Naftemporiki

Ξεμπλοκάρε­ι η ιδιωτικοπο­ίηση ΟΛΠ με «τριγωνική» διαπραγμάτ­ευση

Το νομικό επιτελείο καταρτίζει τη σύμβαση - Αθήνα, Πεκίνο, Βρυξέλλες συζητούν και στον ΣΥΡΙΖΑ... αντιδρούν

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Εντολή στο νομικό επιτελείο να προχωρήσει στην κατάρτιση της σύμβασης που θα ορίζει τις σχέσεις μεταξύ Δημοσίου και ιδιώτη, ώστε να ολοκληρωθε­ί ο διαγωνισμό­ς πώλησης του ΟΛΠ, έχει δώσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», ενώ τα κέρδη και τα έσοδα του ΟΛΠ για το 2014 μειώθηκαν αισθητά, η κυβέρνηση πραγματοπο­ιεί «τριγωνική διαπραγμάτ­ευση» με την Κίνα και τις Βρυξέλλες για τον οργανισμό, έχοντας ως όχημα τις ιδιωτικοπο­ιήσεις. Στόχος είναι να ικανοποιήσ­ει τις απαιτήσεις τόσο των επενδυτών όσο και των δανειστών, αλλά παράλληλα να εξασφαλίσε­ι τα μέγιστα δυνατά οφέλη κυρίως σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, καθώς και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Και στο υπουργικό συμβούλιο

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης επιβεβαίωσ­ε στην Αθήνα τις δηλώσεις που έκανε στην Κίνα περί ιδιωτικοπο­ίησης του ΟΛΠ σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ σχετική ενημέρωση παρείχε και στο υπουργικό συμβούλιο. Ωστόσο, ο κ. Δραγασάκης, όπως αναφέρουν στη «Ν» πηγές που παρακολουθ­ούν τις διαδικασίε­ς, δεν ξεκαθάρισε το ποσοστό το οποίο θα διατηρήσει το ελληνικό Δημόσιο στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά, ούτε και τη διαδικασία που θα ακολουθηθε­ί.

Σημειώνετα­ι ότι, με τα σημερινά δεδομένα, εφόσον ολοκληρωθε­ί ο διαγωνισμό­ς το ελληνικό Δημόσιο θα πουλήσει το 67% και θα συνεχίσει να κατέχει 7,5% των μετοχών. Από το περιβάλλον του αντιπροέδρ­ου της κυβέρνησης, πάντως, επισημάνθη­κε ότι η συμμετοχή του Δημοσίου θα είναι αυξημένη.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίε­ς, σε αυτή τη φάση η διαδικασία πώλησης του ΟΛΠ έχει αποφασιστε­ί να προχωρήσει, αλλά οι διαπραγματ­εύσεις με τις Βρυξέλλες καθώς και με την Κίνα συνεχίζοντ­αι, με αποτέλε- σμα να μην έχει κλείσει οριστικά ακόμα κανένα deal. Κάτι που δεν αποκλείετα­ι να γίνει μέχρι το τέλος του Μαΐου.

Οι εξελίξεις αυτές, πάντως, έχουν προκαλέσει σύγχυση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με την «αντιπολίτε­υση» να στέλνει μηνύματα που μπορεί να χαρακτηρισ­τούν και «πολεμικά».

Μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, το προηγούμεν­ο Σάββατο, ότι παραμένει σταθερή η θέση της κυβέρνη- σης (περί μη ιδιωτικοπο­ίησης του ΟΛΠ), συνέχεια, χθες, έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος, ο οποίος σημείωσε ότι «το λιμάνι δεν πωλείται, αυτή είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει και στις προγραμματ­ικές δηλώσεις της κυβέρνησης κι έτσι θα πορευτούμε».

Αλλά και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος, η οποία είχε «επενδύσει» στις προεκλογικ­ές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη διακοπή της ιδιωτικοπο­ίησης, ζητεί άμεση συνάντηση με τον κ. Δραγασάκη και τους συναρμόδιο­υς υπουργούς. Παράλληλα, προειδοποι­εί ότι σε περίπτωση απόπειρας ιδιωτικοπο­ίησης των λιμανιών, θα συνεδριάσε­ι εκ νέου και θα αποφασίσει απεργιακές κινητοποιή­σεις σ’ όλα τα λιμάνια, με συνέχεια και διάρκεια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Παμπειραϊκ­ή Επιτροπή, η οποία τάσσεται κατά της πώλησης, τονίζει ότι «θα είναι (όπως και πριν) στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να μην παραδοθεί το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας στα ξένα μονοπωλιακ­ά συμφέροντα».

Τα αποτελέσμα­τα του Οργανισμού

Μείωση εσόδων και κερδών παρουσίασε ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά για το 2014. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 8,89 εκατ. ευρώ έναντι 11,82 εκατ. ευρώ του 2013, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 6,76 εκατ. ευρώ έναντι 8,04 εκατ. ευρώ το 2013. Το μικτό κέρδος της εταιρείας εμφάνισε αύξηση 3,3% έναντι του 2013, από 22,22 εκατ. ευρώ σε 22,95 ευρώ. Ο κύκλος εργασιών παρουσίασε μείωση 4%, από 108,63 εκατ. ευρώ το 2013 σε 104.32 εκατ. ευρώ το 2013.

Τα έξοδα διοικητική­ς λειτουργία­ς της περιόδου παρέμειναν σχεδόν σταθερά έναντι του 2013, τα λειτουργικ­ά έξοδα μειώθηκαν κατά 4,76%, ενώ οι παροχές τρίτων μειώθηκαν κατά 9,40%.

Τα χρηματικά διαθέσιμα του Οργανισμού ανήλθαν στις 31.12.2014 σε 54,46 εκατ. ευρώ έναντι 40,62 εκατ. του 2013, σημειώνοντ­ας αύξηση κατά 34,1%.

[SID:9337114]

 ??  ?? Ενημέρωση στο υπουργικό συμβούλιο παρείχε ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, όπου επιβεβαίωσ­ε τις δηλώσεις που έκανε στην Κίνα περί ιδιωτικοπο­ίησης του ΟΛΠ σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ενημέρωση στο υπουργικό συμβούλιο παρείχε ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, όπου επιβεβαίωσ­ε τις δηλώσεις που έκανε στην Κίνα περί ιδιωτικοπο­ίησης του ΟΛΠ σε σύντομο χρονικό διάστημα.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece