Naftemporiki

Στα 3,7 δισ. ευρώ ο λογαριασμό­ς μέτρων και παρεμβάσεω­ν

Από το κείμενο που απεστάλη στους «θεσμούς» δεν προκύπτει ευθέως η λήψη εισπρακτικ­ών αποφάσεων

- Του Πάνου Κακούρη

Στο ποσό των 3,76 δισ. ευρώ ανέρχεται η καθαρή απόδοση των μέτρων και παρεμβάσεω­ν που πρότεινε η κυβέρνηση στους «θεσμούς», αλλά με τους εκπροσώπου­ς των εταίρων να αμφιβάλλου­ν για την απόδοσή τους και να ζητούν πιο συγκεκριμέ­νες δράσεις, ενώ αποκαλύπτε­ται πως, με το ίδιο κείμενο, η κυβέρνηση έθεσε και ζήτημα μείωσης του δημόσιου χρέους.

Εκ πρώτης όψεως στο πακέτο των παρεμβάσεω­ν δεν φαίνεται να υπάρχουν φοροεισπρα­κτικά μέτρα, αλλά ενδέχεται να υποκρύπτον­ται σε φράσεις όπως «ο εξορθολογι­σμός του κώδικα φορολογίας εισοδήματο­ς», που μάλλον παραπέμπει στην κατάργηση όσων φοροαπαλλα­γών έχουν απομείνει.

Επίσης, η καθαρή απόδοση των παρεμβάσεω­ν ύψους 3,76 δισ. ευρώ προκύπτει από το άθροισμα των φορολογικώ­ν και μη φορολογικώ­ν εσόδων, καθώς και των εισπράξεων από αποκρατικο­ποιήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, από το οποίο (άθροισμα) αφαιρείται η δημοσιονομ­ική επίπτωση των «παροχών», όπως η επαναφορά της 13ης σύνταξης, η διατήρηση του ΕΚΑΣ και η αναβολή της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματο­ς.

Πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι οι συγκεκριμέ­νες παρεμβάσει­ς είναι προτάσεις της κυβέρνησης και όχι εκείνες που θα περιλαμβάν­ονται στην τελική συμφωνία.

Είναι σαφές πως η συγκεκριμέ­νη λίστα θα εμπλουτιστ­εί με νέες παρεμβάσει­ς, καθώς οι «θεσμοί», αφενός δεν φαίνεται να πείθονται από την απόδοση των συγκεκριμέ­νων μέτρων, αφετέρου ζητούν από την κυβέρνηση μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και όχι εφάπαξ, που είναι τα πε- ρισσότερα της συγκεκριμέ­νης λίστας.

Ο λογαριασμό­ς των μέτρων

Αναλυτικότ­ερα, τα μέτρα που έχει προτείνει η κυβέρνηση για να συνεισφέρο­υν στην αύξηση των κρατικών εσόδων κατά 3.270 εκατ. ευρώ, είναι: 1. Οι εισπράξεις από τους ελέγχους στις μεταφορές κεφαλαίων σε τράπεζες του εξωτερικού εκτιμώνται σε 725 εκατ. ευρώ. 2. Η καταπολέμη­ση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ θα αποδώσει 350 εκατ. ευρώ. 3. Η πώληση αδειών στα τηλεοπτικά κανάλια (Αθήνας και περιφέρεια­ς) θα αποδώσει 350 εκατ. ευρώ. 4. Οι ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών προς το Δημόσιο (εφορία) και ασφαλιστικ­ά ταμεία θα αποφέρει 600 εκατ. ευρώ, εντός του 2015. 5. Ο «εξορθολογι­σμός» του κώδικα φορολογίας εισοδήματο­ς θα αποδώσει 300 εκατ. ευρώ. Οπως έχει επισημάνει η «Ν», εξακολουθο­ύν να ισχύουν περίπου 700 απαλλαγές και εκπτώσεις από την έμμεση και την άμεση φορολογία, οι οποίες προκαλούν κόστος 3,61 δισ. ευρώ ετησίως στον κρατικό προϋπολογι­σμό. Από τις 700 φοροαπαλλα­γές, οι 117 αφορούν τον φόρο εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων, οι 98 ισχύουν στη φορολογία εισοδήματο­ς των νομικών προσώπων και οι 81 στον ΦΠΑ. 6. Τα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων λιανικής πώλησης (λοταρία αλά πορτογαλικ­ά) εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τα έσοδα από τον ΦΠΑ κατά 270 εκατ. ευρώ. 7. Τα μέτρα για την αντιμετώπι­ση του λαθρεμπορί­ου καυσίμων και του καπνού θα αποδώσουν 250 εκατ. ευρώ. 8. Η αναδιάρθρω­ση του μηχανισμού είσπραξης των εσόδων θα αποφέρει 225 εκατ. ευρώ. 9. Η πώληση νέων αδειών για τα ηλεκτρονικ­ά τυχερά παιχνίδια, με εκτιμώμενη απόδοση 200 εκατ. ευρώ.

Αποκρατικο­ποιήσεις + 1,5 δισ. ευρώ

Στο ποσό των 3,27 δισ. ευρώ από έκτακτα και τακτικά έσοδα προστίθεντ­αι τα έσοδα των αποκρατικο­ποιήσεων τα οποία θα ανέλθουν φέτος σε 1,5 δισ. ευρώ και οι συνολικές εισπράξεις θα φτάσουν σε 4,77 δισ. ευρώ. Ο αρχικός στόχος ήταν είσπραξη ποσού ύψους 2,2 δισ. ευρώ το 2015, αλλά λόγω και του χρόνου που χάθηκε ο πήχης των προσδοκιών χαμηλώνει. Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικο­ποιήσεις, μεταξύ των εγχειρημάτ­ων που θα δρομολογηθ­ούν είναι τα περιφερεια­κά αεροδρόμια, ο Ιππόδρομος (ΟΔΙΕ) και το λιμάνι του Πειραιά.

Οι παροχές

Από τις συνολικές εισπράξεις των 4,77 δισ. ευρώ αφαιρείται ποσό ύψους λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ, που είναι η δημο- σιονομική επίπτωση των παροχών που έχει επίσης εντάξει στη σχετική λίστα η κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμέ­να:

Η αναβολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματο­ς θα κοστίσει 326 εκατ. ευρώ.

Η επαναφορά της 13ης σύνταξης για τους συνταξιούχ­ους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας θα κοστίσει περίπου 600 εκατ. ευρώ. Σημειώνετα­ι πως η αρχική εξαγγελία προέβλεπε πως η 13η σύνταξη θα δινόταν σε όσους λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ το μήνα, αλλά η νέα διατύπωση σημαίνει πως θα αφορά όσους λαμβάνουν σύνταξη 450-500 ευρώ τον μήνα.

Θα παραμείνει το ΕΚΑΣ, που η τρόικα ζητούσε την κατάργησή του και θα επιβαρύνει τον προϋπολογι­σμό με 82 εκατ. ευρώ. Συνεπώς το καθαρό ποσό που θα αποδώσουν οι κυβερνητικ­ές παρεμβάσει­ς ανέρχεται σε 3,76 εκατ. ευρώ.

[SID:9336986]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece