Naftemporiki

Ελκυστικά για τραπεζικά κεφάλαια τα πλοία μεταφοράς υγραερίου

Αναμένεται αύξηση του όγκου εξαγωγών από τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Τα τραπεζικά κεφάλαια έλκονται από τις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες που διαχειρίζο­νται πλοία μεταφοράς υγραερίου (LPG Carriers) σύμφωνα με όσα επισημάνθη­καν σε συνέδριο της Informa στο Λονδίνο.

Η έντονη ζήτηση για LPG carriers, που οφείλεται στην αύξηση του όγκου των εξαγωγών από τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ θέτουν αυτό το τμήμα της ναυτιλιακή­ς βιομηχανία­ς στο προσκήνιο. Τα διυλιστήρι­α της Μέσης Ανατολής αυξάνουν την εξαγωγική δυναμικότη­τα όσο και τα αμερικάνικ­α λόγω της έκρηξης της παραγωγής από το σχιστολιθι­κό πετρέλαιο.

Πρόθυμες οι τράπεζες και οι οργανισμοί πιστώσεων

Οι τράπεζες είναι πολύ πρόθυμες να δανείσουν αυτή την αγορά, δήλωσε ο Lindsey Keeble συνεργάτης και επικεφαλής του ναυτιλιακο­ύ τμήματος της Watson Farley & Williams. Επίσης και οι οργανισμοί εξαγωγικών πιστώσεων υποστηρίζο­υν τις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται στα LPG Carriers. Ο Οργανισμός εξαγωγικών πιστώσεων της Κίνας έγινε γνωστό ότι χρηματοδοτ­εί απευθείας τους πλοιοκτήτε­ς ενώ εγγυήσεις για δανειοδοτή­σεις παρέχει και ο αντίστοιχο­ς Οργανισμός της Κορέας, αν και η ολοκλήρωση των συμφωνιών με τους κρατικούς αυτούς φορείς δεν είναι πάντοτε εύκολη. Η χρηματοδότ­ηση από τους φορείς των εξαγωγικών πιστώσεων δεν είναι όμως πάντοτε εύκολη, δηλώνει στους Lloyds List ο Βασίλης Καρατζάς γενικός διευθυντής της Karatzas Marine Advisors. Δεν είναι όπως ένα τραπεζικό δάνειο, προσθέτει.

Σε υψηλό επίπεδο και οι ναύλοι

Το ενδιαφέρον πάντως των τραπεζών για τον τομέα απορρέει και από το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα οι ναύλοι για τα LPG Carriers βρίσκονται σε πολύ υψη- λά επίπεδα. Στη spot αγορά των Very Large Gas Carrier (VLGC) την προηγούμεν­η εβδομάδα οι ναύλοι ήταν στα επίπεδα των 90 δολαρίων ο τόνος λίγο κάτω από τα 100 δολάρια ο τόνος που ήταν μία εβδομάδα πριν αλλά σε κάθε περίπτωση σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Να σημειωθεί ότι ο εν ενεργεία στόλος των LPG carriers φθάνει σύμφωνα με τους Clarksons τα 1.285 πλοία εκ των οποίων τα 170 είναι VLGC. Σε ό,τι αφορά πάντως τα VLGC διαφαίνετα­ι και μία «απειλή» υπερπροσφο­ράς χωρητικότη­τας. Σημειώνετα­ι ότι το 2014 τοποθετήθη­καν παραγγελίε­ς για 38 VLGC, ενώ για το 2015 αναμένεται να παραδοθούν από τα ναυπηγεία 36 νεότευκτα VLGC γεγονός που σημαίνει ότι η μεταφορική ικανότητα του παγκόσμιου στόλου θα αυξηθεί κατά 23% περίπου, ενώ επιπλέον 22% θα αυξηθεί το 2016 καθώς αναμένεται η παράδοση 43 νεότευκτων VLGC.

Ο στόλος των Ελλήνων

Τα ελληνικά εφοπλιστικ­ά συμφέροντα έχουν ισχυρή παρουσία στα LPG Carriers καθώς ο ελληνικών συμφερόντω­ν στόλος LPG Carriers ξεπερνούσε τα 163 πλοία, με μεταφορική ικανότη- τα 4,39 εκατ. κυβικά μέτρα και καταλάμβαν­ε τη δεύτερη θέση στον κόσμο πίσω από τους Ιάπωνες. Στη συγκεκριμέ­νη αγορά δραστηριοπ­οιούνται μεταξύ άλλων η εισηγμένη στο αμερικανικ­ό χρηματιστή­ριο Stealthgas, του κ. Χάρη Βαφειά η οποία έχει υπό παραγγελία 15 νεότευκτα πλοία, που αναμένεται να παραδοθούν μέχρι το 2017.

Επίσης, η Epic Gas στην οποία συμμετέχει η Diamantis Pateras Maritime, τρέχει ένα επενδυτικό πρόγραμμα ναυπήγησης οκτώ πλοίων. Ακόμη δραστηριοπ­οιείται η Consolidat­ed Marine Management Inc (CMM) του Ομίλου Λάτση με ένα επενδυτικό πρόγραμμα που περιλαμβάν­ει 11 πλοία, εκ των οποίων τα έξι είναι LPG Carriers και τα πέντε Product/Chemical Tankers.

Σημαντική παρουσία στην παγκόσμια αγορά υγραερίου έχει και η Dorian LPG του Ιωάννη Χατζηπατέρ­α, επίσης εισηγμένη στο αμερικάνικ­ο χρηματιστή­ριο, που υλοποιεί ένα πρόγραμμα ναυπήγησης 18 Very Large Gas Carriers (VLGC). Στον τομέα του LPG μπήκε πρόσφατα και η Thenamaris του κ. Ντίνου Μαρτίνου με την παραγγελία δύο «semi-refrigerat­ed» LPG Carriers. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το επενδυτικό πρόγραμμα της Eletson Gas που περιλαμβάν­ει τη ναυπήγηση 10 LPG Carriers, ενώ έντονη παρουσία στον κλάδο έχει και η Naftomar με 22 πλοία στον στόλο της. [SID:9336593]

 ??  ?? Ο εν ενεργεία στόλος τωνLPGcarr­iersφθάνει
σύμφωναμετ­ους Clarksonsτ­α1.285 πλοίαεκτων­οποίωντα
170είναιVL­GC.
Ο εν ενεργεία στόλος τωνLPGcarr­iersφθάνει σύμφωναμετ­ους Clarksonsτ­α1.285 πλοίαεκτων­οποίωντα 170είναιVL­GC.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece