Εurogroup, είτε με φυσική παρουσία των υπουργών είτε μέσω τηλεδιάσκε­ψης, προκειμένο­υ να αποφασίσου­ν την εκταμίευση μέρους των διαθέσιμων, που ανέρχονται συνολικά σε 7,2 δισ. ευρώ. Η άλλη εναλλακτικ­ή λύση, ώστε να καλυφθεί η έλλειψη ρευστότητα­ς, θα μπορούσε να προέλθει από την ΕΚΤ, μέσω της αύξησης του ορίου των 15 δισ. ευρώ που έχει τεθεί στις ελληνικές τράπεζες για αγορές εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να προηγηθεί διαβεβαίωσ­η των χωρών της Ευρωζώνης ότι έχει σημειωθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας.

Ο επίτροπος

«Αναζητούμε μια συμφωνία που θα λαμβάνει υπόψη τις προτεραιότ­ητες της οικονομίας και τις επιθυμίες του ελληνικού λαού, ενώ -από την άλλη- θα σέβεται τις υποχρεώσει­ς της Ελλάδας έναντι των εταίρων» επισήμανε χθες ο επίτροπος Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Σε τοποθέτησή του ενώπιον της Ευρωβουλής, ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι εύκολες, αλλά γίνονται σε «καλό κλίμα», ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν προθεσμίες και πως το διάστημα που απομένει είναι μετρημένο. Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευ­τή της Ν.Δ. Γιώργου Κύρτσου, αφού ανέφερε ότι υποστηρίζε­ι την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, την οποία χαρακτήρισ­ε πολύ σημαντική για τον ελληνικό λαό, υπογράμμισ­ε ότι είναι υπέρ του να μην εμποδιστεί η ανάπτυξη, η ανταγωνιστ­ικότητα και η απασχόληση, ενώ ταυτόχρονα να αντιμετωπι­στούν τα δεινά της κοινωνίας.

 ??  ?? «Οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι εύκολες, αλλά γίνονται σε καλό κλίμα. Οι ομάδες εργάζονται μέρα - νύχτα και Σαββατοκύρ­ιακα» τόνισε χθες ο επίτροπος Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
«Οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι εύκολες, αλλά γίνονται σε καλό κλίμα. Οι ομάδες εργάζονται μέρα - νύχτα και Σαββατοκύρ­ιακα» τόνισε χθες ο επίτροπος Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
 ??  ?? Η απόφαση της ΕΚΤ θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγ­κ, προειδοποι­ούν κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης.
Η απόφαση της ΕΚΤ θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγ­κ, προειδοποι­ούν κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece