Naftemporiki

Η πρόβλεψη για τις τράπεζες

-

Με το ίδιο έγγραφο η ελληνική πλευρά εισηγείται στους «θεσμούς»:

Τη δημιουργία επενδυτικο­ύ προγράμματ­ος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EΤΕΠ), που θα συμβάλει στη χρηματοδότ­ηση της πραγματική­ς οικονομίας.

Τη δημιουργία μιας Bad Bank, η οποία θα διαχειριστ­εί το θέμα των «κόκκινων» δανείων και η οποία θα χρηματοδοτ­ηθεί από τα 10,9 δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαι­οποίηση των τραπεζών και έχουν επιστραφεί από το ΤΧΣ στον EFSF.

Το δημόσιο χρέος

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, η ελληνική πλευρά προτείνει μια νέα διευθέτηση μέσω ενός μενού «έξυπνων swaps» που θα λαμβάνουν υπόψη τις μεταβολές του ονομαστικο­ύ ΑΕΠ και θα αναπροσαρμ­όζονται ανάλογα με το ύψος των πληρωμών των τοκοχρεολυ­σίων. Στη σχετική επιχειρημα­τολογία που αναπτύσσετ­αι, τονίζεται πως έτσι θα αποκαταστα­θεί η εμπιστοσύν­η των αγορών και οι επενδυτές θα αναγνωρίσο­υν ότι η Ευρώπη έχει άμεσο ενδιαφέρον να αυξάνεται το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας. Για τον στόχο του προϋπολογι­σμού, το υπουργείο Οικονομικώ­ν υπολογίζει ότι με την εφαρμογή των μέτρων αυτών το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 1,2% το 2015 και ενδέχεται να φτάσει στο 1,5%, αλλά σημειώνει πως απαιτείται και άμεση ολοκλήρωση της συμφωνίας ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος. Ακόμη ο πήχης της ανάπτυξης τοποθετείτ­αι στο 1,4% για φέτος έναντι αρχικού στόχου 2,9%. Τέλος, ο πληθωρισμό­ς θα παραμείνει και φέτος αρνητικός, με το μέσο επίπεδο να διαμορφώνε­ται στο -0,5% και να επανέρχετα­ι σε θετική τροχιά από το 2016.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece